Timişul, judeţul cu cea mai mică rată a şomajului din ţară. De...

Timişul, judeţul cu cea mai mică rată a şomajului din ţară. De ce vin tot mai mulţi oameni din alte judeţe aici

0
DISTRIBUIȚI

locuri de munca

Timişul este, şi în această toamnă, judeţul cu cea mai mică rată a şomajului din România, 1,41%, fiind urmat de Ilfov şi Bucureşti. Totuşi, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş atrag atenţia asupra faptului că acest lucru nu înseamnă că în judeţ nu există şomeri. Astfel, la sfârşitul acestei veri, în Timiş se înregistrau 4.820 de şomeri, dintre care 3.017 nu sunt indemnizaţi. Totuşi, aceste persoane au unde să se angajeze, asta pentru că, în luna august, la nivelul judeţului Timiş au fost înregistrate 2.569 de locuri de muncă, 2.327 dintre acestea fiind oferite de firme private.

Şi rata şomajului în rândul absolvenţilor este mică în judeţul Timiş, semn că imediat ce termină studiile, marea majoritate a tinerilor are unde să se angajeze.


„Piaţa din Timiş are un deficit de forţă de muncă, iar acest lucru se vede şi în numărul absolvenţilor şomeri înregistraţi. Dacă anul trecut erau înregistraţi o mie, anul acesta sunt 600. Deci, la finalizarea studiilor, aceştia s-au integrat pe piaţa muncii pe diferite meserii”, a declarat, astăzi, Marcel Dumitru Miclău, director AJOFM Timiş.

Cele mai mari probleme în găsirea unui loc de muncă o au, însă, persoanele din judeţul Timiş cu vârsta peste 55 de ani, fiind înregistraţi 1.036 de oameni care nu sunt angajaţi. „Vrem să le oferim oamenilor cu vârsta peste 55 ani o motivaţie în plus, prin proiectul «Fii activ pe piaţa muncii». Vrem să le arătăm că educaţia se face pe tot parcursul vieţii, vrem să facem o schimbare de atitudine astfel încât şi persoanele în vârstă să-şi poată găsi utilitatea pe piaţa muncii. Anul acesta, mai mult de 100 de persoane cu vârste peste 55 ani au fost angajate în cadrul a 66 firme”, a mai explicat Marcel Dumitru Miclău.

Potrivit şefului AJOFM Timiş, firmele au mare noroc cu oamenii din alte judeţe care vin aici să lucreze. „Ceea ce ne salvează sunt oamenii din alte judeţe, precum Hunedoara, Dolj, Caraş-Severin, chiar şi Giurgiu, care vin în Timiş pentru că ştiu că aici sunt oferte de locuri de muncă şi spaţii de cazare. Autorităţile locale ar trebui să gândească o strategie pentru a face faţă afluxului forţei de muncă care vine în Timiş inevitabil”, a conchis Marcel Dumitru Miclău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.