Morile de apă de la Sichevița, atracția turistică din Clisura Dunării, căutate...

Morile de apă de la Sichevița, atracția turistică din Clisura Dunării, căutate de turiști, IGNORATE de autorități. Cât de vechi sunt

0
DISTRIBUIȚI

mori apa sichevita

Turiștii care ajung în Banat nu au cum să se plictisească. Asta pentru că întreaga zonă abundă de locuri fascinante, minuni ale naturii sau create de oameni. Una dintre cele mai căutate atracții turistice tradiționale din Banat, aflate în Clisura Dunării, este reprezentată de morile de apă cu ciutură și butoni de la Sichevița.

Aceste mori din județul Caraș-Severin sunt la fel de vechi ca și cele de la Rudăria, fiind realizate în urmă cu peste 100 de ani. Toate morile funcționează și în prezent și sunt considerate a fi precursoarele turbinelor Kaplan. Localnicii le utilizează pentru a măcina diferite semințe.

În total, la Sichevița turiștii pot admira 10 mori de apă, așezate pe o distanță de aproximativ zece kilometri, de la Dunăre la izvoarele apelor din munți. Aceste mori se află pe teritoriul comunei Sichevița, una dintre cele mai vechi așezări din Clisura Dunării, aflată între Munții Locvei și Munții Almăjului.

mori de apa sichevita

Fiecare din cele 10 mori de apă de la Sichevița reprezintă un monument de arhitectură populară, dar și un punct de atracție pentru cei pasionați de agroturism. Din păcate, cu toate că sunt printre puținele din Europa încă funcționale, morile se deteriorează de la an la altul, din cauza dezinteresului autorităților, care nu realizează ce valori au în ogradă și nu le reabilitează.


Totodată, ansamblul de mori nu este introdus nici în circuitul turistic.

Pe Valea râului Gramensca, în comuna Sichevița, erau, până în anii ’70, peste 30 de mori de apă, dar majoritatea au fost distruse de inundații sau de nepăsarea oamenilor și a autorităților locale. Potrivit localnicilor, turiști din toată Europa atrași de aceste mori de apă vin la Sichevița în fiecare an.

Foto: Ghiduri-turistice.info și bandarosie.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.