Nils Petter Molvær şi FOOD, printre primii artişti anunţaţi la cel mai...

Nils Petter Molvær şi FOOD, printre primii artişti anunţaţi la cel mai important festival de jazz din România. Când se pun în vânzare biletele

0
DISTRIBUIȚI

npmgarana2

Organizatorii celui mai important festival de jazz din România, au anunţat primele nume care vor fi prezente în această vară în cadrul evenimentului care va avea loc în Poiana Lupului, la Gărâna, în perioada 7 – 11 iulie: Louis Sclavis Trio, FOOD şi Nils Petter Molvær.

Gărâna Jazz Festival – care anul acesta ajunge la ediţia aniversară cu numărul 20 – va avea loc în Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din Văliug şi dincolo de concerte va include şi proiecții de film sau expoziții foto. FOOD este un duo format din britanicul Ian Bellamy și norvegianul Thomas Strønen, care se vor afla pentru a doua oară la Gărâna şi îşi vor prezenta în premieră naţională albumul „This is not a mircacle”. Louis Sclavis Trio este un grup muzical condus de francezul Louis Sclavis, cunoscut pentru improvizațiile sale uimitoare de free-jazz și avant-garde jazz. Nils Petter Molvær este unul dintre pionierii „future jazz-ului”, un subgen format prin fuziunea muzicii electronice cu jazz-ul. Nils Petter Molvær este un compozitor, trompetist și producător norvegian, care la jumătatea anilor ’80 – alături de Jon Christensen și Arild Andersen – atrăgea atenția publicului asupra trupei lor, Masqualero.

„Când am început să activez în Masquelero ascultam destul de multe lucruri variate, de la Brian Eno la Job Hassell și Bill Laswell, iar când a venit momentul să îmi lansez cariera solo am vrut să amestec toate aceste influențe”, spune Molvaer.


Zona necomercială a jazz-ului norvegian s-a dovedit a fi locul ideal pentru experimentele sale, publicul fiind extrem de receptiv. Khmer, cel mai comercial album al lui Molvær, lansat în 1997, a introdus o nouă sonoritate în jazz-ul underground norvegian și a deschis noi drumuri pentru alți muzicieni, creând astfel ceea ce avea să se numească European future jazz sau nu-jazz norvegian. De atunci, Molvær a continuat să revoluționeze cu proiectele sale, cel mai nou fiind 1/1, CD realizat în 2013, alături de producătorul berlinez de muzică electronică Moritz von Oswald. Cel mai recent album al său, Switch, este apogeul căutării echilibrului perfect între sintetic și organic. Ingeniosul iconoclast activează simultan în două universuri și pe diferite planuri temporale.Switch este un album pe care Molvær sună neobișnuit de relaxat. Toate albumele sale precedente au fost caracterizate de o polaritate interioară de nebiruit între un individ ce iubește cu ardoare pacea și un provocator cu viziuni radicale. “Am purtat niște bătălii interioare în drumul meu spre acest rezultat”, spune Molvær.

„Când am terminat de înregistrat aveam peste 150 de minute de muzică, pentru care trebuia să găsim o direcție. Este un fel de tribut adus lui Joni Mitchell, în special în titlurile pieselor, care sunt o aluzie directă la versurile ei”, a completat artistul norvegian, care se află în prezent la Ocean Sound Recording Studio, unde înregistrează un nou material discografic.

Biletele pentru ediţia din acest an a festivalului vor fi puse în vânzare începând din luna aprilie.

Foto: Andrea Gjestvang

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.