Sute de timișoreni pe lângă biciclete, adevărata opoziție la Nicolae Robu. Vezi ce...

Sute de timișoreni pe lângă biciclete, adevărata opoziție la Nicolae Robu. Vezi ce se întâmplă la cel mai mare protest împotriva primarului, pornit pe Facebook UPDATE Vezi ce participanți-surpriză au fost la protest FOTO și VIDEO

14
DISTRIBUIȚI

 

protest pe langa biciclete (1)

Protest cum nu s-a mai văzut la Timișoara în cei trei ani de când Nicolae Robu a fost ales primar, semn că multor bicicliști chiar le pasă de interdicția pentru zona centrală.

După ce recent edilul a anunțat că, prin intermediul Comisiei de Circulație, va fi interzis accesul pe biciclete în centrul orașului, cei vizați de această măsură au pus la cale un protest ad-hoc, pe Facebook, bicicliștii fiind încurajați să iasă în stradă chiar de către regizorul Ion Ardeal Ieremia. Starea de conflict generată prin decizia edilului-șef a fost amplificată și de o postare a acestuia pe rețeaua de socializare, prin care Nicolae Robu împărțea bicicliștii în „buni” și „răi” și îi condamna pe cei care s-au declarat împotriva interdicției.

Protestul de astăzi a început la ora 18.30, când sute de bicicliști s-au întâlnit în fața Catedralei Mitropolitane pentru a pleca împreună în ceea ce au numit „o plimbare pașnică” sau „o acțiune civică”. După aproximativ 10 minute petrecute în fața catedralei, manifestanții au pornit pe jos, mergând pe lângă biciclete și claxonând în semn de protest față de interdicția impusă.

Regizorul Ion Ardeal Ieremia a explicat că prin această decizie i s-au luat „liniștea și bucuria” și că această acțiune speră să determine autoritățile să revină la „normalitate”. În ceea ce-i privește pe așa numiții bicicliști răi, care circulă cu viteză mare, riscând să lovească trecători, în special copii, Ieremia spune că aceasta este o problemă care trebuie rezolvată de Poliția Locală. Regizorul de la Teatrul Național a mai adăugat că nu este normal ca toți bicicliștii să sufere pentru că poliția nu-și face datoria.

Un alt protestatar a acuzat faptul că patronul care închiriază trotinete electrice chiar pe strada Mărășești nu și-a închis afacerea din centrul orașului, deși interdicția impusă vizează și astfel de mijloace de deplasare.

Asemenea modelului brevetat de Verde pentru Biciclete, manifestanții și-au montat numere de înmatriculare cu inscripția „biciclist rău” sau doar „un biciclist în Timișoara”.


Mare succes a avut și un abțibild cu o caricatură a primarului Nicolae Robu pe bicicletă, pe care scrie „Pe aici? Doar eu trec!”.

De la Catedrală, bicicliștii au traversat Piața Operei, iar apoi au circulat pe strada pietonală Mărășești, spre Piața Unirii.

UPDATE Deși inițial au anunțat că nu vor participa la protest și că nu consideră că această mișcare ar fi o soluție, mai mulți voluntari de la „Verde pentru Biciclete”, în frunte cu Romina Faur, una dintre coordonatoarele VpB, s-au alăturat protestatarilor. Aceștia au împărțit câteva pancarte pe care scrie „iubesc Timișoara pe bicicletă”, „trec prin centru cu bicicleta” și „vreau egalitate în trafic”.

Coloana de bicicliști a trecut și prin fața sediului PNL Timiș, după care s-a oprit pentru scurt timp în Piața Libertății. Aici o parte dintre ei s-au urcat pe biciclete și s-au învârtit în jurul statuii, ajutați pe traseu de noul pavaj cu model circular. Cu toții s-au reunit în fața Operei, unde în semn de protest și-au pus bicicletele pe caldarâm, supravegheați discret de doi polițiști locali și un echipaj al Jandarmeriei. Până în acest moment nu s-a înregistrat nciun incident. Câțiva bicliști au strigat „să vină Robu”, dar ceilalți i-au redus la tăcere spunând „lasă-l să stea unde e”.

biciclisti protest 4

14 COMENTARII

    • Despre pietonii din zona centrală nimic, numai de bine. La câte terase sunt mai lipsesc pistele pentru biciclete. Pietonii vor circula pe deasupra, dacă au aripi…
      Iubesc bicileta, dar, până la urmă, este un vehicul şi trebuie să-şi găsească locul între vehicule, nu între pietoni. Pe jos, pe lângă bicicletă, DA în centru!

    • Poate ca cei care doresc sa nu fie accidentati in timp ce circula prin centru sunt cocalari, dar cum pot fi numiti cei care nu tin cont de nici o regula de bun simt si se deplaseaza pe bicicleta ca la raliu ? Cit despre horatiu, multe succesuri cu matematica si gramatica.

  1. Salut,

    Sunt un simplu cetatea al orasului, care merege cu bicicleta poate de mai multe ori decat o fac unii dintre participantii la protestul „pacii”. De fiecare data cand ajung in zona centrala din fata de la catedrala pana dupa unirii ma dau jos de pe bicicleta din bun simt si din respect fata de toti ceilalti cetatateni care merg prin aceasta zona centrala. Este o zona foarte aglomerata(sa nu zic si plina de copii mici care se joaca in voie) si din acest motiv este foarte incomod pt un pieton sa se fereasca si sa aiba grija la biciclistii ce fac slolom printre ei. Si eu merg pe jos prin zona centrala si ii detest pe toti acei biciclisti care traverseaza zona centrala calare pe bicicleta. Si sa stiti dragi biciclisti fara bun simt ca va castigati antipatia tuturor pietonilor din zona centrala.
    De asemenea aveti rute foarte la indemana deloc ocolitoare chiar mai rapide de traverseare a zonei centrale(Str. Piatra Craiului sau Str. 20 dec).
    Fiti de bun simt si civilizati cum pretindeti a fi si incercati sa vedeti ca gresiti.

    O zi buna tuturor si haideti sa incercam impreuna sa facem din Timisoara un oras frumos!

    • DACA ai gandi, poate ai intelege: in acest caz va trebui sa te dai jos la catedrala si sa te urci pe bicicleta in Piat Marasti. Dar…. e muuult mai comod si mai sanatos sa parcurgi aceasta distanta in masina in 30 de minutzele.
      Altfel , esti un exemplu cum nu mai exista in Europa vestica si corupta, plina de bube si puroi. Acolo Biciclistii merg pe biciclete!!!!! Si mai au tupeul sa incurce circulatia!!!
      Dobitocilor! circulatia o fac participantii la trafic! indiferent ca sunt motociclisti biciclisti sau ce-or mai fi. Iar pentru ca romanii ramasi in tara sunt in mare parte netrecuti pe la scoala si nu sunt capabili sa inteleaga, deoarece le lipseste acel ceva numit inteligenta, nu inseamna ca restul trebuie sa sufere.
      Vreti sa scoateti bicicletele pentru ca va pot lovi! Dar masinile le interziceti pentru ca va pot omora? Dar de politicienii hoti care va fura viata ce parere aveti!
      Te-as intreba biciclist bun, daca te doare un picior il tai? E! in cazul nostru piciorul sunt pistele de biciclete! Dar poate esti prea bun ca sa intelegi.

  2. Salut, Sunt un simplu cetatea al orasului, care merege cu bicicleta poate de mai multe ori decat o fac unii dintre participantii la protestul „pacii”. De fiecare data cand ajung in zona centrala din fata de la catedrala pana dupa unirii ma dau jos de pe bicicleta din bun simt si din respect fata de toti ceilalti cetatateni care merg prin aceasta zona centrala. Este o zona foarte aglomerata(sa nu zic si plina de copii mici care se joaca in voie) si din acest motiv este foarte incomod pt un pieton sa se fereasca si sa aiba grija la biciclistii ce fac slolom printre ei. Si eu merg pe jos prin zona centrala si ii detest pe toti acei biciclisti care traverseaza zona centrala calare pe bicicleta. Si sa stiti dragi biciclisti fara bun simt ca va castigati antipatia tuturor pietonilor din zona centrala. De asemenea aveti rute foarte la indemana deloc ocolitoare chiar mai rapide de traverseare a zonei centrale(Str. Piatra Craiului sau Str. 20 dec). Fiti de bun simt si civilizati cum pretindeti a fi si incercati sa vedeti ca gresiti. O zi buna tuturor si haideti sa incercam impreuna sa facem din Timisoara un oras frumos!

  3. Toti posesorii de masini si biciclete fac plingeri peste plingeri ca n-au parcari ca n-au piste de rulaj ca sint gropi samd dar pietonii?In loc sa mergi linistit pe trotuar trebuie sa te uiti in toate partile si sa te dai la o parte ca vine maria-sa biciclistul?In Piata Operei?Dar mergeti pe jos pe linga biciclete ca sinteti in stare sa mergeti si la toaleta calari pe bitigle puturosi nenorociti!Ati descoperit bicicleta dar bunul simt?

  4. Cat de idiot pot fi sa nu respecti o decizie atat de inofensiva . Nu puteti gasi o alta ruta doamnelor si domnilor biciclisti? Daca e zona pietonala sa fie pietonala. Dar la ce fete aveau cei intervievati…

    • Taran…
      Nemtii mergeau pe biciclete pe vremea cand taranii romani faceau rascoala desculti. Nu ma astept sa intelegi. Zona e pietonala din decizia primariei (si ma bucur ca e asa). Putea fi zona de circulatie pt. biciclete, tot din decizia primariei!!! Si nu aveai ce cauta acolo fara bicicleta.
      Daca te declari cu bun simt, ei bine, bunul simt ar trebui sa-ti spuna ca e o zona a tuturor si ar trebui folosita ca atare, deoarece exista aceasta posibilitate. Daca nu-ti spune, probabil nu e prin zona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.