„Electro paranoia”, cu şurubelniţă şi magnetofon, alături de părintele muzicii electronice româneşti,...

„Electro paranoia”, cu şurubelniţă şi magnetofon, alături de părintele muzicii electronice româneşti, Rodion GA, în cadrul festivalului Analog Mania din Timişoara FOTO şi VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

12213958_10203749562179710_646108192_oMelomanii timişoreni au avut parte joi seara de un performance deosebit susţinut de Rodion GA, „părintele muzicii electronice româneşti“, la Galeria Calpe, evenimentul fiind inclus în cadrul manifestărilor festivalului Analog Mania.

Cei care au asistat la această seară au avut parte de un amestec de „electro paranoia”, sound-uri psihedelice îmbinate cu rock, arome de kraut-rock şi o serie de „poveşti“ interesante, care au inclus explicaţii oferite de legendarul artist, care a ţinut să sublinieze de mai multe ori că piesele care au răsunat dintr-un magnetofon la faţa locului au fost făcute „fără sintetizatoare“.

La un moment dat, invitatul special al serii le-a prezentat celor prezenţi câteva „trucuri“ cu ajutorul cărora a realizat piesele sale. Printre acestea se număra şi scoaterea de la sursa de curent a magnetofonului cu care se făceau înregistrările! Recitalul a fost unul deosebit şi pentru că pe lângă „performance“-ul lui Rodion Roşca, care a „meşterit“ pe parcurusul serii la un magnetofon cu o şurubelniţă, cei prezenţi au avut parte şi de câteva piese „pe care nu o să le auziţi decât de pe benzile mele“, după cum a subliniat Rodion GA.

Pe parcursul serii, melomanii au avut parte de poveşti cu nave spaţiale, găuri negre şi planete misterioase, iar aplauzele celor prezenţi la faţa locului au fost cât se poate de meritate. Printre piesele care s-au făcut auzite s-au numărat „Salt 83”, „Cântec fulger”, „Paradox”, „Dans macabru”, „My submarine”, „Waterfall” sau chiar şi o melodie dedicată nepoatei artistului, care a inclus plânsul acesteia.

Legendarul artist român are un dar aparte de a te teleporta într-o lume mirifică, iar muzica lui te lasă fără cuvinte. Ascultând cu atenţie piesele lui, ai impresia că melodiile semnate Rodion GA au fost compuse special pentru urechile tale. Sunetele izvorâte din magnetofonul lui sunt cât se poate de magice, iar efectele create pe viu cu ajutorul butoanelor adaugă un plus de şarm. Dincolo de toate, compoziţiile lui Rodion GA ating acele zone ale fiinţei umane care sunt răspunzătoare pentru creearea emoţiilor. Categoric, după aşa un recital îţi aduci aminte că muzica este o artă.

Cea de-a treia ediţie a „celui mai mic festival din oraş“, Analog Mania, continuă până duminică, iar printre numeroasele puncte de atracţie incluse în această manifestare se numără şi un spectacol inedit numit „Muzica electroacustică între experiment şi avangardă. O scurtă incursiune în lumea instrumentelor muzicale electronice”, care va avea loc vineri 6 noiembrie, de la ora 19, la Galeria Calpe, cu Gabriel Almaşi şi Teodor Pop. Programul complet al manifestărilor incluse în Analog Mania se poate consulta aici.


Foto: George Bufan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.