Timișoara Saracens păstrează Cupa României după o finală câștigată EROIC, după prelungiri,...

Timișoara Saracens păstrează Cupa României după o finală câștigată EROIC, după prelungiri, în fața Stelei! Cine a fost din nou omul-cheie al bănățenilor

0
DISTRIBUIȚI

rcm castiga cupa01_resize

”Sarazinii” și-au adjudecat și al doilea trofeu propus în această toamnă. Timișoara Saracens RCM s-a impus în duelul din Moldova cu Steaua București la capătul unei partide-maraton în finala Cupei României la rugby. Gabriel Conache a fost din nou erou într-un meci decisiv pentru bănățeni și a marcat punctele câștigătoare pentru 17-14 după 14-14 în timpul normal de joc.

Chiar și fără cei nouă oameni plecați la Cupa Mondială, Timișoara Saracens a început foarte bine meciul de la Iași. Gabriel Conache a reușit să pună primele puncte pe tabelă din apropierea mijlocului terenului: 3-0 din penalitate. Imediat, RCM-ul putea avea 6-0 dar execuția lui Conache a căzut sub transversala buturilor. De această dată lovitura de pedeapsă a fost trimisă de dincolo de centrul terenului! Timișorenii au reușit apoi primul eseu al jocului prin Ianuș, după o grămadă din 5 metri împinsă puternic de pachetul de înaintare ”sarazin”. A rămas 8-0 deoarece, din lateral, Conache nu a reușit transformarea. După aceste acțiuni Steaua avea să preia inițiativa și să marcheze rapid un eseu cu grămada. Filip nu a reușit însă egalarea. Scorul devine 11-5 după un ofsaid făcut de steliști și o penalitate nouă convertită de această dată de Conache. ”Militarii” au revenit în posesie dar tabela a rămas nemodificată la pauză. Reluarea video arătând că Ahofono a comis ofsaid la un lob recepționat în terenul de țintă bănățean.

Partea a doua a început cu o echipă bucureșteană mai agresivă și după un atac prelungit Steaua a reușit să se apropie la trei puncte. Niacșu a luat decizia de a înscrie prin drop goal din apropiere. Steaua a continuat să fie vioara întâi. Tangimana intervine târziu și vede ”galben” pentru placaj întârziat.


Pascu e și el eliminat temporar pentru că a intervenit ca un hocheist la jucătorul din Pacific după încheierea fazei. Avantaj au avut roș-albaștrii, care au egalat prin Filip din lovitura de pedeapsă acordată. Situația s-a complicat apoi pentru RCM, care a rămas temporar în 13 oameni prin avertismentul văzut de Lazăr. Pe acest fond, timișorenii au rezistat însă. Mai mult, în urma unor gafe în defensiva stelistă, Conache a mai pus trei puncte pe tabelă. Steaua nu era însă învinsă. Imediat, Ianuș e trimis pe margine pentru o intervenție la limită și protestele lui Rus îl lasă rece pe arbitrul Cristian Șerban. Filip egalează din nou situația: 14-14.

Conache, erou și anti-erou

Pe finalul jocului Conache și-a amânat rolul de erou. Mai întâi a ratat execuția de la mare distanță, apoi a marcat un eseu la o fază colectivă frumoasă. Totuși, acum arbitrajul video a anulat reușita bănățeană pentru că Sefanaia ar fi comis un înainte, tot o fază la limită. Steliștii au încercat să tranșeze jocul, dar nici Filip nu a mai găsit ținta de la distanță. După două reprize de prelungiri tabela arăta echilibrul demn de o finală: 14-14!

Conache a fost în centrul atenției și în prelungiri. Mai întâi a trimis iar pe lângă de la distanță, pentru ca apoi să aibă parte de un nou eseu refuzat la analiza video, de această dată ”înaintele” fiind ceva mai evident. Până la urmă tot Gabi Conache, șuteurul lui RCM marchează punctele pentru 17-14 în finalul primei reprize de prelungiri după ce steliștii nu elibareseră zona unui placaj. Lupta nu era nici acum încheiată. Lazăr vede din nou ”galben” și e eliminat în cea de-a două repriză suplimentară de zece minute.

Steliștii au forțat apoi cel puțin egalarea, dar ”sarazinii” au rezistat pe alocuri eroic și au intrat în posesie. Mingea a fost trimisă în aut și tabela a încremenit la 17-14 pentru Timișoara Saracens pe ”Emil Alexandrescu”. Banatul păstrează trofeul Cupei grație și lui Conache, cel care în 2012 contribuia la prima SuperLigă cucerită în fața ”zimbrilor”.

Timișoara Saracens RCM: Conache, Tangimana, Sefanaia, Umaga, Moala, Rose, O’Donnell, Ianuș, V. Rus (cpt.), Morrison, Drenceanu, Lazăr, Mariș, Gorcioaia, Militaru. Au mai intrat: I. Mureșan, Sabău, Shennan, Manumua, Taupaki și B. Neacșu.

Steaua București: Baraulea, C. Cornel, Buzea, Al. Grigore, P. Neacșu, Coșereanu, Moa, Vueti, Diaconescu (cpt.), A. Filip, Dumitru, Ahofono, Pascu, R. Neagu, I. Niacșu. Au mai intrat: Orghianu, Florescu, C. Neacșu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.