Emil Biebel, fondatorul primului magazin de muzică din România după 1989: „Vreau...

Emil Biebel, fondatorul primului magazin de muzică din România după 1989: „Vreau să repun Casa Tineretului în circuitul de concerte al ţării“

0
DISTRIBUIȚI

emil-biebel

Deşi Timişoara are parte de o serie de muzicieni talentaţi şi o efervecenţă artistică aparte, numărul concertelor din aria rock-ului – cel puţin – este aproape insignifiant, una din cauzele principale ale acestei stări de fapt fiind inexistenţa locurilor propice de desfăşurare a unor recitaluri.

Emil Biebel, fondatorul primului magazin de muzică din România post-revoluționară (RockaRolla), binecunoscut melomanilor din întreaga ţară şi graţie activităţii sale de promovare a fenomenului rock îşi doreşte ca una din scenele legendare ale oraşului Timişoara să îşi recapete strălucirea de altă dată, prin organizarea unor concerte care să repună oraşul nostru pe hartă. E vorba de scena din incinta Casei Tineretului, un loc unde de-a lungul anilor au avut loc celebrele întâlniri sub tutela PM6 şi o serie de concerte memorabile.

„Am ales să organizez câteva concerte la Casa Tineretului, în primul rând din motive de nostalgie. Generaţia mea a petrecut la PM6 clipe minunate şi acolo s-au desfăşurat concerte deosebite. Sala asta a dat mai mult rock-ului timişorean decât Sala Olimpia. Un al doilea motiv este acela că la ora actuală în Timişoara nu există nicio sală în care să se întâmple concerte rock. Da, avem concerte de jazz sau evenimente organizate la Sala Multifuncţională a CJT-ului, dar astea nu-s de mine. Îmi doresc să avem o sală populară pentru concertele din Timişoara. Îmi doresc să ne trezim odată. Drept urmare, vreau să organizez o serie de concerte care sa repună Casa Tineretului în circuitul de concerte al ţării. Unde să cânte şi trupe din Botoşani, de exemplu“, spune Emil Biebel.

Primul eveniment din această serie de concerte va avea loc sâmbătă 13 februarie, de la ora 20.00, în cadrul căruia trupa Mere va susţine un recital de lansare a videoclipului „Niciodată“. Alături de ei, pe scenă se vor mai afla timişorenii Marion Krautner şi The Different Class şi orădenii de la N.O.R., iar biletele pentru acest concert costă 20 lei în avans şi 25 lei la faţa locului.

În ceea ce priveşte scena rock timişoreană din zilele noastre, Emil Biebel crede că avem trupe faine de tot, dar care nu au unde să se exprime.


„Nu-mi place ideea de concert rock în club. Cântărilor din club le lipseşte butaforia de pe scenă. Cred că cele mai faine show-uri rock sunt cele în care publicul e despărţit de artişti. Când plăteşti un bilet vrei să vezi toată forma artistului. Nu spun că nebunia din club nu e faină. Dar e altceva. Ariştii ar fi altfel percepuţi dacă ar începe să cânte în săli, nu în cluburi. M-am retras o vreme din organizarea de concerte fiindcă au venit alte vremuri. Când eu făceam concerte rock toată lumea a fugit spre muzica electronică. Scena timişoreană e faina. Sunt trupe bune de tot, care cântă bine, dar care nu au unde să se exprime“, este de părere Emil Biebel.

„Lumea merge la evenimente cu muzică electronică şi la concerte de cover-uri, pentru că nu are opțiuni“

Chiar dacă numărul formaţiilor rock din oraşul nostru a devenit măricel, printre inadvertenţele care fac ca acest „sector“ să nu funcţioneze propice se numără şi neimplicarea posibililor susţinători ai fenomenului. „Eu nu m-am oprit niciodată din sprijinirea scenei locale. Nicioadată nu am să dau vina pe public, ci pe organizatori şi trupe. Nu ştiu de ce nu avem promotori noi. Eu cred că lumea merge la evenimente cu muzică electronică  şi la band-uri de cover-uri, pentru că nu are unde să meargă altundeva. Cred că o alternativă serioasă de spectacole bine puse în scenă ar reface publicul la loc. Cred că treizeci la sută din cei care merg la evenimente electronice şi-ar dori altceva, dar nu au alte opţiuni“, spune Emil Biebel.

Un alt motiv care a dus la naşterea acestei serii de concerte menite să reabiliteze legendara scenă a Casei Tineretului este unul ce ţine de faptul că unii oameni din tagma „autorităţilor locale“ sunt interesate de sprijinirea fenomenului rock, fapt care se corelează oarecum şi cu lupta noastră pentru titlul de Capitală Culturală. „Cum să ceri bani autorităţilor când nu ai ce să le demonstrezi? Trebuie să te implici. Am găsit sprijin la Casa Tineretului, şi ei îşi doresc să se întâmple lucruri faine. Sunt mândru că în trecut, toate evenimentele care le-am făcut au fost fără sprijinul autorităţilor. Acum, există un interes din partea lor. Trebuie să le demonstrez că se pot face lucruri interesante şi sala asta poate să fie de renume pentru Timişoara.  Din păcate, de demult posibilii promotori din Timişoara sunt destul de fricoşi, merg numai pe reţete sigure. Sunt unii oameni care au făcut mişcări faine de tot – cum ar fi Made in TM de exemplu – dar care mor din faşă, pentru că sunt făcute de oameni talentaţi dar fără spirit antrepenorial“, mai spune Emil Biebel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.