Detalii HALUCINANTE despre cum s-au trucat licitaţiile pentru ca spaţiile comerciale de...

Detalii HALUCINANTE despre cum s-au trucat licitaţiile pentru ca spaţiile comerciale de la aeroportul Timişoara să ajungă la tandemul PDL Ostaficiuc – Popoviciu. Vezi până unde a mers obedienţa lui Sămărtinean

3
DISTRIBUIȚI

cornel samartinean mana

Ancheta DNA Timişoara a confirmat dezvăluirile PRESSALERT.ro de acum trei ani că închirierea spaţiilor comerciale din aeroportul „Traian Vuia” Timişoara către firma Trinvest Bakery SRL, controlată de Constantin Ostaficiuc, şeful de atunci al PDL Timiş şi al Consiliului Judeţean Timiş, şi deputatul PDL Alin Popoviciu, s-a făcut printr-un simulacru de licitaţie, care a avut doar scopul de a acoperi întregul matrapazlâc. 

„Inculpatul Sămărtinean Cornel Mircea, în calitatea sa de director general al A.I.T., a aprobat caietul de sarcini pentru închirierea unor spaţii destinate activităţii de alimentaţie publică, fără a se putea stabili data întocmirii şi aprobării acestuia, deoarece nu s-a făcut menţiunea datei în cuprinsul său. Se stabileşte prin acest caiet de sarcini ca dată a desfăşurării procedurii data de 27.10.2010, precum şi faptul că anunţul de publicitate se va publica cu minim 5 zile anterior datei de desfăşurare, contrar Regulamentului, care prevedea un termen minim de 15 zile.

Din examinarea conţinutului Caietului de sarcini, rezultă că din chiar momentul conceperii şi elaborării sale, inculpatul Sămărtinean Cornel Mircea a urmărit doar interesele financiare personale ale apropiaţilor săi, inculpaţii Ostaficiuc şi Popoviciu, la instigarea cărora acţiona şi a nesocotit flagrant dispoziţiile legale şi regulamentare imperative. Astfel, deşi procedura a debutat în data de 25.10.2010, când inculpatul a emis actul primar, respectiv decizia nr.914 de numire a membrilor Comisiei, potrivit caietului de sarcini, data pentru examinarea ofertelor a fost stabilită ca fiind 27.10.2010 ceea ce presupunea că, respectând termenul minim pentru publicarea anunţului public, publicarea să se fi făcut cu 3 zile anterior numirii comisiei, iar dacă ar fi fost respectat termenul minim de 15 zile, potrivit Regulamentului, anunţul ar fi trebuit să apară în presă cu 13 zile anterior emiterii deciziei de numire a Comisiei şi de declanşare a procedurii. Din cele de mai sus rezultă fără echivoc dispreţul inculpatului Sămărtinean Cornel Mircea pentru normele legale pe care trebuia să le respecte, acesta redactând ori dispunând să se redacteze documente ale procedurii de licitaţie doar pentru păstrarea unor minime aparenţe de legalitate, în realitate însă neurmărind decât fraudarea acestor norme legale şi regulamentare pentru a se asigura de succesul acţiunii sale în favoarea coinculpaţilor”, se arată în rechizitoriul prin care Cornel Sămărtinean, acum deputat PNL, a fost trimis în judecată alături de alţi angajaţi ai aeroportului.

Preţul minim stabilit pentru licitaţie a fost de 30 de euro pentru un metru pătrat în condiţiile în care hotărârea AGA a stabilit că preţul minim era de 50 de euro. Anunţul pentru licitaţie pentru spaţiul de 80 de metri pătraţi, cel mai important şi de la care a pornit acţiunea tandemului Ostaficiuc – Popoviciu, a fost publicat în presă în 26 octombrie 2010, iar licitaţia a avut loc a doua zi, încălcându-se toate prevederile legale.

Când a verificat procesul verbal al „licitaţiei” prin care firma controlată de Ostaficiuc şi Popoviciu, anchetatorii au descoperit noi situaţii halucinante. „S-a consemnat în cuprinsul acestui proces – verbal că s-ar fi depus trei oferte emise de trei agenţi economici distincţi, respectiv S.C.


„Dinastia J” S.R.L., S.C. „Lehesim Company” S.R.L. şi S.C. „Trinvest Backery” S.R.L., consemnându-se în mod nereal şi orele la care ar fi fost depuse aceste oferte, în realitate însă  doar ultima din aceste societăţi comerciale depunând o ofertă. De asemenea, în cuprinsul aceluiaşi proces – verbal se mai consemnează în mod nereal că ofertele ce ar fi fost depuse de cele trei societăţi comerciale ar fi fost însoţite de întreaga documentaţie ce era obligatorie, potrivit Regulamentului şi a Caietului de sarcini, în realitate însă astfel de documente nu au fost depuse, nici chiar de unica societate comercială ce a întocmit o ofertă scrisă.  Prin Hotărârea de adjudecare înregistrată sub nr.11.151/27.10.2010, semnată de președintele comisiei, inculpatul Mezin Marius şi de membrii Bălan Vasile Ioan şi Lupulescu Corina, câștigătorul licitației a fost declarat firma „Trinvest Bakery”S.R.L. Ca documentație ce ar fi fost depusă de cei trei ofertanți menționată în procesul verbal de deschidere a licitației nu se găsesc decât formulare necompletate a cererii de înscriere la licitație, informații generale privind candidatul/ofertant, capacitatea financiară a ofertantului și comunicările către cei trei ofertanți redactate, fără însă a se prezenta și dovada comunicării. Comunicările au fost semnate de către directorul general Sămărtinean Cornel Mircea. Simulacrul de procedură, orchestrat direct de către inculpatul Mezin Marius, în sprijinul inculpatului Sămărtinean Cornel Mircea, a ajuns până în punctul în care inculpatul Mezin a consemnat atât în procesul – verbal de deschidere a ofertelor, cât şi în hotărârea de adjudecare, împrejurarea nereală că s-ar fi examinat oferte financiare concrete din partea celor trei pretinşi participanţi, menţionându-se suma de 32 euro/mp, ce ar fi fost oferită de către S.C. „Dinastia” S.R.L., suma de 35 euro/mp, ce ar fi fost oferită de către S.C. „Lehesim” S.R.L., iar S.C. „Trinvest Backery” S.R.L. ar fi oferit suma de 40 euro/mp. În realitate însă niciuna din aceste firme nu a ofertat vreun preţ. Hotărârea de adjudecare a fost aprobată şi de către directorul general al A.I.T., inculpatul Sămărtinean Cornel Mircea”, se arată în rechizitoriu. Una dintre angajate, al cărui nume a apărut în comisia de licitaţie, a declarat că a semnat în alb procesele verbale aduse de Mezin.

După acelaţi tipic s-a acţionat şi pentru celelalte două spaţii comerciale care anterior au fost închiriate de firma norei lui Viorel Oancea. S-a stabilit că firmele care ar fi „concurat” firma câştigătoare nu au cumpărat caietele de sarcini şi nu au depus garanţii pentru licitaţii, situaţie în care licitaţiile ar fi trebuit să fie închise. Procurorul de caz a constatat că „toate aceste încălcări ale procedurilor, ce constituie infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina inculpaţilor Sămărtinean Cornel şi Mezin Marius, au fost posibile datorită obedienţei inculpatului Sămărtinean faţă de superiorii săi politici, inculpaţii Ostaficiuc şi Popoviciu, inculpatul Sămărtinean Cornel acţionând împotriva intereselor companiei al cărei director general era doar pentru a-şi dovedi loialitatea în slujba intereselor personale ale coinculpaţilor Popoviciu Alin şi Ostaficiuc Constantin. Grăitoare în acest sens este atitudinea servilă manifestată de inculpatul Sămărtinean Cornel faţă de inculpatul Ostaficiuc Constantin cu ocazia unei convorbiri telefonice purtate în data de 28.04.2012, când a fost întrebat de către preşedintele organizaţiei politice judeţene dacă şi-a depus candidatura în interiorul partidului pentru o poziţie pe listele celor care urmau să participe în campania electorală pentru un loc în Parlamentul României, inculpatul Sămărtinean Cornel candidând ulterior şi fiind ales deputat. Cu prilejul acelei convorbiri telefonice, pentru a beneficia de atenţia superiorului său, inculpatul Sămărtinean Cornel Mircea l-a asigurat pe inculpatul Ostaficiuc Constantin că se poate baza pe serviciile sale, că este dispus să ducă la îndeplinire orice sarcină ar găsi de cuviinţă superiorul său să i-o încredinţeze, punându-se cu totul la dispoziţia acestuia. Astfel, inculpatul Sămărtinean Cornel Mircea afirma „ Gând la gând, că şi eu voiam să vă sun. Să vedem. Mă mai chemaţi şi pe mine, dacă mai aveţi nevoie. Să ştiţi că sunt 100% disponibil. […] La orice treabă aveţi nevoie.”

3 COMENTARII

  1. 40 de euro/m este enorm ! Pentru un spatiu la inchiriere !
    Nu se mai inchiriaza niciunde in Timisoara cu atat pe metru patrat !
    Vezi oferte de inchiriat spatii comerciale !

  2. Domnule agent imobiliar, 40 de euro nu e mult pt AIT.
    Daca aveti prilejul faceti un check-in si cumparati o cola de la etaj… 10 lei !!! Am cerut bon, nu se ofera, ca e sefu plecat. deci la 10 lei o cola mica, parca as plati si eu 200 lei/mp 🙂

    Cea mai mare evaziune se face in AIT , nu pe fasia Gaza…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.