O asociație din Timișoara nu mai vrea brad natural în fața Operei,...

O asociație din Timișoara nu mai vrea brad natural în fața Operei, de Crăciun. Cu ce propunere inedită vine și cum poți contribui și tu

1
DISTRIBUIȚI

targ de cracun timisoara

Asociația care a realizat podul din sticle de plastic peste Bega propune un nou proiect îndrăzneț. De data aceasta, EcoStuff vrea să realizeze un altfel de „brad” de Crăciun, care poate fi reutilizat mai mulți ani. Este vorba despre un pom construit din doze de aluminiu și tuburi de carton, care va avea o înălțime de 15 metri. Acesta ar putea reprezenta o alternativă a pomului de Crăciun, fără să fie nevoie să tăiem unul din pădure, și ar urma să fie amplasat în Piața Libertății. Totodată, Asociația EcoStuff vrea să convingă autoritățile locale să renunțe la bradul natural de aproximativ zece metri, care este tăiat pentru a fi amplasat în fața Operei, în fiecare an.

Proiectul se numește „possibiliTree” și a fost înscris în competiția Țara lui Andrei. Pentru a primi o finanțare de cel mult 15.000 euro pentru a putea fi materializat, proiectul are nevoie de cât mai multe voturi, iar timișorenii sunt încurajați să dea o mână de ajutor. „posibiliTree” este o instalație de intervenție urbană, realizată din materiale recuperate, înaltă de 15 metri, care va reprezenta o alternativă a Pomului de Crăciun. Suprafața desfășurată a „possibiliTree” este de aproximativ 150 de metri pătrați și va fi realizată din bucăți de aluminiu recuperate din dozele de aluminiu colectate și puse la dispoziția noastră de timișoreni.


Numărul dozelor de aluminiu care vor fi folosite la realizarea instalației se ridică la peste 20.000″, explică reprezentanții EcoStuff.

pom craciun

Asociația nu este mulțumită de faptul că, în fiecare an, se taie un brad de circa zece metri și se amplasează în fața Operei din Timișoara ca pom de Crăciun. Asta deși în zona centrală sunt plantați suficienți brazi care ar putea prelua acest rol festiv. „Scopul instalației este să convingem autoritățile locale să renunțe la bradul natural de Crăciun, fie în favoarea unuia deja plantat în oraș care poate fi împodobit fără probleme, fie în favoarea unuia creativ, construit din materiale neconvenționale și recuperate. În cazul acesta, vom avea în fiecare an ceva nou, asigurând o diversitate necesară într-un oraș candidat la titlul de capitală europeană a culturii. Mai mult decât atât, ne dorim să convingem să se renunțe la bradul natural tăiat din interiorul instituțiilor, în favoarea unuia viu, împodobit în exterior sau unul creativ, construit în urma parteneriatelor cu diverse școli sau grădinițe”, mai explică Asociația EcoStuff.

Reprezentanții ONG-ului spun că prin realizarea unui astfel de pom de Crăciun vor să arate că se pot construi lucruri interesante din resturi, cu materiale care ar fi ajuns la coșul de gunoi sau la reciclat. „Vrem să convingem comunitatea să privească deșeurile ca pe resurse, să se gândească de două ori înainte de a arunca ceva la coșul de gunoi, să învețe să refolosească și să colecteze selectiv”, conchide EcoStuff.

Proiectul „possibiliTree” poate fi votat AICI!

1 COMENTARIU

  1. Dacă a doua poză reprezintă o reprezentare CAD a proiectului urmărit atunci pot spune că nu mi se pare o idee fericită: bradul de Crăciun are valoare ritualică prin mult mai mult decât forma sa – dacă era doar forma până acum se făceau şi foloseau pe scară largă tot felul de înlocuitori:metal, fibră de sticlă împregată cu mase plastice şi alte asemenea materiale. Problema bradului tăiat ar putea fi soluţionată prin suplimentarea bugetului decoraţiunilor de Sărbători pentru ca bradul să poată fi adus cu tot cu rădăcină – suplimentarea respectivă ar putea proveni dintr-o colectare separată în şcoli/firme/etc. a materialelor reciclabile cu valoare de piaţă ridicată (PET, aluminiu) iar la finalul anului în loc de un „brad din doze” să avem în centru un brad viu adus şi datorită acelor doze. Asta e una din propunerie cu care voi veni cât de curând voi avea un proiect schiţat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.