Specialişti de ocazie şi cluburi în ceaţă

Specialişti de ocazie şi cluburi în ceaţă

1
DISTRIBUIȚI

zvSe ştie, românul s-a născut chibiţ. Ne place să ne dăm cu părerea despre toate. De la fizică cuantică la acceleratorul de particule de la Geneva. Fie că e vorba de Debussy, Steaua sau salvarea cetaceelor din Marea Nordului, românul are o părere competentă. Graţie faptului că, în zilele noastre, orice subiect care se petrece în spaţiul autohton este mediatizat de nşpe mii de televiziuni, radiouri sau portaluri, avem tot atâţia specialişti. De ocazie.

În primele zile după tragedia petrecută în clubul Colectiv din Bucureşti, pe ecrane şi în presă au apărut fel şi fel de specialişti. Care mai de care mai habarnişti. Dar care şi-au dat cu părerea despre siguranţa cluburilor din Timişoara. Sau din România. Desigur, mulţi dintre specialiştii ăştia n-au mai călcat în cluburi de multă vreme şi nici nu aveau nicio competenţă oficială visavis de stingerea incendiilor, dar asta e neesenţial.


Așa cum era normal, după tragedia Colectiv s-au schimbat multe lucruri în viaţa de clubbing. Nu numai a Timişoarei, ci în întreaga ţară. Au apărut o serie de prevederi legale aflate în vigoare de mult timp, dar pe care nu le respecta nimeni. Din motive variate, care acum nu mai merită analizate. Important e ce se întâmplă de acum încolo.

Ei bine, aceleaşi autorităţi care până acuma se făceau că plouă, s-au trezit să respecte ad litteram legile. Ceea ce la urma urmei nu e un lucru rău. Doar că legile astea la care facem referire (în special cea care reglementează spaţiile aglomerate) au fel şi fel de interpretări. Chichiţe, dacă vreţi. Şi pentru că specialiştii de ocazie sunt peste tot, patronii de cluburi sunt în ceaţă. Sunt în regulă cu ceva, dar la un alt control sunt amendaţi pentru altceva. Nu există un set de măsuri simple şi concise pentru funcţionarea legală a unui asemenea stabiliment. Există legi care adesea se bat în cap şi autorităţi care în lumina evenimentelor tragice de la Colectiv sunt presate să dea cât mai multe amenzi.

În vremurile astea, un lucru cât se poate de normal ar fi fost ca reprezentanţii autorităţilor să poarte un dialog cu cei din branşă. Nu doar pentru a da bine în presă. Consultările astea, care au avut loc şi în alte ţări care au trecut prin tragedii asemănătoare cu cea din Colectiv, ar putea avea rezultate benefice pentru ambele părţi. Din păcate, normalitatea asta nu-şi găseşte locul pe plaiurile noastre. Şi rămânem în ceaţă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.