Pneumolog timișorean, despre noua lege anti-fumat: „Are beneficii fantastice. Fumatul a dus...

Pneumolog timișorean, despre noua lege anti-fumat: „Are beneficii fantastice. Fumatul a dus la creșterea numărului cazurilor de cancer”. Cum ar putea renunța românii la tutun

1
DISTRIBUIȚI

tigara-fumator_870aff9fd7

Legea care interzice fumatul în spațiile publice închise este „excepțională”, este de părere Dorin Vancea, șeful Clinicii I de Pneumologie de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Medicul pneumolog crede că datorită Legii antifumat va scădea și numărul de țigarete vândute, deci vom avea mai puțini fumători și mai puține cazuri de cancere, mai ales bronhopulmonare.

„Este excepțională această Lege antifumat. În Irlanda, după zece ani de la introducerea ei, a scăzut numărul de țigarete vândute cu 30%. Deci, fumează cu 30% mai puțini oameni. Asta este mai eficient pentru sănătatea oamenilor decât orice am face noi. Legea antifumat are beneficii fantastice”, consideră Dorin Vancea.

Potrivit medicului timișorean, la sfârșitul secolului XX existau doar câteva cazuri de cancere bronhopulmonare, dar fumatul a dus la creșterea numărului lor.


„Dacă acum s-ar dori introducerea tutunului pe piață, nu ar trece, nu ar putea fi vândut. Este considerat drog major, la fel ca heroina și alte droguri. Fumatul a dus la creșterea numărului cazurilor de cancer”, este de părere Dorin Vancea. Medicul pneumolog mai atrage atenția asupra faptului că numărul cancerelor bronhopulmonare poate fi redus dacă se renunță la fumat, în primul rând. De asemenea, este foarte important ca în momentul în care se aplică un program de screening de depistare a cancerelor bronhopulmonare, acesta trebuie asociat și cu unul de renunțare la fumat, ca să aibă succes.

„Toate programele de renunțare la fumat au fost eșecuri, șansele de renunțare la fumat după un astfel de program sunt de doar 5%. Dacă sunt asociate cu un program de screening, îi spui pacientului că se supune unor riscuri dacă fumează, își face tomografie, șansele de a nu mai fuma sunt de trei ori mai mari”, a mai precizat Dorin Vancea.

Potrivit statisticilor, doi din zece români își pierd viața din cauza tumorilor maligne. Peste 70% din cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate. Cancerul de sân și cancerul pulmonar sunt cele mai răspândite forme ale maladiei în populația din România. Anual, în județul Timiș sunt înregistrate între 2.600 și 2.800 de cazuri noi de cancer.

1 COMENTARIU

  1. Oare are atatea beneficii legea antifumat precum pretinde pneumologul timisorean. Romanii oricum vor fuma, chiar daca nu vor mai iesi in oras, odata cu intrarea onin vigoare a legii. Mai mult, ramane de vazut si cati dintre ei vor apela la tigara electronica pentru a renunta la fumat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.