Graiul bănățean, celebrat în luna cadourilor. La ce evenimente și spectacole puteți...

Graiul bănățean, celebrat în luna cadourilor. La ce evenimente și spectacole puteți asista

0
DISTRIBUIȚI

colindatori

În 10 decembrie, la ora 18.00, elevii Şcolii de Arte din Timişoara de la clasele de muzică populară şi uşoară vor oferi, în Piaţa Operei, un spectacol de colinde, iar în 11 decembrie, ora 15.00, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, împreună cu asociaţia „Vorba bănăţană” şi Asociaţia Scriitorilor în Grai Bănăţean vor prezenta publicului larg o ediţie jubiliară a revistei „Tăt Bănatu-i fruncea” şi ultimul număr al revistei CCAJT, „Timisiensis”.

Ion Căliman, vicepreşedinte al Asociaţiei Scriitorilior în Grai Bănăţean şi membru al colegiului redacţional al revistei „Tăt Bănatu-i fruncea”, a subliniat că la acest număr, care marchează 15 ani de apariţie neîntreruptă a revistei şi este dedicat sărbătorilor tradiţionale ale Banatului şi dialectului bănăţean, şi-au adus contribuţia mai mulţi specialişti şi oameni de cultură din această regiune a ţării.

„Numele revistei este inspirat din volumul în grai bănăţean cu acest titlu al poetului dialectal Gheorghe Gârda, născut în zona Făgetului, care a fost şi secretarul primului parlament al României Mari. Respectivul volum a apărut în 1908 la Budapesta” a precizat Ion Căliman.


El a adăugat că mulţi consideră acest dialect un fenomen marginal, dar poezia în grai bănăţean a devenit cunoscută de cel puţin 120 de ani şi e inclusă în emisiuni radio sau în antologii ale poeţilor în grai popular.

Revista „Timisiensis” include în sumar rezultatele cercetărilor etnofolclorice de la Niţchidorf şi Blajova întreprinse de specialiştii centrului în parteneriat cu Universitatea de Vest, valorificarea tradiţiilor şi promovarea culturală a instituţiei care editează revista. Asociaţia „Vorba bănăţană”, înfiinţată anul pentru a contribui la promovarea şi conservarea patrimoniului cultural bănăţean, şi-a propus, pentru anul viitor, realizarea unui vocabular al vorbirii bănăţene pe baza a peste 50 de glosare deja existente, care urmează să fie asamblate. Lansarea celor două reviste va fi urmată de un program artistic din care nu vor lipsi poeţii-recitatori şi de aniversarea scriitorului şi poetului dialectal Ionel Iacob-Bencei, care împlineşte, în 18 decembrie, 75 de ani.

În 15 decembrie, de la ora 19.00, ansamblul profesionist „Banatul” va prezenta în sala teatrului naţional spectacolul „La zile de sărbătoare” de colinde şi muzică populară, la care participă mai mulţi invitaţi de seamă cu cântece de tezaur folcloric ori datini şi obiceiuri de Crăciun. Intrarea se face pe bază de invitaţii, care vor putea fi ridicate de la sediul CCAJT, începând de joi.

spectacol banatul

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.