O oază verde din vestul țării, UNICĂ în această parte a lumii,...

O oază verde din vestul țării, UNICĂ în această parte a lumii, perfectă pentru o evadare în natură. Află istoria parcului vechi de peste 300 de ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI

3. arboret simeria

Oraşul Simeria din judeţul Hunedoara este renumit mai ales pentru parcul dendrologic şi rezervaţia peisagistică aflate la marginea sa, pe malul Mureşului. Cu două decenii în urmă acestea au fost declarate arii protejate, fiind acum ocrotite de lege.

Un parc de trei secole

Actuala rezervaţie, amenajată în stil englezesc, cu influenţe romantice, îşi are originile într-un parc vechi de peste 300 de ani care împrejmuia castelul Gyulay, numit mai târziu castelul Ocskay. Gyulay Ferenc a fost primul proprietar al castelului, la începutul secolului al XVIII-lea, dar acesta a fost moştenit doar pe linie feminină şi şi-a schimbat numele de mai multe ori, după noii stăpâni. Unul din proprietari, Béla Fáy, a fost un renumit biolog, membru al Academiei de Ştiinţe din Imperiul Austro-Ungar, care a adus în parcul de la Simeria numeroase specii de arbori exotici rari.

Castelul, construit în stil neoclasic, cu coloane toscane, a suferit mari stricăciuni în timpul revoluţiei din 1848, iar la sfârşitul celui de-al doilea război mondial a adăpostit trupe ale armatei române şi a fost bombardat de militarii germani care se retrăgeau. Domeniul a fost naţionalizat în 1949, iar parcul a fost salvat de la defrişare de Petru Groza, pe atunci prim-ministru, care era născut într-o localitate hunedoareană aflată nu departe de Simeria. La vremea respectivă, în parc se găseau peste 250 de specii de arbori şi arbuşti, cu aproximativ 70 mai multe decât cele întâlnite în mod obişnuit în România.

Monument naţional în arta parcurilor

Parcul a fost întreţinut ani de-a rândul de silvicultorii de la staţiunea Simeria a Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, înfiinţată aici tocmai datorită existenţei parcului dendrologic din zonă, dar a început să fie neglijat din ce în ce mai mult după ce a fost revendicat de descendenţi ai familiei Ocskay, deşi arboretumul Simeria este considerat un monument naţional în arta parcurilor, în serele de la Simeria creşteau plante ornamentale, iar pepinierele erau cunoscute prin bogatul lor sortiment de puieţi ornamentali de răşinoase şi foioase, folosite la amenajarea zonelor verzi, parcuri şi grădini.

După un lung litigiu, rezervaţia a rămas proprietate a statului, iar institutul a reluat nu demult amenajările. Castelul, care este astăzi sediul institutului, este şi el destul de deteriorat şi se preconizează restaurarea acestuia.

Un unicat în Europa centrală şi de sud-est

Rezervaţia, cea mai veche şi valoroasă din ţară, se întinde acum pe o suprafaţă de 70 de hectare – din care trei sunt ocupate de pepiniere şi sere – şi este a treia ca mărime în Europa şi pe locul 11 în lume, potrivit Encyclopaedia Britannica, şi un unicat în Europa centrală şi de sud-est.

12. simeria

Aici se află cea mai veche şi valoroasă colecţie de plante exotice rare şi indigene de pe teritoriul României, cu peste două mii de specii de arbori, într-un ansamblu peisagistic deosebit.


Se întâlnesc aici diferite tipuri de arbori europeni, americani sau asiatici, din Extremul Orient, de la conifere până la pâlcuri de bambus, arbuşti sau liane, specii valoroase din punct de vedere forstier şi ornamental. Aici a avut loc studiul de aclimatizare al arborelui Segovia Gigantea, originar din Africa, şi a numeroase plante exotice cultivate în serele de la Simeria.

Primele specii exotice au fost aduse pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, când a fost plantată o alee cu castani şi a fost adusă o specie de salcâm. Există şi planuri de amenajare a parcului de pe la mijlocul secolului al XIX-lea, în care apar informaţii despre speciile plantate aici. Aleile parcului sunt umbrite de stejari bătrâni, platani imenşi, pini americani sau stejari pitici, parcul este presărat cu zeci de poieni şi poeniţe iar bogăţia şi varietatea vegetaţiei îi conferă un farmec special în fiecare anotimp. Tot aici se află una dintre cele mai valoroase colecţii de magnolii.

În parc sunt amenajate alei care fac accesibilă vizitarea lui, iar cele două lacuri şi numeroasele izvoare completează frumuseţea peisajului. Parcul, unul dintre cele mai frumose monumente ale naturii nu numai din România, cu şi din Europa, a avut până acum zeci de mii de vizitatori.

Surse foto: wikipedia.org, icashd.ro, adevarul.ro, worldwideromania.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.