RETROSPECTIVĂ 2015 Cardul naţional de sănătate, OBLIGATORIU din această toamnă. Cu ce...

RETROSPECTIVĂ 2015 Cardul naţional de sănătate, OBLIGATORIU din această toamnă. Cu ce probleme s-au confruntat medicii şi pacienţii

0
DISTRIBUIȚI

card de sanatate

În România, serviciile medicale, cu excepţia urgenţelor, sunt acordate asiguraţilor pe baza cardului naţional de sănătate, care a devenit obligatoriu de la 1 septembrie. Cardul de sănătate a devenit unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. Implementarea acestui sistem a fost amânată de mai multe ori în România, în acest an.

Probleme au apărut încă din momentul în care a început distribuirea cardurilor de sănătate, unii dintre ei s-au plâns că nu le-au primit. Apoi, medicii au atras atenţia asupra faptului că, nu de puţine ore, sistemul s-a blocat. Invocând motive religioase, au fost şi asiguraţi care au refuzat cardul de sănătare, astfel că aceştia pot primi servicii medicale pe baza unei adeverinţe de asigurat, care are o valabilitate de trei luni.

Din cauza introducerii cardului de sănătate, dar şi a modificării legislaţiei, angajaţii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara şi-au primit salariile cu întârziere, în luna octombrie. Asta pentru că unele servicii medicale nu au fost validate pentru că mai mulţi medici nu au utilizat cardul de sănătate, astfel că a fost nevoie de o retransmitere a raportărilor.

Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş s-au plâns, în această toamnă, de faptul că tot mai mulţi asiguraţi solicită deblocarea cardului de sănătate instituţiei, personal sau telefonic, deşi acest lucru se poate efectua la orice furnizor de servicii medicale.


Cardul se blochează în situaţia în care asiguratul tastează greşit, de cinci ori consecutiv, codul PIN. La sediul CJAS Timiş, mii de asiguraţi au solicitat deblocarea cardului de asigurat.

hepatita c

Şi introducerea terapiei fără interferon a reprezentant un pas important. Cu ajutorul acesteia, pacienţii pot beneficia gratuit de tratamentul minune care vindecă în proporţie de 100% hepatita C fără interferon, ci doar prin administrarea a două pastile pe zi care au foarte puţine reacţii adverse. Prescrierea acestei terapii revoluţionare, dar şi monitorizarea pacienţilor se va face de către medici specialişti din nouă centre din ţară, printre care şi din Timişoara. În România se estimează că există 600.000 de oameni care au hepatita C, însă doar 60.000 de români sunt diagnosticaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.