Medic timişorean, despre răniţii din clubul Colectiv: rata mortalității la pacienţii cu...

Medic timişorean, despre răniţii din clubul Colectiv: rata mortalității la pacienţii cu arsuri de peste jumătate din suprafaţa corpului este de 80%. Ce nu li s-a putut asigura bolnavilor

0
DISTRIBUIȚI

lazar fulger

Un medic timişorean laudă modul în care sunt trataţi răniţii din clubul Colectiv în spitale din Bucureşti, însă crede că un lucru nu li s-a putut asigura. Lazăr Fulger, preşedintele Colegiului Medicilor din Timiş, care a fost invitat, în această seară, la emisiunea PRESSALERT LIVE, a explicat că personalul medical din Bucureşti „s-a mişcat fantastic. Alături de corpul bucureştean au venit să-i sprijine şi colegi din întreaga ţară. Acest număr mare de arşi a presupus un volum uriaş de muncă. Oamenii şi-au făcut datoria dar, cu toate acestea, au existat nemulţumiri”.

Medicul Lazăr Fulger consideră că senzaţia de nemulţumire poate să apară în orice situaţie în care se primeşte un serviciu, mai ales în cazul unui serviciu medical. Asta pentru că „nu ai certitudinea că finalul va fi cel dorit de pacient sau de familia pacientului. De exemplu, arşii de la 50% din suprafața corpului, la care se adaugă şi o arsură a căilor aeriene superioare, au o mortalitate de 80%. În cazul răniţilor din clubul Colectiv, oamenii au încercat să spună, dar lumea nu i-a ascultat. La un moment dat, când au început să apară decesele, care erau previzibile, indiferent unde ar fi fost trataţi aceşti bolnavi, a început să se strige că de ce nu-i trimiteţi în străinătate, a fost o presiune uriaşă.


Oamenii au început să fie trimişi, dar nu au putut să fie trimişi toţi, pentru că poţi să agravezi situaţia lor”.

Totuşi, Lazăr Fulger crede că spitalele din Bucureşti nu au putut să facă un lucru pentru victimele incendiului din clubul Colectiv. „Vă spun ce probabil nu s-a putut asigura: aceşti arşi sunt extraordinar de sensibili la infecţii şi trebuie create nişte spaţii la fel de curate ca şi în cazul transplantului de organ. Nişte condiţii de securitate contra infecţiilor extraordinare”, a explicat medicul timişorean la PRESSALERT LIVE.

Întrebat de către moderatorul emisiunii dacă au existat, în Timiş, în ultima perioadă, reclamaţii de malpraxis, preşedintele colegiului medicilor din judeţ a precizat că au fost câteva. „În anumite cazuri, analiza a arătat un grad de superficialitate, chiar de neglijenţă din partea unor medici. De exemplu, un pacient a fost operat pentru că avea o problemă oculară, dar în loc să i se îmbunătăţească acuitatea vizuală, aceasta a scăzut. Analizând evenimentele s-a constat că medicul care a operat pacientul nu a urmărit cazul, ci acesta a fost urmărit de un alt doctor mai puţin pregătit. Este o culpă medicală. Apoi, am avut un caz al unui medic chirurg care a uitat o pensă pacientului, s-a ajuns la dosar penal, medicul s-a retras din activitate din această cauză. Totodată, am avut şi cazul unui pacient care a fost plimbat de la un spital la altul cu salvarea, de la Lugoj la cardiologie, iar de acolo la judeţean”, a povestit Lazăr Fulger.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din Timiş, în cazul în care medicii ar comunica mai bine cu familia pacienţilor, nu ar mai exista atâtea reclamaţii de malpraxis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.