Seară cu Mozart la Filarmonica „Banatul”. Ce lucrări ale marelui compozitor puteți...

Seară cu Mozart la Filarmonica „Banatul”. Ce lucrări ale marelui compozitor puteți asculta

0
DISTRIBUIȚI

filarmonica banatul timisoara

Concertul simfonic de vineri, 4 decembrie, de la Filarmonica Banatul anunță două lucrări ale geniului muzicii universale — Wolfgang Amadeus Mozart.

Violonistul Ştefan Tarara şi violistul Cristian Andriş vor interpreta Simfonia concertantă pentru vioară, violă şi orchestră în mi bemol major KV 364. „Lucrarea este un gen muzical interesant, un produs hibrid al genului simfonic şi cel concertant. În clasicismul muzical el a fost considerat succesorul concertului grosso din epoca barocă. Diferenţa dintre concertele pentru două, trei, sau mai multe instrumente şi simfonia concertantă, o face felul în care este tratată orchestra, care devine aproape un protagonist la fel de important ca şi soliştii. Ce l-a determinat pe Mozart să introducă viola, ca instrument solist, alături de vioară? După întoarcerea de la Paris, unde a trăit tragedia morţii mamei sale şi unde nu s-a prea bucurat de succes cu muzica sa, s-a întors la Salzburg, amărât şi ranchiunos.


Mai era şi faptul că se săturase să cânte la vioară ca servitor muzical al Arhiepiscopului Coloredo, pe care nu-l agrea deloc. A început să studieze la violă şi a descoperit în sunetul acestui instrument un răspuns profund la problemele lui”, arată concertmaestrul Mircea Tătar.

banner 4 decSimfonia nr. 39 KV 543 tot în mi bemol major, care va fi cântată în a doua parte a concertului este prima dintre ultimele trei simfonii compuse de Mozart, aşa-numita „Trilogie finală”. „Acest grup de trei lucrări a fost şi este cel mai comentat dintre lucrările sale. Toate trei au fost compuse în două săptămâni şi câteva zile din vara anului 1788, o viteză care i-a mirat pe muzicologi. Dezbaterile viguroase au în centrul lor şi motivul naşterii lor, căci Mozart nu a încasat onorariu pentru ele, deci nu au fost comandate. În concluzie s-a spus că ar fi fost o necesitate interioară. Studiind scrisorile acelei perioade s-a aflat că urma să meargă cu simfoniile într-un turneu în Germania, în anul următor. Nu s-a întâmplat şi se ştie că el nu a reuşit să le asculte niciodată”, a mai arătat Tătar.

Filarmonica „Banatul” a programat în ianuarie următoarea simfonie din trilogie – Simfonia nr. 40 în sol minor.

Concertul din seara de vineri, 4 decembrie, de la ora 19.00, va fi dirijat de maestrul Radu Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.