INEDIT Un făt cu anemie severă a fost salvat prin realizarea unei...

INEDIT Un făt cu anemie severă a fost salvat prin realizarea unei transfuzii intrauterine de sânge, la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

gravida-640x640

Caz medical deosebit în capitala Banatului. Un făt a fost salvat de medicii timişoreni prin realizarea de transfuzii de sânge intrauterine. În lipsa acestei proceduri, mama ar fi pierdut sarcina, aşa cum i s-a întâmplat în trecut.

Acest caz a fost monitorizat şi tratat de medicul ginecolog Bogdan Mureşan, specializat în medicina materno-fetală, şi medicul Daniel Bran. Potrivit doctorilor timişoreni, această situaţie medicală inedită cu care s-au confruntat este cauzată de o incompatibilitate a Rh-ului sângelui între mamă şi făt, generată de incompatibilitatea existentă între mamă şi tată (mama – negativ, tata – pozitiv). Transfuziile de sânge intrauterine au fost realizate la o tânără mamă care pierduse iniţial o sarcină din cauza incompatibilităţii Rh-ului ei şi al copilului, care a moştenit Rh-ul tatălui.

Medicul Bogdan Mureşan a realizat o serie de transfuzii de sânge fătului, diagnosticat cu anemie severă, începând cu săptămâna 23, iar mama a reușit, astfel, să ducă sarcina până în săptămâna 37.


Acesta este termenul optim pentru nașterea în cele mai bune condiții a copilului.

„Când părinții au RH-ul sângelui diferit și mama obligatoriu Rh negativ, corpul mamei este capabil să producă anticorpi împotriva celulelor roșii din sângele fătului, pe care le distruge, determinând anemie fetală. La rândul lui, fătul se apară și luptă cu anticorpii mamei, dar cu eforturi foarte mari care, în timp, duc la hidrops fetal (o stare terminală caracterizată prin acumularea de lichid în exces în diverse compartimente extravasculare) și, ulterior, la oprirea în evoluție a sarcinii. Dacă totuși ajunge la termen, copilul are alte probleme care-l supun unor intervenții medicale complexe, cu succes limitat. Deseori, copilul născut are handicapuri și în scurt timp, poate deceda în ciuda efortului medical de a-l salva. Viitoarele mame care află că au RH-ul negativ (partenerul cu Rh pozitiv) trebuie să știe că toate aceste lucruri se pot rezolva prin transfuzia de sânge intrauterină, o procedură posibilă și în câteva centre din România. Este șansa unui copil sănătos”, explică Bogdan Mureșan.

Potrivit statisticilor, 15% din populația României are Rh-ul sângelui negativ, lucru care poate crea probleme în evoluația sănătoasă a unei sarcini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.