Cum a devenit Nicolae Robu avocatul celor de la Retim, după ce...

Cum a devenit Nicolae Robu avocatul celor de la Retim, după ce şi-a primit Mercedes-ul, în disputa cu cei de la Direcţia de Mediu din Primăria Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

nicolae robu 204

„În interesul societăţii” – aşa s-a motivat în adunarea generală a acţionarilor de la societatea de salubrizare Retim Ecologic Service SA decizia de a cumpără câte un autoturism pentru fiecare acţionar, la Nicolae Robu, primarul Timişoarei, ajungând Mercedes-ul pentru care s-au achitat nu mai puţin de 74.000 de euro.  Şi într-adevăr aşa s-a şi întâmplat, primarul acţionând, ulterior, ca un avocat al intereselor Retim.

În 9 ianuarie 2015, în curtea Primăriei Timişoara a sosit Mercedes-ul cu piele crem şi toate dotările suplimentare comandate. În acel moment, între Direcţia de Mediu din Primăria Timişoara şi cei de la Retim era un adevărat război al adreselor pe tema nerealizării staţiei de compostare uscată a gunoiului, investiţie care, conform contractului, ar fi trebuit să fie finalizată în 2 februarie 2012. Pentru fiecare zi de întârziere penalităţile asumate prin contract au fost de 10.000 lei pe care Retim-ul trebuia să le plătească . În încercarea de a justifica nerealitarea investiţiei, la sfârşitul lunii decembrie 2014, Retim a găsit un nou pretext – a trimis o adresă în care susţinea că, la data semnării contractelor, erau valabile două modalităţi de prelungire a contractelor şi cereau municipalităţii să intervină în cadrul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș pentru modificarea modului de implementare a proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş”, proiect în care era prinsă şi staţia de compostare nerealizată.

În 13 ianuarie 2015, la patru zile după sosirea limuzinei, în loc să le solicite celor de la Retim să plătească penalităţile pentru nerealizarea investiţiei, Nicolae Robu a fost cel care a aprobat un referat la un proiect de hotărâre de consiliu local prin care s-a propus ca primarul Timişoarei să fie împuternicit ” în vederea efectuării demersurilor necesare convocării Adunarii Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş în scopul prezentării materialului depus de operatorul de servicii publice de salubrizare S.C.


Retim Ecologic Service SA”. Ulterior, în 23 ianuarie 2015, consiliul local a aprobat împuternicirea lui Robu, care a convocat ADID pentru adoptarea unui act adiţional la statutul asociaţiei, prin care să se îndeplinească solicitările Retim-ului.

Încercările primarului Timişoarei de a susţine interesele companiei de salubrizare care-i asigură transportul gratuit s-au lovit de cei de la Ministerul Fondurilor Europene, AM POS Mediu care au transmis un răspuns fără echivoc, aceştia susţinând că nu au identificat nicio contradicţie din punct de vedere al legislaţiei, aşa cum a susţinut Primăria Timişoara care a îmbrăţişat punctul de vedere al Retim-ului. De asemenea, se preciza că toate aceste demersuri întârzie implementarea proiectului realizat din fonduri europene, solicitându-se respectarea celor asumate.

Toate acestea apar şi în informarea pe care Direcţia de Mediu din Primăria Timişoara a înregistrat-o în 14.07.2015 , avertizându-se, de asemenea, asupra faptului că s-au acumulat penalităţi de peste şase milioane de lei şi că există pericolul pierderilor fondurilor europene din proiectul care vizează deşeurile din întreg judeţul. În mod ciudat, executivul Primăriei Timişoara condusă de Nicolae Robu nu a avut nicio reacţie la gravele probleme semnalate, aşa că în noiembrie 2015, cei de la Direcţia de Mediu au trimis o nouă informare consilierilor locali care au aflat de abia atunci de situaţia reală. Ulterior, Nicolae Robu a decis mutarea salubrizării de la Direcţia de Mediu în subordinea city manager-ului Sorin Drăgoi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.