TIMIȘOARA UITATĂ Ioan Ienea, muzicianul din Lugoj care a dirijat sub cupola...

TIMIȘOARA UITATĂ Ioan Ienea, muzicianul din Lugoj care a dirijat sub cupola bazilicii San Pietro. Cum a contribuit la istoria Banatului

0
DISTRIBUIȚI
bazilica Sf. Petru
Bazilica Sfântul Petru din Roma, unde a dirijat Ioan Ienea

Născut la Lugoj, în apropiere de Timișoara, în iarna anului 1879, viitorul muzician Ioan Ienea (1879-1954) a urmat cursurile primare şi gimnaziale în oraşul natal, beneficiind şi de stipendii acordate din fondul episcopiei greco-catolice şi a urmat apoi cursurile Institutului Teologic din Blaj. După obţinerea licenţei în teologie, şi-a desăvârşit formaţia teologică la Budapesta. Revenit în oraşul natal, a fost numit director provizoriu la şcoala primară confesională de băieţi din Lugoj şi a preluat conducerea societăţii corale „Lira”, în care cântase şi el, încă din clasele primare. A fost, totodată, o prezenţă activă în cadrul Reuniunii Învăţătorilor Români Uniţi din Ţinutul Lugojului, ca notar, vicepreşedinte şi delegat la examenele de sfârşit de an şcolar, s-a implicat ca bibliotecar în activităţile Casinei române din oraş.

Prima liturghie românească la Vatican

A fost hirotonisit şi confirmat ca preot printr-un decret semnat de episcopul greco-catolic al Lugojului, Vasile Hossu, în care îi erau evidenţiate calităţile şi recunoscute meritele.


În calitate de preot în protopopiatul Lugojului, a participat, în 1906, la expoziţia de la Bucureşti organizată pentru aniversarea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, împreună cu un numeros grup de intelectuali bănăţeni greco-catolici, condus de canonicul Ioan Boroş. În 1908, cu prilejul pelerinajului făcut la Roma de reprezentanţi ai bisericii greco-catolice lugojene, la jubileul celor cincizeci de ani de preoţie a papei Pius al X-lea, Ioan Ienea a dirijat, sub cupola bazilicii San Pietro, „Liturghia” lui Gavriil Musicescu, în interpretarea corului colegiului „De Propaganda Fide”, unde urmau cursurile mai mulţi seminarişti români. Era prima liturghie românească auzită în vestita biserică şi interpretată în prezenţa Sanctităţii Sale. În 1911 a fost prezent la Blaj, la serbările jubiliare prilejuite de cei 50 de ani de la înfiinţarea ASTREI.

Omul politic Ioan Ienea

A fost numit protopop al bisericii greco-catolice la Orăştie, aflată sub jurisdicţia Episcopiei unite din Lugoj, desfăşurând aici, între 1914 şi 1934, o merituoasă activitate religioasă, socială şi culturală în rândul românilor de aici, continuând, printre altele, strângerea de fonduri pentru construirea unei noi biserici care fusese începută de predecesorii săi. Devotat idealului naţional, a participat, ca delegat al românilor din Orăştie, la Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 iar între anii 1928 şi 1932 a reprezentat judeţul Hunedoara ca senator al Partidului Naţional Ţărănesc în parlamentul României Mari.
Preotul Ioan Ienea a preţuit, de asemenea, istoria. Din anul 1933 s-au păstrat câteva însemnări ale sale după două vizite de documentare la cetăţile dacice de la Costeşti şi Grădiştea Muncelului, prima împreună cu episcopul Lugojului, iar cea de-a doua, cu canonicul Auguste Leman, doctor în teologie şi litere, profesor la Universitatea Catolică din Lille şi un profesor universitar din Paris, personalităţi istorice interesate de valoarea istorică a vestigiilor din Munţii Orăştiei. Reîntors la Lugoj în funcţia de canonic al episcopiei, a fost ales delegat al Capitlului din oraş la alegerea episcopului de Lugoj, Alexandru Nicolescu, în scaunul mitropolitan de la Blaj.
A trecut la cele veşnice în 3 august 1954 şi a rămas una din personalităţile marcante ale bisericii greco-catolice din Banat.
Surse foto – ziarulactualitatea.ro, wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.