Studenți timișoreni inventivi: calculatorul fără mouse sau tastatură, casa inteligentă controlată prin...

Studenți timișoreni inventivi: calculatorul fără mouse sau tastatură, casa inteligentă controlată prin telefonul mobil sau o dronă specială – printre ideile cu care participă la un concurs european

0
DISTRIBUIȚI

12695851_10203817840286035_1983003708_n

Zeci de studenți din șase țări europene, printre care și România, și-au dovedit măiestria, în ultimele zile, în domeniul micilor roboți și a mașinăriilor automatizate. Totul în cadrul concursului EMECS-thon, un maraton de 48 de ore în care echipele participante proiectează de la zero un sistem încorporat. În țara noastră, competiția se desfășoară la Universitatea Politehnica din Timișoara, fiind înscrise șapte echipe, fiecare formată din câte trei studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Tinerii au dat dovadă de multă creativitate, astfel că au venit cu o serie de idei inventive, care ar ușura viața oamenilor. Printre acestea se numără o yală inteligentă, iar utilizatorii unei aplicații pot verifica pe Internet dacă au uitat să o încuie, un dispozitiv care udă florile singur, un calculator fără tastatură sau mouse, care poate fi controlat cu ajutorul senzorilor, dar și o dronă specială.

12696153_10203817840886050_1490998579_n

„Ne-am gândit să luăm o dronă, să punem o cameră pe ea și să creăm o experiență de realitate virtuală, adică să-i arate unui utilizator imagini ca și cum s-ar afla în dronă.


Punem un dispozitiv peste ochi și vedem tot ce se vede din dronă. Ideea era să fie creată impresia că te afli în poziția dronei, ideea era una de agrement, zboară drona într-un punct și te poți uita și tu cu ajutorul acestui dispozitiv”, ne-a explicat Tudor Ștefan, student în anul II și unul dintre participanții în concurs.

De asemenea, alți trei studenți timișoreni au prezentat conceptul unei case inteligente, controlate de pe telefonul mobil. „Ne-am gândit să implementăm un concept de casă inteligentă, iar diferite funcționalități să fie controlate prin telefon, cum ar fi sistemul de alarmă, luminile din casă, soneria, senzori de umiditate. Totul să fie conectat la o aplicație de pe telefonul mobil și tu să primești date în timp real despre ce se întâmplă în casa ta. Poți să controlezi luminile, să armezi casa în cazul în care pleci de acasă și intră cineva în curte”, a povestit Denis Aniței, student în primul an.

Cele mai inteligenți mici roboți vor fi premiați, în această seară, de la ora 19.00. Se acordă trei premii în fiecare universitate: cea mai bună idee tehnică, cea mai bună idee de afaceri, premiul de popularitate, iar cel mai bun proiect la nivel mondial va fi recompensat cu titlul EMECS-thon Gurus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.