Nicolae Robu, promotorul MONOPOLULUI pentru Retim, firma care i-a dat Mercedes gratis....

Nicolae Robu, promotorul MONOPOLULUI pentru Retim, firma care i-a dat Mercedes gratis. Vezi noua TAXĂ pregătită în secret pentru timişoreni şi cum s-a dinamitat un contract deja semnat de muncipalitate

1
DISTRIBUIȚI

nicolae robu pressalert 1

După ce  Retim Ecologic Service SA a cumpărat Mercedes de 74.000 euro care a ajuns la Nicolae Robu, toate costurile de întreţinere şi exploatare fiind achitate de companie în continuare, şi i-a plătit acestuia, mai multe luni, abonamentul pentru telefonul mobil, primarul Timişoarei a încercat să promoveze sub toate formele interesele societăţii de salubritate, chiar în defavoarea intereselor municipalităţii sau ale cetăţenilor. Ultimul exemplu – proiectul de hotărâre promovat în plenul Consiliului Local Timişoara din 8 decembrie 2015, prin care ar fi trebuit aduse numeroase modificări contractului de concesiune pentru serviciul de salubrizare a municipiului.

Trebuie precizat că respectivul proiect, ca şi un altul care modifica modelul de contract dintre Retim şi clienţi, au fost introduse pe ordinea de zi, în ultimul moment, ca urgenţe de primarul Nicolae Robu, fără a exista niciun fel de dezbatere publică.  Deşi în referatul care justifică proiectul de hotărâre se vorbea de obligaţiile legale de introducere a anumitor prevederi legate de zonele de picnic şi de actualizări impuse de lege, prin modificările aduse Retim-ului i s-au pregătit, în realitate, noi facilităţi extrem de importante.

Astfel s-a prevăzut ca municipalitatea „să acorde concesionarului (operatorului) dreptul exclusiv de a presta serviciul de salubrizare pe raza Municipiului Timişoara, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori, prin hotărârea de atribuire a contractului de delegare a gestiunii”. Acest monopol devine şi mai interesant în condiţiile în care a fost modificată şi definiţia serviciului public de salubrizare, aşa cum era în contractul de concesiune iniţial, fiind adăugate nu mai puţin de şase noi activităţi printre care „colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituţii, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori”, „colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora” sau „acţiuni ecologice”.


 Altfel spus, Retim SA devenea singura companie din Timişoara care ar fi avut dreptul să transporte deşeurile provenite din reamenajări sau orice fel de deşeuri de pe raza municipiului, toţi cetăţenii şi toate firmele fiind obligate să apeleze la firma cu monopol pe aceste operaţiuni. Ba mai mult se stipula ca primăria să instituie taxe locale noi pentru ca Retim să fie plătit direct din bugetul local. Astfel se prevede că Retim are obligaţia ” să ţină la zi, împreună cu autoritatea administraţiei publice locale evidenţa tuturor utilizatorilor cu şi fără contracte de prestări servicii, în vederea decontării prestaţiei direct din bugetul local, pe baza taxei locale instituite în acest sens”. 

Tot prin aceste modificări, prin câteva cuvinte, administraţia condusă de primarul Nicolae Robu a încercat să rezolve şi problema incineratorului tot în favoarea Retim. Astfel în definiţia privind  serviciul public de salubritate a fost introdusă şi „organizarea prelucrării, neutralizării si valorificării materiale şi energetice a deşeurilor”. Practic prin această prevedere şi prin cea privind exclusivitatea Retim, Primăria Timişoara nu a făcut decât să lase fără obiect contractul semnat şi asumat de construire a incineratorului de firma Romelectro, care a câştigat licitaţia în faţa unei alte companii care are conexiuni cu grupul RWE, acţionar alături de municipalitate la Retim. Deşi câştigătorul trebuia să investească 66 milioane de euro, Primăria Timişoara nu a pus la dispoziţie nici până acum terenul pe care trebuia construit incineratorul, chiar dacă prin contract se obliga să facă lucrul acesta în două săptămâni de la semnarea contractului. Ba mai mult, anul trecut Nicolae Robu a susţinut că nu s-ar mai dori realizarea incineratorului pentru că ar polua, deşi există toate avizele. „Întâmplător” incineratorul ar fi trebui alimentat cu combustibilul provenit din staţia de compostare uscată, care nu a mai fost realizată de Retim şi pentru care, până acum, municipalitatea nu a cerut niciun ban despăgubire, deşi s-au adunat peste şase milioane de lei penalităţi.

Proiectul a căzut la vot, având doar 15 voturi pentru şi 9 abţineri din partea consilierilor locali PSD şi independenţi care au reclamat faptul că nu a existat niciun fel de discuţie pe tema acestor modificări în comisiile de specialitate din Consiliul Local Timişoara. Primarul Nicolae Robu mai are posibilitatea de a mai introduce încă o dată proiectul pe ordinea de zi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.