Povestea FASCINANTĂ a înotătorului Emile Rony Bakale, timișoreanul cu origini congoleze care...

Povestea FASCINANTĂ a înotătorului Emile Rony Bakale, timișoreanul cu origini congoleze care nu ratează de 13 ani nicio ediție a Jocurilor Olimpice

0
DISTRIBUIȚI

rony bakale

Puțină lume știe că un sportiv timișorean nu ratează, începând cu anul 2004, nicio ediție a celui mai important eveniment sportiv al lumii, Jocurile Olimpice de Vară. Se numește Emile Rony Bakale, e înotător și are origini congoleze. În vară el va fi prezent și la Rio de Janeiro pentru a reprezenta țara tatălui său, unde a copilărit până când Războiul Civil i-a determinat familia să revină în România.

Rony Bakale are 28 de ani și o poveste mai mult decât interesantă în spate. Tatăl său e din Republica Congo și a fost student la Cluj, unde a întâlnit-o pe mama sa, româncă din Timișoara. „Imediat după naștere am plecat în Brazzaville, Congo, acolo am trăit timp de opt ani”, rememorează Rony, care se recomandă „jumate timișorean – jumate congolez” și are dublă cetățenie. „Am început grădinița și școala acolo și am fi stat dacă nu era Războiul Civil. Nu-mi amintesc multe de Congo. A fost destul de dificil și noi nu am avut de ales decât să venim înapoi în România. Ca să supraviețuim cum am putea spune. Lucrurile începeau să se agraveze. Nu-mi place să-mi aduc aminte”, mărturisește tânărul sportiv.

Revenit în capitala Banatului ca refugiat, Rony a început practic o viață nouă. Capul familiei Bakale a fost un înotător important pentru Congo. El e și cel care l-a convins pe fiul său să practice sportul în bazin. „Am început iar școala, și apoi înotul. De performanță, pentru că tatăl meu și Ion Bădescu erau colegi de facultate. Am început să mă antrenez cu domnul Bădescu (n.r. antrenor CSM Timișoara)”, povestește Rony Bakale. Curând, acesta a reușit să adune primele trofee în adolescență, fiind multiplu campion național al României. În 2004 a venit și primul eveniment major din viața sa sportivă. „Prin tatăl meu am început să merg la lotul național al celor din Congo. Am început să merg la fiecare concurs și am început să evoluez tot mai bine”, spune Rony.

Port-drapel la Atena. „Nu am realizat cât de important e”

Așa s-a ajuns ca, la vârsta de 16 ani, timișoreanul să fie port-drapelul țării tatălui la Jocurile Olimpice de la Atena. Mai mult, Emile Rony nu a fost singurul din familie la ediția specială din Grecia, ci a fost coleg de lot cu sora sa mai mare, Clara Monika Bakale, prezentă la rândul ei la trei ediții ale Olimpiadei.

„Era foarte frumos, dar nu am putut să vizitez foarte mult orașul, pentru că mă concentram pe Olimpiadă. La înot eram doar eu și sora mea, eu eram cel mai tânăr din delegația congoleză. Experiența a fost extraordinară, adevărul e că nu mă așteptam să fie așa, am crezut că Olimpiada e un concurs obișnuit. Nu mi-am dat seama că e ceva important, o dată la patru ani, decât după ce am ajuns acolo”, explică Rony Bakale.

Sportivul legitimat la CSM Timișoara nu s-a oprit aici în ceea ce privește participările la marele festival al sportului mondial. Patru ani mai târziu a fost și în China, la Beijing. „Eram deja mai mare, nu mă așteptam ca Beijing să fie un oraș așa de frumos, competiția era la fel de grea ca în 2004”, adaugă Rony. Timișoreanul cu origini africare poate concura în orice probă la înot, dar s-a specializat în cea de spate, „50, 100, 200, orice”.

Emile+Rony+Bakale+Olympics+Day+4+Swimming+gLwcPFi9jE-l

Rony Bakale are și un regret legat de ultima ediție, cea de la Londra. „Acolo nu eram prea bine pregătit, mai ales că eram și la facultate, nu am reușit să mă concentrez așa de bine și îmi pare rău”, precizează „spatistul”. El nu a reușit un rezultat important la Olimpiade, deși s-a clasat de două ori primul în seria sa de calificări, la 50 metri liber în 2004, respectiv la 100 m liber în 2008, timpul însă nu a fost suficient de bun pentru a merge în finale.


Un motiv e că Rony s-a concentrat mereu și pe școală, a avut pauze, iar condițiile de pregătire sunt departe de cele ale țărilor dezvoltate. Ca român i-ar fi fost mai greu să ajungă la lot, dar concurența contează pentru progres. Rony își dorește ca la Rio să fie altfel.

„Sunt cel mai bun din Congo. Au și alți înotători, dar nu de același nivel cu mine. Voi avea probabil 2-3 colegi, îmi pare rău să o spun, sună puțin cam urât, dar sunt începători. Am văzut cum înoată. Numai cu alții din Africa aș avea concurență… Eu chiar mi-aș dori să mă calific măcar la Rio în finală. Nu încerc să-l bat pe cel mai bun spatist din țară (n.r. Robert Glință). Are posibilități de a câștiga o medalie. Aș dori să fiu lângă el dacă aș putea. El nu a luat nicio pauză, avem nevoie de astfel de performanțe”, susține sportivul de la CSM Timișoara.

Rony vorbește românește cu inimă, iar sinceritatea și modestia sa pozitivă se simt indiferent de subiect. Cu toate că e cel mai bun din lotul Republicii Congo, Rony dezvăluie că a întâmpinat probleme „politice” acasă: „Adevărul e că cei din Congo încearcă să scape de mine de mulți ani, pur și simplu, nu știu de ce nu mă suportau. Cei care erau sportivi mă susțineau și mă apreciau. Dar cei din Federație… e ca la politicieni, unde trebuie să scapi de cineva ca să câștigi mai mulți bani. Eu îi cam refuzam”.

În 2015 el a participat și la Jocurile Africane, organizate chiar la Brazaville, capitala Republicii Congo, dar nu a avut noroc la medalii și sportivul pune nereușita tot pe seama pregătirii sale. O medalie a venit însă la finele anului, la Hunedoara, cu ștafeta 4×50 metri a clubului CSM Timișoara. Rony și-a adus aportul ca „spatist” în echipă cu Cosmin Lancea, Sergiu Deznan și Dan Ionuț Pârjol, alături de care a cucerit argintul național. „Colegii sunt foarte buni, ne înțelegem foarte bine, ne testăm unul pe altul. Condițiile sunt bune, avem antrenor. Eu m-am întors chiar acum câteva luni la domnul Bădescu. M-am antrenat singur o perioadă, ceea ce a fost o idee destul de proastă”, recunoaște Rony.

Probleme de tânăr timișorean. Vrea să-i inspire pe copii

Spre deosebire de Rony, restul familiei sale a revenit în Congo la Brazzaville. „Viața acolo e un pic mai ușoară decât înainte, dar nu e nici măcar țară în curs de dezvoltare, sunt oportunități puține. Mama e contabilă la o firmă, iar tatăl meu e director al sportului acum”, spune Rony. Mai aproape de el, în oraș, se mai află bunica și mătușa din partea mamei. El a absolvit Mecatronica la Poli, nu i-a fost ușor, mai ales pentru că mai avea probleme cu limba, învățând mai târziu româna. Când era mic Rony Bakale cunoștea „lingala”, o limbă africană. Între timp el a făcut o adevărată pasiune pentru tot ceea ce implică design-ul grafic, în special animațiile.

„Webdesign-ul e un plan B, vreau să fac cel mai mult desene animate pentru copii, pe Youtube. Tocmai am început acest proiect, ia foarte mult timp. Am vrut să-l fac demult. Folosesc toate programele utile. În povestea mea e vorba despre motivație. Nu dau multe detalii, pot să spun că e vorba să zicem de un băiat, care vrea să-și facă un viitor, dar i se spune: «Nu fă aia, nu fă asta, pentru că nu e okay, nu o să ajungi departe». În timpul acela au venit niște oameni foarte cunoscuți care încearcă să-i explice cum ar trebui să facă să-i meargă bine. Și, în timp, acești oameni negativi încearcă să-l oprească să nu facă nimic. Cam așa e și în realitate, vrei să faci ceva și vine cineva și-ți spune să nu faci. Îl asculți și nu mai faci. E inspirat de la un alt video pe care vreau să-l transform într-un desen animat. Îl realizez mai mult pentru a inspira”, subliniază Rony Bakale.

Tânărul care îndrăgește să se plimbe în timpul liber prin Piața Unirii și prin centrul Timișoarei are o viziune profundă și despre ceea ce dorește de la viitorul său, și vorbește despre greutățile vieții pe Bega. „Timișoara e un oraș foarte frumos, dar având vârsta mea de 28 de ani aș dori să-mi fac un viitor, adică să supraviețuiesc, deși e un oraș frumos salariile nu sunt foarte mari și e greu să trăiești… Mi-aș dori să-mi fac un viitor, nu aș vrea să ajung la 60 de ani și să realizez că nu am făcut nimic cu viața mea”, mai spune Rony. Și, la fel ca alții de vârsta lui, se gândește la străinătate. „Ar trebui să mă mut în Europa, pentru că aici dacă vrei bani trebuie să faci fotbal. Ar putea fi Anglia sau Franța, știu limbile”, concluzionează Rony.

Foto (jos): Emile Rony Bakale, surprins în proba de 100 m liber de Clive Rose pentru Getty Images. O imagine considerată reprezentativă a zilei a patra de la JO din 2008 de la Beijing

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.