Studenţi din întreaga ţară, concluzie după ce s-au întâlnit la Timişoara: „S-a...

Studenţi din întreaga ţară, concluzie după ce s-au întâlnit la Timişoara: „S-a ajuns mult prea departe cu impostura academică”. Ce spun despre dascălii care au girat cărţile deţinuţilor

0
DISTRIBUIȚI

anosr

Liderii studenţilor din întreaga ţară s-au întâlnit la Timişoara, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a dezbate şi adopta un studiu prin care condamnă fenomenul de plagiat tot mai des întâlnit în sistemul educaţional românesc, dar şi încălcările grave referitoare la etica şi integritatea academică. Studenţii consideră că tabloul imposturii academice a fost completat „de ştirile despre profesorii universitari de la un număr considerabil de universităţi de stat şi particulare din România care au girat cu prestigiul lor, şi indirect al universităţii în care îşi desfăşoară activitatea, lucrările ştiinţifice ale unor deţinuţi care, de cele mai multe ori, au o calitate mai mult decât îndoielnică şi nu au nimic în comun cu cercetarea ştiinţifică reală”.

Campania împotriva fenomenului de plagiat demarată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România este susţinută şi de OSUT (Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara).


În speranţa că lucrurile se vor schimba, ANOSR propune monitorizarea și evaluarea școlilor doctorale, rediscutarea Codului studiilor universitare de doctorat, precum și înăsprirea procesului de abilitare a cadrelor didactice, respectiv introducerea unei evaluări periodice a coordonatorilor de doctorat. Totodată, studenţii doresc şi introducerea unor sancţiuni extrem de dure pentru abaterile privind integritatea academică, atât asupra celor vinovați, cât și asupra instituțiilor care permit aceste practici. De asemenea, ANOSR consideră că este important ca în perioada imediat următoare să se suspende prevederea legală care permite deținuților să își scurteze pedepsele în schimbul redactării unor presupuse lucrări științifice.

„Considerăm că s-a ajuns mult prea departe cu impostura academică în România. Ne dorim să fim mândri că am studiat în România, nu să ne fie jenă că același sistem de educație pe care l-am finalizat noi, cu bună credință, a produs și o mulțime de furturi și falsuri. De aceea am formulat o listă de propuneri explicite care să fie implementate de urgență pentru a salva sistemul educațional românesc din actuala situație. Sperăm să găsim deschidere din partea MENCȘ și a universităților și să vedem mult mai multă responsabilitate din partea acestor instituții, măcar acum. Iar, dincolo de introducerea unor sancțiuni extrem de dure pentru astfel de situații și de armonizarea prevederilor legislative, dorim să insistăm foarte mult pe crearea unui sistem de educare a eticii și integrității. Credem că aceasta este singura cale pentru a asigura un viitor curat al sistemului educațional românesc”, spune Vlad Cherecheș, președintele ANOSR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.