Administrația Robu dă afară din locuințe artiști cu salariul minim pe economie,...

Administrația Robu dă afară din locuințe artiști cu salariul minim pe economie, pentru a-i băga în loc pe angajații primăriei. Cum este posibil

2
DISTRIBUIȚI

nicolae robu 205

Primăria Timișoara a luat o decizie interesantă: singurele persoane care au dreptul la locuințe de serviciu sunt cele angajate în Primărie. Alte persoane care ocupau locuințe atribuite de municipalitate drept locuințe de serviciu, unor instituții de cultură sau de învățământ de exemplu, vor fi scoase în stradă, pentru a face loc celor ”în drept”.

Opera Română (ORT) și Teatrul Național din Timișoara (TNTm) dețin, de la primărie, de zeci de ani câte un apartament de serviciu cu câte trei camere fiecare, în care locuiesc trei actori, pe de o parte, respectiv patru coriști. Unul se găsește pe strada Circumvalațiunii (al ORT), celălalt pe strada Simion Bărnuțiu. Primăria Timișoara i-a notificat pe locatari că dispune ”evacuarea necondiționată de atribuirea altui spațiu locativ”. Dispoziția este fără drept de apel și e semnată de primarul Nicolae Robu.

Iudita Reinhardt, sufleurul TNTm, câștigă salariul minim pe economie. ”Dacă nu mai pot sta în locuința de serviciu, probabil voi renunța la jobul meu de la Teatru. O chirie e scumpă. Navetă nu aș avea cum să fac”, a declarat tânăra. Actorul Romeo Ioan vecin cu ea de apartament. ”E stupid și e illogic ce se întâmplă.


Au venit să ne aducă dispoziția însoțiți de un polițist”, spune actorul. Teatrul a investit în acest apartament, de-a lungul timpului: a pus centrală pe gaz, termopane și ușă nouă la intrare. Aceeași situație o înregistrează ORT, cu diferența că apartamentul de trei camere e locuit de patru coriști, salarizați, și ei, începând cu salariul minim pe economie. „E vorba de un apartament de trei camere în care locuiesc patru persoane, ele nefiind din oraș și locuiesc acolo de câțiva ani deja”, a spus Mircea Dan Petcu, liderul sindicatului ”Scena” din cadrul ORT.  O situație similară se înregistrează la Universitatea de Vest din Timișoara. Instituția are  din 1972 primite în folosință, de la Primărie, două apartamente,  pentru cazarea lectorilor străini, iar acum trebuie, de asemenea, să le evacueze. ”UVT va face o întâmpinare la dispoziția de evacuare”, arată conducerea instituției.

Trebuie reținut că pentru cele patru apartamente de serviciu, fiecare instituție achita lunar, de la primirea lor, chiria stabilită de municipalitate. Acestea nu au fost date în folosință gratuită.

Oficial, Primăria evacuează cazuri sociale ca să mute în loc alte cazuri sociale și susține că evacuații se pot înscrie la rându-le pe listele cu cazuri sociale. ”Termenul în care vor beneficia de o locuinţă este condiţionat de numărul locuinţelor disponibile şi de poziţia ocupată pe lista de priorităţi”, informează Direcția de Comunicare a Primăriei Timișoara. „Prin hotărâre de Consiliu Local și prin aplicarea de fapt a legii de repartizare a locuințelor, s-a hotărât că singurele instituții care beneficiază de locuințe de serviciu să fie primăria sau instituții subordonate primăriei”, a declarat pentru Digi 24 Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.