Cum a resetat Traian Stoia centrul de putere din PSD Timiş

Cum a resetat Traian Stoia centrul de putere din PSD Timiş

0
DISTRIBUIȚI

dragos bota (3)

Excluderea lui Traian Stoia din PSD este primul moment în care se vede cu adevărat schimbarea centrul de putere din filiala Timiş, dinspre echipa Ilie Sârbu – Titu Bojin către Sorin Grindeanu. Gestul lui Stoia de a vota alături de PNL şi Nicolae Robu nu a fost surprinzător neapărat. Pe vremea când viceprimarul era într-un război total cu Nicolae Robu – după modelul disputei de acum cu Alfred Simonis, de exemplu – nimeni din PSD nu a fost alături de el, deşi lucrurile spuse de viceprimar erau extrem de grave şi de adevărate. Bojin era neinteresat să-şi strice prietenia cu „Lae” şi liniştea de la Consiliul Judeţean Timiş. Plus că Stoia era pentru Bojin omul lui Ilie Sârbu, apropiat de fraţii Cristescu, un Ilie Sârbu care i-a cam stat în coastă, chiar dacă socrul lui Ponta l-a făcut practic preşedinte de filială. Stoia s-a repliat strategic şi a redevenit un apropiat al lui Robu, care a revenit la obiceiul de a mai bea câte o cafea pe la hotelul unde huiduitul Ilie Sârbu îşi făcea veacul când venea în Timişoara.

Traian Stoia a ales, în mod conştient, să rămână alături de Robu chiar dacă – odată cu venirea lui Sorin Grindeanu în fruntea organizaţiei judeţene – PSD a devenit puţin mai vocal împotriva primarului.


Oricum, aproape întotdeauna, Traian Stoia a avut propria sa poziţie, independentă de cea a PSD, dar tolerată din motive lesne de înţeles. Votul lui Stoia a fost pretextul ideal pentru Grindeanu, un lider care avea nevoie să arate că este cel care acum are cu adevărat puterea în organizaţie, să rezolve rapid două probleme, altfel greu de gestionat – eliminarea rapidă şi fără prea mare tam-tam lui Sebastian Răducanu din fruntea organizaţiei Timişoara, care de la alegerea ca preşedinte s-a remarcat prin multă tăcere şi non-reacţie la toate şmenurile lui Robu, şi dezlipirea de PSD a etichetei de „partidul fraţilor”.  În plus, dispare – înainte de bătălia electorală – argumentul că PSD este la guvernarea Timişoarei şi apare oportunitatea de a face opoziţie, măcar pentru imagine, după multă tăcere, până la finalul mandatului.

Asta nu este suficient însă pentru electorat. Jocurile interne din PSD nu contează atâta timp cât nu există o alternativă serioasă la actuala putere condusă de Nicolae Robu. Numai căţărarea pe dezvăluirile presei despre corupţia din administraţia timişoreană nu este suficientă. Trebuie mai mult decât atât, iar timpul trece necruţăror de repede. Ca PSD Timiş să poată pretinde că a rupt-o cu trecutul mai are de trecut un test – cel al integrităţii. Dacă Titu Bojin, trimis în judecată pentru fapte de corupţie şi cercetat penal într-un alt dosar, va fi pe lista de la Consiliul Judeţean Timiş, toată agitaţia de la Timişoara nu va avea decât efectul unui balon de săpun.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.