Povestea fascinantă a Castelului Nopcea din vestul țării, aflat în una dintre...

Povestea fascinantă a Castelului Nopcea din vestul țării, aflat în una dintre cele mai frumoase zone din România, care a devenit o ruină. Ce spune o legendă FOTO

0
DISTRIBUIȚI

castelul nopcea

În vestul țării, la poalele Retezatului, considerat una dintre cele mai frumoase minuni ale naturii din România, se află un castel care are o poveste fascinantă. Localnicii spun că acest conac este blestemat, iar aici ar fi locuit celebrul tâlhar “Față Neagră”. Din păcate, autoritățile nu realizează ce comori au, motiv pentru care au lăsat castelul vechi de două secole să se transforme într-o ruină care stă să se prăbușească. Pentru că grinzile din interiorul monumentului istoric au cedat, Castelul Nopcea nu mai poate fi vizitat de turiști, ca să se evite accidentele.

Castelul aflat în localitatea hunedoreană Săcel a aparținut baronilor Nopcea și a fost construit la începutul secolului al XIX-lea. Conacul amintește de o lume fascinantă, cu baroni și contese, baluri și jafuri. Potrivit unei vechi legende, baronul Nopcea, cel care a locuit în castel, a fost celebrul tâlhar “Față Neagră”. Acesta, împreună cu ceata sa de răufăcători, fura aurul din convoaiele care mergeau la Viena. Apoi, aurul era turnat în topitoria sa aflată într-o peșteră, unde era transformat în monede.

castel-conte-fata-neagra-60

Comoara lui Nopcea nu a fost găsită nici până astăzi, însă legendele spune că o parte din prăzi ar fi fost ascunse în tunelurile secrete din jurul castelelor sale din Țara Hațegului și de pe Valea Mureșului.


Legenda tâlharului “Față Neagră” este scrisă și pe o pancardă din fața castelului din Săcel. Însă, monumentul istoric este închis de câțiva ani, iar în acest moment se așteaptă restaurarea.

„În curând, aceste turnuri frumoase ale sale se vor dărâma, pentru că de ani buni castelul a rămas o ruină de care nimeni nu a mai avut grijă”, a povestit un localnic pentru Ziarul Hunedoreanului. Consiliul Județean Hunedoara intenționează să reabiliteze Castelul Nopcea și să-l transforme în muzeu, astfel că a depus un proiect pentru a primi finanțare din granturi norvegiene. Autoritățile județene speră că proiectul ce prevede restaurarea monumentului va fi aprobat în acest an.

Foto: ZHD și Mircea Țetcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.