Avioane turceşti de tip F-16 au doborât un avion de război rus...

Avioane turceşti de tip F-16 au doborât un avion de război rus la frontiera cu Siria. Rebelii sirieni susţin că au ucis unul dintre membrii echipajului

0
DISTRIBUIȚI

avion

Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât marţi un avion de război rus, care i-ar fi încălcat spaţiul aerian şi a ignorat avertismentele repetate, în timp ce Rusia susţine că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian, relatează Associated Press în pagina online.

NATO a solicitat o reuniune de urgenţă pentru marţi după ce forţele aeriene turce au doborât un avion de vânătoare al Rusiei, care s-a prăbuşit pe teritoriul Siriei, informează site-ul publicaţiei turce Hurriyet.

Rusia a precizat că avionul de tip Su-24 a fost doborât de focuri de artilerie, în timp ce Turcia a afirmat că avioanele sale F-16 au deschis focul asupra aeronavei ruse, după ce a ignorat câteva avertismente. Ministerul rus al Apărării a adăugat că cei doi piloţi s-au catapultat, dar a adăugat că Moscova nu este în contact cu ei.

„Analizăm circumstanţele prăbuşirii avionului rus”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, care a vrut „să sublinieze că avionul s-a aflat deasupra teritoriului sirian tot timpul zborului”.

Înregistrările video publicate de presă arată un avion de război cuprins de flăcări care se prăbuşeşte pe un deal şi doi membri ai echipajului care se paraşutează.

Agenţia turcă de presă Dogan a relatat că două elicoptere ruse, care zburau la joasă altitudine în regiunea turkmenă Bayirbucak, îi căutau pe cei doi piloţi.

Potrivit unui comunicat al armatei turce, avionul a pătruns în spaţiul aerian turc în zona oraşului Yaylidag, din provincia Hatay, şi a fost avertizat de zece ori în decurs de cinci minute.

Vinerea trecută, Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, cerându-i ca Rusia să înceteze operaţiunile în Siria împotriva satelor turkmene.


Ankara a precizat că acţiunile ruse „nu constituie o luptă împotriva terorismului”, ci bombardarea civililor. Ambasadorul Andrei Karlov a fost avertizat în timpul întrevederii că operaţiunile ruse ar putea avea consecinţe grave, sublinia ministerul.

Trupele siriene sunt în ofensivă în zona controlată de câteva grupări insurgente, inclusiv aripa Al-Qaida în Siria, Frontul al-Nusra, şi de Divizia a 2-a de Coastă, formată din luptători turkmeni locali.

Rami Abdurrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că avionul s-a prăbuşit în regiunea munţilor turkmeni, în provincia Latakia.

Regiunea munţilor turkmeni a fost vizată în ultimele zile de o ofensivă a forţelor guvernamentale siriene, susţinute de raidurile aeriene ruse.

Luna trecută, avioane turce de război au doborât o dronă neidentificată despre care au spus că a încălcat spaţiul aerian al Turciei.

În urma unor acuzaţii anterioare privind intruziunile Rusiei în spaţiul aerian turc, Comandamentul European al SUA a trimis pe 6 noiembrie şase avioane de vânătoare ale Forţelor Aeriene americane, de la baza lor din Marea Britanie, la baza aeriană turcă Incirlik, pentru a ajuta Turcia, stat membru NATO, să-şi securizeze spaţiul aerian.

Cu o zi înainte, Consiliul Nord-Atlantic al NATO a avertizat Moscova că se expune unui „pericol extrem” trimiţând avioane în spaţiul aerian turc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.