Meteorologii nu au cum să dea greș atunci când anunță cum va...

Meteorologii nu au cum să dea greș atunci când anunță cum va fi vremea în Banat. Cum îi ajută un supercalculator unic în estul Europei

0
DISTRIBUIȚI

IBM_Blue_Gene_P_supercomputer

Timișorenii ar trebui să aibă încredere în meteorologi atunci când anunță cum va fi vremea în Banat. Asta pentru că aceștia au destul de mici șanse să dea greș. Cu ajutorul unui supercalculator de aproximativ un milion de euro, care funcționează la Universitatea de Vest din Timișoara, se realizează simulări ale vremii din vestul țării, în cadrul unui parteneriat cu Administrația Națională de Meteorologie.

„Facem simulări ale vremii din zona noastră cu mai multă acuratețe decât este realizată la nivel național, ceea ce ne interesează local să avem o estimare mai bună.


Este o cooperare între Facultatea de Matematică și Informatică și Facultatea de Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Simularea vremii din Banat se face cu ajutorul supercalculatorului Blue Gene”, a explicat Dana Petcu, manager la centrul de supercalcul al UVT.

Potrivit profesorului de la Universitatea de Vest, au apelat la supercomputerul unic în Europa de Est și instituții și cercetători din mai multe țări de pe continent, în ultimii ani. De asemenea, au fost implementate o serie de programe. Printre acestea se numără unul legat de creșterea cristalelor, de cloud computing sau simulări de scurgeri de fluide.

„În perioada 2008 – 2010, am avut și un proiect cu agenția spațială în cadrul căruia erau analizate imagini din satelit și identificate unele proprietăți deosebite, precum defrișări, schimbări de albii de râu și particular pentru această regiune a fost o aplicație care detecta posibile site-uri arheologice”, a mai precizat Dana Petcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.