Medicul timișorean Vlad Neagoe, premiat cu titlul „Rezident de nota 10” pentru...

Medicul timișorean Vlad Neagoe, premiat cu titlul „Rezident de nota 10” pentru că a ales să rămână în țară ca să salveze vieți. De ce se plâng medicii rezidenți

0
DISTRIBUIȚI

vlad neagoe

O mână de medici rezidenți de la Spitalul Județean Timișoara s-au decis să-i promoveze pe colegii lor de valoare și să atragă atenția asupra exodului doctorilor. Tocmai de aceea, au lansat o campanie inedită, „Rezident de nota 10”, cu scopul de a le mulțumi tinerilor care și-au sacrificat cei mai frumoși ani pentru a salva vieți în țara în care s-au născut. În cadrul campaniei, inițiatorii și-au propus să premieze săptămânal câte un medic rezident pasionat de profesia sa și care în timpul liber are activități demne de laudă.

Astfel, astăzi, la Spitalul Județean Timișoara, a fost premiat primul medic în cadrul campaniei „Rezident de nota 10”. Este vorba de Vlad Neagoe, rezident anul II la Clinica de Chirurgie Vasculară. Tânărul este devotat profesiei, dar și un împătimit al artei. Vlad Neagoe pictează în timpul liber și organizează expoziții de pictură în scop caritabil pentru copii orfani.

„Pentru a fi medic rezident în România este nevoie de multă pasiune. Cred că colegii mei aleg să meargă în străinătate pentru că nu sunt suficiente posturi disponibile la sfârșitul stagiului de rezidențiat și atunci trebuie să te gândești la perspectivele de viitor, trebuie să mergi undeva să continui munca de medic, unii se mai și întorc. Consider că profesia de medic este una nobilă, iar această campanie este un început. Trebuie să ne sprijim unii pe alții, mai ales medicii tineri. Momentan, nu mă gândesc să plec din țară”, a povestit, astăzi, Vlad Neagoe, la finalul ceremoniei în cadrul căreia a primit o diplomă, o insignă, un stilou, dar și un echipament medical, după ce un sponsor s-a alăturat campaniei „Rezident de nota 10”.

rezident de nota 10

„Toți medicii rezidenți sunt de nota 10”

Ideea de a iniția un astfel de proiect îi aparține lui Mircea Popițiu, medic rezident în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară de la „Județean”, care pictează și el în timpul liber.


„Toți medicii rezidenți sunt de nota 10, pentru că au optat să rămână în țară în ciuda greutăților atât financiare, cât și de ordin psihologic. Noi suntem la baza lanțului trofic, ca să spun așa, nu primim susținere din nicio parte, nu putem să schimbăm mare lucru, dar în schimb lucrăm în condiții grele, iar atât cei din conducere, cât și pacienții nu ne acordă respectul cuvenit. Scopul campaniei este de a arăta că medicii rezidenți, deși fac foarte multe gărzi neplătite, stau mult în spital, mai au timp și pentru lucruri nobile și să vedem că, totuși, medicul rezident merită măcar respect”, a explicat Mircea Popițiu.

Rezidentul timișorean atrage atenția asupra faptului că, potrivit statisticilor, o dată la cinci ore, un medic român pleacă în străinătate. Inițiatorii vor să implice și mediul privat în campanie, cu scopul de a-i recompensa și financiar pe medicii rezidenți care aleg să rămână în România. „Campania este una națională, pe termen lung și ne propunem să premiem toți rezidenții. Sperăm ca peste câțiva ani tot mai mulți să aibă insigna «Rezident de nota 10» în piept și să nu rămânem singuri. De asemenea, ne dorim să atragem mediul privat să contribuie la recompensarea medicilor rezidenți. Dacă statul nu poate să crească salariile, să îmbunătățească condițiile, măcar mediul privat cu inimă mare să conștientizeze nevoia și să aducă soluții”, a conchis Mircea Popițiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.