Sute de timișoreni, încântați de o inedită expoziție. Cu ce lucrări de...

Sute de timișoreni, încântați de o inedită expoziție. Cu ce lucrări de artă neobișnuit au interacționat GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

instalart 01_resize

Câteva sute de timișoreni au interacționat, seara trecută cu instalațiile create de șase dintre cei mai importanți arhitecți și designeri români aduși împreună de Asociația Instalart în cadrul expoziției INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF. Consulul general al Germaniei, Rolf Maruhn, Daniel Malbert, directorul Institutului Francez, arhitecți, designeri și artiști plastici s-au alăturat timișorenilor iubitori de artă care au vizitat expoziția.

Evenimentul de design al anului la Timișoara, realizat sub umbrela Romanian Design Week, a pus în fața publicului șase creații impresionante și interactive, construite pornind de la prozaice obiecte de utilitate casnică.

instalart 1Cele mai banale obiecte din casa unui om devin creații după ce trec prin filtrul artistului. Șase arhitecți și designeri cu reputație internațională s-au inspirat din obiectele create de designerul german Marcel Klamer și au creat la rându-le opere de artă impresionante, interactive, de mari dimensiuni, pe care timișorenii le-au descoperit vineri seara în clubul Fratelli, și cu care s-au „jucat” ore în șir. Nu puțini au fost cei care au plecat acasă cu desene realizate ad-hoc, prin intermediul uneia dintre instalații.

În centrul proiectului INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF este renumitul designer Marcel Klamer, unul dintre cei mai puternici designeri de produs din lume, născut în România și „adoptat” de Germania, unde a creat peste 600 de produse pentru companii mari din Europa şi nu numai. Marcel Klamer este nu numai unul dintre cei mai cunoscuți designeri de produs din Germania ci un artist celebru în toată lumea. El este premiat cu Product des Jahres, cel mai important concurs de design de produs din Germania, țară unde activează ca membru al Uniunii Designerilor Industriali.

Cei șase designeri și arhitecți chemați în proiect au fost invitați să se inspire din munca lui. Când a creat instalația Investigație (powered by Brikston), arhitectul Robert Marin a pornit de la un castron de salată imaginat și creat de Klamer. Designerul Mihai Popescu s-a inspirat în demersul său artistic In vino veritas (powered by M1 Crama Atelier) de la tirbușonul creat de Marcel Klamer. A pus 365 de sticle de vin pe un suport în formă de cerc cu diametrul de un metru și jumătate, care „vorbesc” prin lumini cu privitorul ce li se adresează prin sunete.


Dorin Ștefan a creat Gradient De Design (powered by Uanderful) pornind de la lanterna și lupa lui Klamer. Arhitectul Corvin Cristian l-a imaginat pe Bruce Lee cu celebrul clește multifuncțional al lui Marcel Klamer în mână în instalația Pop Icon/ Design Icon (powered by Campari). Întotdeauna uneltele și armele sunt frumoase. Mario Kuibuș, unul dintre cei mai apreciați arhitecți ai momentului construit Cheie (powered by BASF) -un metru cub de oglinzi ce formează una dintre cele mai conceptuale instalații.

Nu în ultimul rând, Ștefan Barutcieff senior designer la Pilotfish, una din cele mai puternice companii de design din Germania a creat instalația Nino Nino (powered by DuPont/Corian) – un set de șase jucării – mașinuțe – pornind de la formele primare care l-au inspirat și pe Klamer (cerc, pătrat, triunghi). Jucăriile vor putea fi și achziționate începând de anul viitor, dat fiind faptul că designerul a decis să își dezvolte acest concept la scară largă

„Timișoara este orașul în care s-a încheiat proiectul INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF. El a fost de asemenea prezentat și în Cluj-Napoca și Iași, iar pentru anul viitor pregătim INSTALART 004, care va fi personalizat pentru fiecare oraș în parte”, a declarat artistul vizual Marius Leonte, președintele Asociației Instalart.

poster instalart timisoara_841x1189 A0Anul acesta, în luna mai, s-a desfăşurat în Bucureşti INSTALART OBIECT / 003 / INSPIRED BY BASF, proiect aflat sub marca Romanian Design Week. Instalart a prezentat şapte mari designeri și arhitecți români, atât prin expoziția centrală ce a avut loc la Uanderful, cât și prin conferințe și workshopuri ce au avut loc la sediul ANAV (Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane).

Puteți urmări evoluția proiectului Instalart/ Obiect/ 003. Inspired by BASF pe: www.instalart.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.