Președintele Consiliului Județean Timiș, TRIMIS ÎN JUDECATĂ pentru afacerile de la Direcția...

Președintele Consiliului Județean Timiș, TRIMIS ÎN JUDECATĂ pentru afacerile de la Direcția Apelor Banat. Vezi care sunt acuzațiile

4
DISTRIBUIȚI

bojin justitie 1

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi vicepreşedinte al PSD Timiş, Titu Bojin, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fiind acuzat de abuz în serviciu şi două infracţiuni de conflict de interese. De asemenea, procurorii i-au mai trimis în judecată pe Suici Bata, administrator de facto şi contabil al firmei Temadi TMB SRl, unde acţionari erau soţia şi fiul lui Bojin, acuzat de două infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată şi de delapidare în formă continuată, Adrian Cioplea, administrator al firmei în perioada mai 2009- septembrie 2013 şi Viorel Mihalcea, asociat şi director al firmei lui Bojin, în perioada mai 2009 -septembrie 2013, ambii prieteni vechi ai lui Bojin – complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi la delapidare în formă continuată şi pe Aurica Gal – director economic la Direcţia Apelor Banat pentru abuz în serviciu.

Ancheta procurorilor a scos la iveală faptul că  Bojin, când era director la Direcţia Apelor Banat a favorizat firma familiei sale – Temadi TMB SRL – să semneze contracte prin care statul a fost păgubit, încercând să mascheze faptul că el era cel controla firma prin intrarea în acţionariatul firmei a prietenilor săi când făcea afaceri cu instituţia. În 22 aprilie 2009, Temadi TMB printr-u document semnat de Cioplea solicită „concesionare a Barajului Ianova pe o perioadă de cel puţin 10 ani cu obligaţia de întreţinere şi amenajare”. Bojin scrie cu mâna sa şi semnează „Da. Serviciul Marketing, curespectarea prevederilor legale”.


Cele 50 de hectare ale acumulării de la Ianova sunt concesionate pentru 10 ani, printr-un contract semnat şi de directorul economic, la opt zile de la primirea cererii, firmei lui Bojin, preţul stabilit fiind de 298,60 lei/ha/an fără TVA.

La scurt timp, Temadi TMB încheie un contract cu Asociaţia Pescarilor Banatul care închiriază balta de la Ianova pe cinci ani, preţul plătit în 2009 fiind de 30.000 lei, în condiţiile în care firma a plătit către DAB în acelaşi an doar 9953 lei. În perioada 2009 – 2013, asociaţia a plătit către firma lui Bojin 641.450 lei, inclusiv TVA iar Temadi TMB SRL către Direcţia Apelor Banat –  16.024,90 lei. De asemenea, în 30 octombrie 2009, Direcţia Apelor Banat condusă de Bojin a semnat un alt contract cu firma familiei prin care, pentru 25 lei pe lună, i-a închiriat cantonul de 97 de metri pătraţi pe o perioadă de nouă ani.

Asta după cu câteva luni înainte firma familiei Bojin a fost cea care a reparat cantonul, tot cu bani de la stat. Instituţia condusă de actualul preşedinte al CJ Timis a semnat un contract pentru repararea cantonului Ianova, în valoare de 56591,37 lei, fără TVA, chiar dacă Temadi TMB SRL nu avea în obiectul său de activitate executarea de lucrări de construcţii/reparaţii şi nici  personal angajat cu calificarea necesară. În iunie 2013, Direcţia Apelor Banat semnează tot cu firma lui Bojin un al doilea contract de reparaţii pentru cantonul de la Ianova, în valoare de 73.491,24 lei.

Expertiza contabilă din dosar a stabilit că, deşi a avut încasări, firma lui Bojin, în perioada iunie 2010 – septembrie 2013, nu a avut evidenţe contabile, nedeclarând 659.474,86 lei şi TVA învaloare de 149.201,16 lei, prejudiciul stabilit fiind de  288.548 lei. Mare parte din bani au fost scoşi din conturile firmei şi folosiţi de Bojin şi apropiaţii săi, conform declaraţiilor aflate la dosar. O parte din prejudiciu a fost achitat, ANAF constituindu-se ca parte civilă cu suma de  153.047,53 lei. Administraţia Naţională Apele Române a anunţat că se va constitui ca parte civilă până începe procesul. Dosarul se va judeca la Tribunalul Timiş.

4 COMENTARII

  1. Nu ar fi normal sa plece din functia publica in momentul in care a fost trimis in judecata D-ul BOJIN. Recomandarea ,,binomului” este sa pleci. Daca nu o sa intelegi te ajuta alti sa parasesti functia publica.

    • @marius această responsabilitate faţă de statut sau mai degrabă acest minim de bun simţ faţă de cetăţenii reprezentaţi (măcar de ei dacă nu faţă de toţi) este zerum absolutum la unii dintre demnitarii români. nimic nou sub soare, calitatea de demnitar si-a pierdut de mult esenţa etimologică.

  2. Maine ar trebui automat sa-si depuna demisia acest domn tractorist. Imediat ar trebui cautat si la venituri si avere, iar daca nu corespunde ceva trebuie inceputa confiscarea, altfel nu se mai termina cu coruptia si traficul de influenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.