Lucrări de mântuială în proaspăt reabilitatul centru istoric din Timișoara. Ce spun...

Lucrări de mântuială în proaspăt reabilitatul centru istoric din Timișoara. Ce spun specialiștii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

pavaj prost centrul istoric (1)

Pavajele speciale din centrul vechi al Timișoarei au luat-o la vale. Pietrele decorative în valoare de 7 milioane de lei (fără TVA) s-au desprins imediat după ce timișorenii au început să calce pe ele.

Peste locul unde s-a descoperit o casă din secolul al XVII-lea, în Piața Țarcului, pietrele care desenează zona s-au desfăcut de la locul lor, după câteva zile. „Aici s-a armat, plasa se vede, dar nu s-a respectat tehnologia. Trebuia folosit adeziv de exterior în pat gros, flexibil. În schimb, pietrele par aruncate pur și simplu deasupra”, a explicat un specialist în domeniu.

Șerban Sturdza, arhitectul care coordonează colectivul care a proiectat reabilitarea centrului vechi al Timișoarei, susține că nu s-a respectat proiectul și că firma constructoare, Corint SRL, e obligată să remedieze. „Au pus pietre cumpărate de la nu știu ce magazine. Am o scrisoare în sensul acesta. Piatra trebuia «înfiptă» în mortar, or aici s-a lucrat de mântuială”, a spus arhitectul.

În fața Domului Catolic din Piața Unirii, cărămizile roșii care semnalează alte vestigii istorice nu sunt cele prevăzute în proiect, și au fost montate doar la jumătate din adâncimea stabilită pentru a le garanta rezistența.

De altfel, în toată zona, pe marginile străzilor se desprinde și piatra cubică de mici dimensiuni, iar mașinile RETIM ori de câte ori mătură prin periaj străzile, iau cu ele și o parte din pietricelele care umplu, ca „liant” rosturile dintre pietrei cubice.

Reabilitarea centrului vechi al Timișoarei este un proiect realizat în mare parte cu bani europeni, în valoare de aproape 15 milioane de euro.


După mai multe amânări, lucrările de reabilitare a spaţiilor publice din centrul istoric, realizate de Romprest SA, continuă și acum, deși zona a fost inaugurată de primarul Robu la sfârșitul lunii decembrie.

Au rămas în execuție, până la finele lunii ianuarie 2016, lucrările de „punere în valoare a vestigiilor istorice descoperite cu ocazia săpăturilor de descărcare de sarcină”, lucrări adjudecate de SC Corint SRL din Alba Iulia pentru 2 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.