EXCLUSIV Timișoara a rămas fără apă caldă pe perioadă nedeterminată după ce...

EXCLUSIV Timișoara a rămas fără apă caldă pe perioadă nedeterminată după ce E.ON a sistat livrarea de gaze către Colterm UPDATE 4 Care este poziția oficială a Colterm

31
DISTRIBUIȚI

tevi colterm

Situație fără precedent la Timișorara, unde Colterm a sistat furnizarea apei calde pentru toți abonații. Problema a început la ora 15.00, când E.ON a întrerupt furnizarea de gaze.

Angajaţii de la dispeceratul companiei au susținut în primă fază că este vorba de o avarie la instalaţie şi că în aceste momente se fac reparaţiile necesare. Interesant este faptul că departamentul de comunicare al companiei nu a informat cu privire la avarie, asta deşi, spre exemplu, abonaţii au notificări pe uşile blocurilor cu privire la probele care se fac pentru furnizarea de agent termic, asta deşi temperaturile de afară sunt ridicate.

După ce angajații de la dispecerat au confirmat parțial existența unei probleme, purtătorul de cuvânt al companiei, Ofelia Hergehliu, a declarat pentru site-ul nostru că momentan există o avarie legată de presiunea de gaz în instalațiile noastre. Nu știu să fie vorba de facturi neplătite.

Surse din cadrul companiei au declarat în exclusivitate pentru PRESSALERT.ro că s-a sistat livrarea de gaze naturale către toate centralele Colterm, din cauza neachitării facturilor scadente, în valoare de aproximativ 4 miloane de euro, către EON. Distribuitorul de gaze a avertizat de mai multe ori că va sista livrarea din cauza neplății facturilor, iar directorul Colterm a fost inclusiv astăzi la discuții, încercând să obțină o nouă amânare.

Nici măcar centrala pe cărbune nu poate funcționa corespunzător, pentru că încă nu a fost achiziționat cărbunele pentru iarnă. Conform Ofeliei Hergheliu, directorul Colterm, Mircea Cristian, este momentan la București.

Perioada de timp pentru care toți timișorenii vor rămâne fără apă caldă este momentan o necunoscută, iar în aceste condiții nu poate fi asigurată nici încălzirea.

UPDATE City-managerul Sorin Drăgoi ne-a declarat că a discutat cu directorul tehnic al companiei, Emil Șerpe, care a susține că „există o avarie și conturile companiei nu sunt blocate”. E important de precizat că Șerpe nu a dezmințit informația conform căreia gazul a fost sistat.

UPDATE 2 Liberalul Ciprian Jichici: „Nu trebuie să ne panicăm

Consilierul local PNL Ciprian Jichici a evitat să recunoască, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE din această seară, în care a fost invitat, că E.ON a întrerupt furnizarea de gaze din cauza datoriilor enorme acumulate de Colterm. „Din informaţiile pe care le am de la Colterm, există probleme tehnice. Am înţeles că se lucrează serios şi susţinut la remedierea lor. Nu am mai multe informaţii. Evident că ştim că există datorii istorice acumulate, pentru că Colterm nu a ajuns niciodată cu datorii istorice la zero, are în continuare un volum mare de datorii. Cred că conducerea Colterm va rezolva situaţia, nu trebuie să ne panicăm, este vorba despre o situaţie de avarie şi nu de altceva”.

boncea si jichici

Pe de altă parte, consilierul local independent Flavius Boncea a confirmat că informaţiile făcute publice de PRESSALERT.ro sunt adevărate:.


„Am primit un telefon din interiorul Colterm şi mi s-a spus că gazul a fost tăiat din cauza unei datorii a Colterm de patru milioane de euro. Situaţia este extrem de gravă, şi stocurile de cărbune sunt extrem de mici, doar 5.000 de tone, deşi necesarul este de 300.000 tone. Într-o astfel de situaţie de criză este cazul să se ia măsuri imediate. Îi solicit primarului, dacă situaţia este aşa, să convoace Consiliul Local Timişoara în şedinţă extraordinară în încercarea de a găsi soluţii”.

Liberalul Ciprian Jichici a mai ţinut să precizeze că indiferent care sunt cauzele care au dus la situaţia ca timişorenii să rămână fără apă caldă, „conducerea Colterm este vinovată. Nu am fost informaţi de o problemă agravată de aceste datorii. Nu este nevoie de o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Timişoara, există celule de criză care trebuie să rezolve situaţia. Dacă se vor dovedi deficienţe grave, eu voi fi primul care voi cere demiterea conducerii Colterm”.

În final, consilierul local Flavius Boncea a ţinut să precizeze că „ar trebui să se găsească urgent o soluţie, pentru că timişorenii au rămas fără apă caldă şi avem noroc că vremea ţine cu noi şi nu trebuie furnizat agent termic. Dacă se dovedeşte că Colterm are datorii la E.ON, înseamnă că problema era ştiută şi la nivelul executivului din Primăria Timişoara. Nu înţeleg de ce nu s-a luat o măsură până acum. Rămân la convingerea că trebuie convocat Consiliul Local Timişoara în şedinţă extraordinară  ca să găsim o soluţie, să facem o rectificare de buget”.

UPDATE 3 Primarul Nicolae Robu a declarat pentru PRESSALERT.ro că „eu ştiu de problemă, dar am sperat că cei de la E.ON au răbdare până mâine, când vom aloca primii bani ca să plătim o parte din datorie. Eu l-am sunat astăzi pe CEO-ul de la E.ON, pentru că cei de la Timişoara nu au putere de decizie, dar nu am putut vorbi cu el, din păcate. Mâine vom da drumul la plată, achităm trei milioane de lei, avem deja banii pregătiţi, am constituit fondul, sper să se reia furnizarea de gaz”.

În ceea ce priveşte datoriile Colterm, edilul a explicat că e vorba de sume vechi, de pe vremea fostei administraţii. „Acum s-a aplicat pentru un credit bancar, mai sunt necesare nişte etape, dar am fost informat că etapele mai grele au fost deja parcurse. Astfel se vor stinge datoriile vechi şi se va ajunge la situaţia normală în care am adus eu societatea de a funcţiona dacă nu pe profit, atunci măcar fără pierderi”, a spus Nicolae Robu. Din ceea ce ştie primarul, Colterm nu ar avea conturile blocate. De asemena, merită menţionat că şi edilul se numără printre abonaţii afectaţi de problema de la Colterm.

UPDATE 4 Colterm confirmă faptul că E.On a sistat furnizarea gazelor naturale

În jurul orei 21.50, Colterm a trimis un comunicat de presă prin intermediul căruia anunţă că, astăzi, E.On Gaz a decis sistarea furnizării gazelor naturale pentru Colterm, începând cu ora 17.00, ceea ce înseamnă „oprirea furnizării apei calde de consum în municipiul Timişoara și imposibilitatea furnizării căldurii”.

„Acest lucru l-au făcut în contextul în care, în prezent, avem credit furnizor care nu a fost depașit, adică un plafon al datoriei care nu a fost atins. În prezent, datoriile nostre către furnizorul de gaz au ajuns la jumătate față de perioda similară a anului trecut. Din această după amiază, timp de câteva ore, echipele nostre au făcut tot posibilul pentru a porni furnizarea agentului termic cu combustibil alternativ, care este păcura. Datorită consumului redus de agent termic al orașului cazanele care funcționeaza cu combustibil aternativ nu pot fi pornite. În cursul zilei de vineri, 2 octombrie 2015, vom efectua o plată către furnizorul de gaz și în cel mai scurt timp vom relua furnizarea agentului termic. Ne cerem scuze faţă de populaţia Timişoarei pentru aceste neplăceri”, transmit reprezentanţii Colterm.

Foto: Arhivă

31 COMENTARII

  1. Datoriile la E_ON sunt pentru faptul ca echipa manageriala + consiliul de administratie presedinte CA liberalul Valea Emilian sunt neprofesionisti, incompetenti instalati POLITIC!
    D-le primar luati masurile necesare, pana nu este prea tarziu, acesti indivizi ne ingroapa in datorii, cand tara arde, baba se piaptana si directorasii Colterm si-au achizitionat limuzine noi, pe langa faptul ca salariul unui director Colterm este de cca.150.000lei x 6, va las pe Dvs. sa faceti calculul!

  2. Deci concluzia mea este ca EON-ul lasa un oras intreg fara apa calda pt ca nu au avut rabdare o zi sa isi umple buzunarele.. Trist..cand banii conteaza mai mult decat oamenii.. Rusine EON

  3. Datoriile la E- ON sunt pentru faptul ca echipa manageriala + consiliul de administratie presedinte CA liberalul Valea Emilian sunt neprofesionisti, incompetenti, instalati POLITIC.
    D-le primar luati masurile necesare, acesti indivizi distrug sistemul, orasul cand tara arde……………….. directorasii Colterm si-au achizitionat limuzine de serviciu si ca meniul sa fie complet dupa declaratiile facute, ca societatea este pe profit, si-au marit salariile la cca. 140000lei/director x 6 buc.,va las pe Dvs. sa faceti calculul, chiar ne credeti prosti d-le primar.
    Ar mai fi foarte multe de spus, dar sa-i lasam pe cei de la ………..sa-si faca treaba!
    Ne vom mai intalni si cu alte detalii!
    Pa!

  4. EON? Niste imputiti cu monopol pe distributia din Timisoara. Stim cu totii ce viseaza, ca nu suntem prosti. Abia asteapta sa dispara Coltermu’ ca sa puna ei mana pe abonatii ramasi fara caldura si apa calda, care si-ar pune si ei centrale. Au asteptat sa se faca 1 octombrie si sa se deschida sezonul de incalzire si au oprit gazul. Spera la 3 debransari triste sa mai manance si gura lor ceva. Penibil EON!!!! Un oras intreg a ramas fara apa calda din cauza voastra.

  5. Nu sunt din pamantul nostru…ale noastre le exportam eftin si importam altele scump…nimeni care munceste normal si LEGAL in romania nu isi permite sa stea in vila cu piscina si fiecare membru al familiei sa aibe auto de 100 de mii bucata!nici macar sa le intretina chiar daca le primeste cadou!

  6. Andreea, in mintea ta aia care nu stie nimic despre ce inseamna economia, ar trebui ca orice companie privata de utilitati sa astepte un an ca sa-si recupereze datoriile de la cele de stat ca sa-ti fie tie bine, nu? CET-urile ne cer sume colosale pentru a incalzi un biet apartament, noi platim si ei nu platesc furnizorii mai departe. oare de ce? si atunci tot distribuitorul de gaz e vinovat? serios?

    • Da, este vinovat in conditiile in care un oras intreg are de suferit. Cand faci niste chestii doar sa prove a point te mai gandesti si la consecinte. Pt EON banii aia sunt bani de buzunar.. deci da sunt vinovati in conditiile in care datoriile istorice ale coltermului au scazut considerabil fata de anul trecut. Ma gandesc ca in mintea aia a ta de super economist dai in cap pt o datorie de 5 ron?

    • Si in plus orice factura este considerata datorie, chiar daca este scadenta in 2020, economist frustrat ce esti. Daca oamenii aveau credit furnizor si nu s-a atins limita convenita prin contract Eon-ul nu avea dreptul sa opreasca furnizarea cazului.. deci mai bine informeaza-te inainte sa casti gura si daca nu esti in stare sa te informezi limiteaza-te la micro economia din creierasul tau.ca probabil nu tot omul o sa aiba timp sa te invete cate una alta despre economie

    • Bine, ma, iluminatule, ca intelegi tu tot. Ia explica-mi tu mie atunci de ce a asteptat EON sa bata ora 12 noaptea si sa se faca 1 octombrie, adica debutul sezonului de incalzire in Romania, ca sa taie gazele in Tm. Putea sa le taie si ieri sau alaltaieri sau saptamana trecuta, ca doar aceleasi datorii erau. Ia mai cauta niste link-uri sa pui aici, poate in drumul spre ele gasesti raspunsul la intrebare. Hai, pup, pa.

  7. Romanii nu au inteles nici dupa un sfert de veac ca nu mai putem trai la gramada, adica lipsurile si neajunsurile sa le completam pe spinarea altora. De ce sa acceptam la nesfarsit ca niste „papa lapte” sa fie subventionati la infinit de catre cei care lucreaza cinstit si alimenteaza aceste fonduri. Toate relele ni se trag de la aceste aspecte pe care cu maxima ignoranta multi dintre noi le toleram. Pana cand??? De ce nu invatati sa reactionati, sa va sustineti drepturile…. Nu vedeti ca din cauza lipsei de reactie a cetatenilor suntem mintiti, furati, ignorati…. Suntem bataia de joc a baronilor! Asa va place! Atunci de ce va mai lamentati??? TREZITI- VA !!! Oricum este tarziu, dar incercarea moarte n-are! Sau vreti sclavagie moderna?

  8. Mi se pare normal,ca EON sa taie gazul. Nu au obligatia ,sa faca pomeni. Nu mi se pare noemal,sa nu fie luate masuri,la Colterm! Daca era foarte frig afara,ce se intampla? Cat despre primar,….ce sa zic,decat sa traiasca. Sa fie precum zic,nu precum gandesc. Rusine Robule!

    • Awwww, cat e emotionali suntem! Bietu’ EON, nu? Hai sa ne trepanam in grup si sa plangem de mila companiei care furnizeaza gaz si are monopol pe Timisoara la distributie. Hai sa punem varf la gramada. Daca era foarte frig afara, era tot EONu’ de vina, ca pacura si carbunii nu se aprind fara gaz, duuuhhh!!!

  9. Jichici tu vorbesti care ai masina de 140mii euro baiete de apa calda!? Tu vrei binele meu ma smechere? Ma iei la tine sa fac dush cu ala calda? Ai de viata ta americana. Get a life

  10. daca se mentine aceasta situatie, invit concetatenii sa ”redecoram” cladirea primariei.
    oare tov primar are apa calda in baia amenajata special la Primarie?
    oare nu tov primar anunta anul trecut, cam tot pe vremea asta, ca au fost platite toate datoriile ale calorului?
    invit pe toti cetatenii acestui oras satui de ineptiile si minciunile acestui primar la actiune intense prin intermediul mediei online sub forma postarii de comenturi in sensul demisiei acestei nulitati de primar.
    probabil ca si acum o sa vina cu vreuna din notele sale celebre prin care annunta calorul sa -si plateasca datoriile sau cu aruncarea responsabilitatiilor pe altii ca a devenit un adevarat sport in Primarie. Uite tov. primar, asta este sportul pe care ar trebui sa-l finantati din bugetul local: aruncarea raspunderii pe umerii altora! Asta asa ca sa-l faceti sport de masa, va sugerez si un titlu de proiect: Sportul pt totii primarii.

  11. Da iesiti in strada,nu v-ati saturat odata…poate e momentul…sau cand nu o sa fie apa calda 1 -2 luni. Nici atunci nimeni nu o sa zica nimic. Asta suntem , toti se vaita dar nimeni nu actioneaza…de aia si suntem calcati in picioare…

    • Pune mana si incalzeste la aragaz. EONu’ abia asteapta sa-i mai consumi din gaz. Nu ai iesit din casa cand era rost de dat jos presedintele, dar miorlai pentru o zi fara apa calda? Care dracu’ iti sunt prioritatile???

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.