Spectacolele lunii martie pe cele mai importante scene culturale ale Timișoarei. Care...

Spectacolele lunii martie pe cele mai importante scene culturale ale Timișoarei. Care este programul evenimentelor

0
DISTRIBUIȚI

aida

Sala mare a teatrului naţional timişorean este, în ziua de 1 martie, gazda îndrăgitului spectacol „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu. În aceeaşi sală sunt programate în cursul lunii martie reprezentaţii cu spectacolele „Disney: frumoasa şi bestia”, „Nopţi albe” – o adaptare după Dostoievski, „Iată femeia pe care o iubesc” de Camil Petrescu şi „Cenuşăreasa” după Charles Perrault. Din data de 2 martie, în sala studio „Uţu Strugari” vor putea fi vizionate spectacolele „Ce vine după”, „Bad bed Stories”, „Cloaca”, „M-am hotărât să devin prost”, „Canicula”, „Avioane de hârtie”, „În afara jocului”, „God is a Gangster”, „Dawn Way”, „Terminal-Aeroport 3”, „Daddy” şi „Crize sau încă o poveste de dragoste”. Sala 2 oferă spectatorilor două reprezentaţii cu spectacolul de succes „Maria de Buenos Aires”, avanpremiera şi premiera spectacolului „Scene dintr-o căsnicie” de Ingmar Bergman în 10 şi 12 martie şi o a treia reprezentaţie în 27 martie, „Scrisori de dragoste către Stalin”, două reprezentaţii cu „Adam şi Eva” după Liviu Rebreanu şi spectacolul „Prin vis”, care încheie această lună.
Tot în data de 1 martie, în sala teatrului german va avea loc o nouă reprezentaţie cu spectacolul non-verbal „Moliendo Café” realizat împreună cu teatrul maghiar iar în data de 3 martie, în aceeaşi sală, e programat spectacolul „Fetiţa din bolul peştelui auriu”, cu Silvia Török a primit premiul UNITER 2013 pentru debut şi Olga Török, nominalizată la premiul UNITER 2013 pentru cel mai bun rol secundar feminin. Tot în această lună, teatrul german mai are programate reprezentaţii cu spectacolele „Neînţelegerea” de Albert Camus, care a participat la selecţia finală a Festivalului Naţional de Teatru din 2012, „Pescăruşul” de A.P. Cehov, aflat în selecţia finală a aceluiaşi festival un an mai târziu, „De fapt e frumos”, o dramă în spaţii virtuale şi reale, „Fetiţa cu chibrituri” care va avea loc în sala Studio a teatrului maghiar, spectacolul-matineu „Micul prinţ” după Antoine de Saint-Exupery.


Luna se încheie cu spectacolul-invitat „Amadeus” de Peter Schaffer, pus în scenă de secţia germană a teatrului „Radu Stanca” din Sibiu, care va fi prezent pe scena teatrului timişorean în data de 24 martie. Toate spectacolele sunt traduse în limba română.
Opera „Carmen” de Bizet e primul spectacol al operei timişorene pe care publicul îl va putea vedea în 2 martie, urmat, în ziua următoare, de musicalul realizat în coproducţie cu teatrul naţional, „Disney: The Beauty and the Beast” (Frumoasa şi bestia), de Alan Menken. Alte spectacole programate în această lună sunt „Bal mascat” de Giuseppe Verdi, baletul rock „Dancing Queen” pe muzica formaţiei Queen, musicalul „Scripcarul pe acoperiş”, operele „Boema” şi „Trubadurul”, musicalul „My Fair Lady”, spectacolul de balet „Giselle” de Adam şi opera „Aida”, în 30 martie, spectacol dedicat împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea operei timişorene. La 30 martie 1946, M.S. Regele Mihai semna Decretul Regal de înfiinţare a acesteia iar câteva luni mai târziu, soprana Aca de Barbu era numită director. După o uriaşă muncă pentru dotarea noii instituţii de cultură, opera din Timişoara a fost inaugurată la 27 aprilie 1947, cu opera „Aida”, primită excelent atât de public cât şi de presă, care i-a consacrat cronici din cele mai elogioase.
Două reprezentaţii cu spectacolul „Zi-i” vor avea loc la teatrul maghiar în 3 şi 4 martie, urmat de spectacolul „Testosteron” – jucat în 18 martie şi în localitatea maghiară Tatabánya – de coproducţia internaţională „Manipulări” care este programată în 7 şi 9 martie şi de piesa „Guppi”. Spectacolul invitat fără traducere realizat de teatre din Ungaria şi Slovacia, „Să ne jucăm de-a… mărul?”, va putea fi vizionat în 10 martie în sala mare a teatrului iar în 12 şi 13 martie vor avea loc reprezentaţii cu spectacolul „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori”, care a avut premiera în luna februarie. Un alt spectacol invitat din Ungaria, fără traducere, „Lungul drum către Santa Cruz”, va avea trei reprezentaţii în 17 martie iar în ziua următoare, trupa Amifran din Arad va fi prezentă pe scena teatrului maghiar cu spectacolul în limba franceză „Auto.Psy de Petits Crimes Innocents”. În programul lunii martie mai sunt incluse spectacolele „Oameni şi şoareci”, „Noroc cu laptele” şi „Nişte fete, sau cinci-în-unu” iar spectacolul „Hair” va fi jucat la Arad în 23 şi 24 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.