S-a DESCHIS centrul din Timişoara unic în Europa de Est, în care...

S-a DESCHIS centrul din Timişoara unic în Europa de Est, în care va fi căutat leacul pentru cancer. Oficialităţile s-au înghesuit la inaugurarea institutului FOTO

0
DISTRIBUIȚI

oncogen

ONCOGEN, Centrul unic în România şi Europa de Est, în care zeci de cercetători vor încerca să găsească leacul împotriva cancerului, şi nu numai, şi-a deschis porţile, astăzi. Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului a fost realizat lângă Spitalul Judeţean Timişoara, în cinci ani, cu peste zece milioane de euro, majoritatea banilor fiind de la Uniunea Europeană. Politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, secretari de stat, dar şi foşti directori ai unităţii medicale şi doctori s-au înghesuit să participe la tăierea panglicii şi la ceremonia de deschidere a centrului.

Astfel, zece oameni au fost invitaţi să taie panglica ONCOGEN, printre care Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Gheorghe Nodiţi, fost manager al unităţii medicale, Constantin Ostaficiuc, fost preşedinte al CJ Timiş, Titu Bojin, actualul preşedinte al CJ Timiş, primarul Nicolae Robu, dar şi mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

ONCOGEN este dotat cu echipamente de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora se va putea realiza cercetare de vârf. Aici vor funcţiona şi două camere albe unice în România, o bancă de celule şi ţesuturi şi o biobază. În cadrul centrului vor fi efectuate studii clinice cu scopul dezvoltării de tratamente inovatoare în cancer şi bolile cronice degenerative. 25 de specialişti în cercetare vor lucra în ONCOGEN, fiind create şi 15 noi laboratoare de cercetare, dotate cu aparate moderne.

oncogen inaugurare

“Unul dintre cele mai mari proiecte ale Timişoarei de după revoluţie

Virgil Păunescu, managerul de proiect al ONCOGEN, a ţinut să precizeze că centrul are 3.000 mp şi reprezintă unul din cele mai bune institute de cercetare realizate pe fonduri europene din România, în care se va face cercetare de vârf, în încercarea de a se descoperi terapii personalizate în cancer.


Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că ONCOGEN va permite “punerea în valoare a resursei umane excelente pe care o avem aici. Mă bucur foarte mult că s-a finalizat acest proiect, dar dacă doar construim infrastructură şi o lăsăm să moară, nu am făcut nimic. Nu putem să ne lăudăm cu clădiri frumoase şi să nu ne atingem obiectivele. Aştept să văd că acest centru va funcţiona”.

Pe de altă parte, mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a numit ONCOGEN “centrul speranţei” şi i-a “ocărât” în glumă pe cei care au construit centrul pentru faptul că au “risipit 3.000 mp pentru o celulă. Am înţeles că obiectul cercetării de aici vor fi celulele, genele oamenilor. Astăzi, în Timişoara se arborează un drapel al speranţei aşteptat de atâţia oameni înlăcrimaţi din ţara noastră, şi nu numai. Să dea D-zeu să se blocheze canalele de ştiri cu o informaţie dată de aici, cum că s-au găsit mari intervenţii, tratamente în această boală atât de nemiloasă”.

În finalul ceremoniei de deschidere a ONCOGEN, Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, a ţinut să precizeze că acest centru reprezintă “unul dintre cele mai mari proiecte ale Timişoarei de după revoluţie. A durat cinci ani de zile pentru ca proiectul să fie realizat, iar 10-15 ani vom beneficia de cercetările realizate în centru”. Marius Craina a mai declarat că centrul este finalizat în proporţie de 99 %, mai sunt mici retuşuri de făcut, iar până la sfârşitul acestui an, aici vor putea fi realizate cercetări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.