Vezi care sunt spectacolele lunii decembrie pe scenele timișorene

Vezi care sunt spectacolele lunii decembrie pe scenele timișorene

0
DISTRIBUIȚI

premiera maghiari

Teatrul maghiar începe luna decembrie cu musicalul „Hair” care a avut premiera la sfârşitul lunii precedente, reprezentaţiile din această lună fiind programate în 2 şi 22 decembrie. Pus în scenă după cartea şi versurile lui James Rado şi Gerome Ragni, pe muzica scrisă de Galt MacDermot, spectacolul s-a bucurat de un mare succes la sfârşitul anilor ’60 pe Broadway, iar zece ani mai târziu, ecranizarea lui Milos Forman i-a adus celebritatea în întreaga lume, două nominalizări la Globul de Aur şi una la premiile César, constituindu-se, totodată, într-un adevărat mesaj al unei generaţii a schimbării.

În 4 decembrie, sala Studio găzduieşte spectacolul matineu „Noroc cu laptele” şi un spectacol-lectură susţinut de Csávossy György – un spectacol fără traducere – iar în ziua următoare teatrul timişorean va fi prezent cu spectacolul „Manipulări” la festivalul de la Subotica. Două reprezentaţii cu spectacolul „Guppi” vor avea loc în sala Studio în 6 şi 10 decembrie, în 14 decembrie Molnár Bence va susţine un one-man show, „Răsturnare”, după Petöfi Sándor iar sala mare a teatrului va găzdui un spectacol invitat de teatru-dans nonverbal al trupei Pataky Klári din Budapesta. După „Opera cerşetorilor”, programată în 18 decembrie, teatrul maghiar va aduce în faţa spectatorilor o nouă premieră, „Húzd rá”, o serată muzicală fără traducere care va vedea luminile rampei în 20 decembrie şi va mai fi jucată în 29 decembrie.

„Cabaret”, musical-ul de succes sub conducerea muzicală a lui Peter Oschanitzky, este spectacolul cu care teatrul german incepe ultima lună a acestui an, reprezentaţiile fiind programate în 5 şi 6 decembrie.


Cele două spectacole vor fi urmate în 12 decembrie de o premieră – jucată şi în 13 decembrie – „De fapt e frumos”, o dramă în spaţii virtuale şi reale de Volker Schmidt, care priveşte îndeaproape relaţiile unei generaţii care se remarcă prin fuga de obligaţii, fiind mereu în căutarea a ceva mai bun. E un spectacol despre oameni în jurul vârstei de 30 de ani, care schimbă des slujbele, trăiesc în locuinţe semi-mobilate dar au profiluri actualizate non-stop şi foarte elaborate pe reţelele de socializare. În spatele banalităţii unei prezentări pe Facebook, se ascunde însă drama căutării unei relaţii potrivite, căci dorinţa de a găsi marea iubire rămâne actuală. Punctul de pornire al spectacolului este tocmai contradicţia dintre modul romantic în care tinerii îşi imaginează o relaţie fără sfârşit şi realitatea în care trăieşte tânăra generaţie de astăzi. Aceasta are tot ce îi trebuie dar în acelaşi timp îi lipseşte ceva, care este etern.

Spectacolul non-verbal „Moliendo café”, realizat în colaborare cu teatrul maghiar în concepţia regizorală a lui Silviu Purcărete, va fi jucat în data de 16 decembrie iar în 19 decembrie publicul spectator este aşteptat la coproducţia realizată de teatrul german cu Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, „Simuliert”, pus în scenă de coregraful Sergiu Matiş. Ultimele spectacole din luna decembrie sunt „Electra”, o adaptare a tragediilor greceşti ale lui Euripide şi Eschil, „Nepal”, iar spectacolul „Hänsel şi Gretel” încheie acest an calendaristic. Toate spectacolele sunt supratitrate în limba română.

Spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski, susţinut de elevii şcolii de balet „Rodica Murgu” deschide, în 9 decembrie, programul lunii decembrie al operei timişorene, urmat în ziua următoare de spectacolul matineu pentru copii „Motanul încălţat”. Spectacolele programate la sfârşitul celei de-a doua săptămâni a lunii sunt musicalul „Disney: The Beauty and the Beast (Frumoasa şi bestia)”, realizat în coproducţie cu teatrul naţional, spectacolul de balet „Corsarul”, susţinut de elevii şcolii de balet „Hellen Ganser”, şi spectacolul de operă „Boema” de Puccini. Ultimele două săptămâni ale lunii vor aduce pe scenă colajul muzical „Feeria fulgilor de nea”, pe muzica mai multor compozitori celebri, un spectacol de balet susţinut de elevii şcolii de balet “Ana Valkay” şi spectacolul de operetă „Contesa Maritza” de Kalman, iar luna se va încheia cu tradiţionalul spectacol de operetă „Liliacul” de Johann Strauss, susţinut în pragul noului an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.