Artişti timişoreni la Art Encounters, de la „Înregistrarea urmelor” la „Conexiunea cu...

Artişti timişoreni la Art Encounters, de la „Înregistrarea urmelor” la „Conexiunea cu prezentul”. Unde le puteți vedea lucrările

0
DISTRIBUIȚI

4. artisti timisoreni

Aflat la prima ediţie, evenimentul Art Encounters reuneşte peste o sută de artişti români, atât din întreaga ţară cât şi din Timişoara, creând o punte de dialog între aceştia, unul din scopurile evenimentului fiind tocmai acela de a facilita comunicarea în cadrul comunităţii artiştilor şi mai ales de a sprijini tânăra generaţie de artişti.

Artiştii timişoreni sunt reprezentaţi în cadrul Art Encounters de grupurile Avantpost şi Sigma, fiecare cu câte o expoziţie, şi prin artiştii Constantin Flondor, Doru Tulcan, Liliana Mercioiu Popa, Iosif Király, Ştefan Bertalan, Gabriel Kelemen, Peter Jecza, Sorin Vreme, Dan Palade, Paul Neagu şi Romul Nuţiu. De asemenea, festivalul de performance ZONA, desfăşurat în anii ’90, este prezentat într-o expoziţie separată.

Recent apărut pe scena artistică locală, grupul interdisciplinar Avantpost, din care fac parte artiştii Aura Bălănescu, Alexandru Boca, Cosmin Haiaş, Marius Jurca, Liviu Mateiaş, Liliana Mercioiu Popa, Sorin Oncu, Renée Renard, Bogdan Tomşa şi Nicolae Velciov s-a format din dorinţa artiştilor de a crea un climat care să-i motiveze reciproc şi pentru a constitui o platformă de dezbateri pe marginea artei. Expoziţia de grup „Conexiunea cu prezentul” de la Memorialul Revoluţiei este o intervenţie artistică în care lucrările grupului interacţionează cu exponatele-document din cadrul memorialului, proiectul devenind astfel parte a unui dialog artistic sensibil şi dificil care a încercat să şteargă praful uitării şi să ridice întrebări pentru care nu s-au găsit răspunsuri dinainte fabricate.

O altă expoziţie dedicată scenei artistice timişorene este cea de la Galeria Jecza, unde expun Iosif Király şi Doru Tulcan, intitulată „Înregistrarea urmelor (1970-1990)”, expoziţie care stă sub semnul recuperării şi al unei revizitări critice.

Remarcabilă este şi prezenţa a doi artişti reprezentativi a căror artă a fost influenţată de mediul artistic timişorean: Paul Neagu, care a trăit şi a lucrat la Londra între 1970 până la moartea sa în 2004, remarcându-se prin realizări artistice complexe care combină performance, sculptură, desen, pictură, video şi fotografie în cadrul unei viziuni originale şi metafizice asupra artei, care pot fi văzute în expoziţia „Şiruri secvenţiale” de la muzeul de artă, şi Romul Nuţiu, unul din cei mai fideli artişti dedicaţi expresionismului abstract în arta românească, ale cărui lucrări selecţionate în expoziţia „Aparenţă şi esenţă” sunt prezentate la Halele Timco.

În aceeaşi expoziţie este prezent şi Gabriel Kelemen, iar în cadrul expoziţiilor diferitelor galerii de la Cazarma U, sunt prezenţi Peter Jecza, Sorin Vreme, Dan Palade şi Constantin Flondor.


În cadrul secţiunii „Arta în spaţiu public”, Liliana Mercioiu Popa prezintă, la Bastionul Theresia, „What about you?”. Alte două expoziţii din programul complementar aduc în atenţia publicului lucrări ale artiştilor timişoreni Leon Vreme, Suzana Fântânariu, Călin Beloescu, Dana Constantin, Adriana Lucaciu, Dan Vişovan, Cristian Sida, Bogdan Raţă în cadrul expoziţiei „G6 for TM” (Six Generations), la Muzeul Temporar de Artă Contemporană de la Bastionul Theresia, şi Gheorghe Fikl, la Casa Artelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.