Cele mai ample lucrări arheologice din istoria României, motiv de conflict între...

Cele mai ample lucrări arheologice din istoria României, motiv de conflict între specialiști. Ce acuze aduce un arheolog de la Muzeul Banatului UPDATE Ce spune ministrul Culturii

1
DISTRIBUIȚI

4. turdas-lunca

Cu ocazia săpăturilor de descărcare arheologică efectuate pentru construirea tronsonului de autostradă Deva – Orăştie în vara anului 2011, în situl Turdaş-Luncă a fost descoperit un bogat şi valoros material arheologic, care oferă cercetătorilor informaţii preţioase despre întinsa cultură neolitică Vinča-Turdaş. Săpăturile au fost efectuate de o echipă de arheologi de la muzeul Brukenthal din Sibiu, condusă de managerul acestuia, profesorul Sabin Adrian Luca.

Echipa care a efectuat cercetările de teren deţine drepturile ştiinţifice de prelucrare a materialului şi de publicare a concluziilor rezultate din rapoartele de săpătură, în timp ce proprietarul vestigiilor este Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, situl aflându-se pe raza judeţului Hunedoara. Situl de la Turdaş-Luncă este unul emblematic pentru cercetarea arheologică românească, reprezentativ pentru epoca neolitică nu numai din România ci din întreg sud-estul Europei, pentru că materialele descoperite au o importanţă ştiinţifică excepţională.

Depozitare în condiţii improprii

Potrivit unor clipuri din 2014 postate pe Youtube, sacii cu artefactele provenite din şantierul arheologic de la Turdaş-Luncă au fost depozitați pentru o lungă perioadă de timp în condiţii cu totul precare, sub cerul liber, într-o curte a clădirii Casa Albastră, unde se află zona administrativă a muzeului Brukenthal. În timp, sacii s-au degradat iar materialele arheologice s-au amestecat, valoarea lor ştiinţifică şi patrimonială fiind drastic diminuată din cauza depozitării defectuoase.

Arheologul Cosmin Suciu, care a făcut parte din colectivul care a efectuat campania de săpături din 2011, în prezent angajat al Muzeului Banatului, susţine că materialul ceramic, care reprezintă aproximativ 90% din vestigiile rezultate în urma săpăturilor, a fost supus degradării, iar metodologia de analiză a acestuia a fost compromisă, după ce a fost depozitat în condiţii care nu respectau norme elementare pentru a putea fi reconstituit cu exactitate contextul în care acesta a fost descoperit.

Controverse ştiinţifice

Această neglijenţă a dus la inerente controverse de natură ştiinţifică în rapoartele şi studiile publicate până în prezent şi, în opinia lui Cosmin Suciu, la erori de interpretare a sistemului de fortificare al aşezării. După ce toate aceste nereguli au fost semnalate, în primele luni ale anului trecut resturile ceramice au fost mutate în spaţii adecvate, dar deja valoarea ştiinţifică a acestora fusese drastic diminuată, nemaiexistând certitudinea unei corecte corelaţii stratigrafice. Cosmin Suciu a contestat unele interpretări ale lui Sabin Luca cu privire la sistemul de fortificaţie, care ar veni în contradicţie cu dovezile arheologice şi cu observaţiile stratigrafice, şi consideră că profesorul de la Sibiu a ajuns la unele concluzii chiar înainte de studierea amănunţită a documentaţiei de săpătură, aruncând o umbră de îndoială asupra credibilităţii unor studii viitoare.

„Va fi scrisă de mine, pentru că eu muncesc”

Surse din muzeul Bruckenthal spun că Sabin Luca ar fi încercat să trimită tot materialul provenit din săpături muzeului din Deva, lucru confirmat de managerul Liliana Ţolaş: „Am avut o discuţie telefonică cu dl Sabin Luca, dar noi acum reorganizăm depozitele şi materialul arheologic nu poate fi preluat. Am văzut şi noi filmuleţele postate pe Internet, până vom termina au şi ei timp să predea materialul spălat, pus în cutii, au ocazia să-şi aranjeze lucrurile şi să îşi rezolve toate problemele”. Sabin Luca susţine însă că „muzeul din Deva a primit deja 300 – 400 de saci, dar mai sunt materiale de prelucrat”.

El pretinde că „filmuleţele pot fi şi contrafăcute. Ce vă rog, dacă băgaţi în seamă ce afirmă acei oameni… Suciu mi-a fost student, asistent, acuma a plecat în alt cerc. Noi de la început ne-am văzut de treabă. Materialul a fost depozitat în saci biodegradabili, conform normelor UE. Am lucrat vreo 30-40 de oameni, există arhive-document, am făcut depozite speciale pentru materiale, chiar dacă ele nu rămân la noi, sunt sute de vase restaurate. În cinci-şase ani va apărea primul volum, în total vor fi patru sau cinci volume, cercetările s-au făcut pe 14 hectare, este cea mai mare săpătură din istoria României, cu cel mai mare lot de datări cu radiocarbon din ţară, în jur de 400 de piese”.

Întrebat dacă lucrarea va fi semnată de întreg colectivul de cercetători, Sabin Luca a ţinut să precizeze: „Va fi scrisă de mine, pentru că eu muncesc.


Sunt singurul care sunt membru în trei comisii din două ministere, la cultură şi învăţământ, am scris 47 de cărţi. Nu ştiu dacă a fost o comisie de anchetă la Sibiu, sunt plecat mult, nu am fost informat”.

„Nu e de competenţa ministerului”

La sfârşitul lunii ianuarie, Cosmin Suciu a înaintat un memoriu ministerului Culturii, instituţie tutelară a Muzeului Naţional Brukenthal, care are totodată obligaţia de a proteja patrimoniul naţional, şi a prezentat această situaţie de natură să prejudicieze cercetarea arheologică prin condiţiile improprii de conservare şi valorificare a materialului, cerând să se ia măsurile impuse de lege pentru a se evita pe viitor astfel de situaţii, dar până în prezent, nu a primit nici un răspuns.

Florian Matei-Popescu, consilier pe probleme de arheologie al ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, a declarat pentru PRESSALERT.ro că această problemă a fost ridicată în comisia naţională de arheologie încă în luna decembrie a anului trecut, când Sabin Luca a cerut în cadrul comisiei să se facă o verificare. Comisia a ajuns însă la concluzia că nu este cazul unei verificări, deoarece se făcuse dovada că materialele au fost mutate într-un loc adecvat.

Sabin Luca spune că este membru al comisiei arheologice doar de două-trei luni şi a cerut verificarea situaţiei de la Sibiu înainte de cooptarea sa în comisie. Consilierul ministrului îl contrazice însă, spunând că Sabin Adrian Luca este membru al comisiei de aproape un an, dar nu a fost în conflict de interese deoarece n-a votat. Admite însă că „supărarea domnului Suciu poate fi întemeiată” şi e posibil ca Sabin Adrian Luca să fi influenţat comisia după ce a prezentat lucrurile doar din punctul său de vedere, ca rezultat al unui conflict personal cu Cosmin Suciu.

El a adăugat că nici corpul de control al ministrului nu mai poate lua o decizie administrativă sau alte măsuri din moment ce situaţia s-a remediat dar e de acord că, în ciuda măsurilor luate, materialele provenite din săpături au fost compromise> „Acest lucru va conta probabil când se va întruni comisia de evaluare a domnului Sabin Luca la finalul mandatului. Deocamdată, sesizarea nu e de competenţa ministerului, ci a comisiei naţionale de arheologie. Vom formula un răspuns şi pentru domnul Suciu, el se mai poate adresa comisiei naţionale a muzeelor sau instanţelor civile, ministrul nu poate împărţi dreptatea”.

UPDATE În urma apariţiei articolului din PRESSALERT.ro, arheologul Cosmin Ioan Suciu a primit un răspuns din partea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, în care acesta confirmă că situaţia materialelor provenite din situl Turdaş-Luncă era cunoscută la minister, dar Comisia Naţională de Arheologie a considerat că nu mai e necesară o verificare, „atâta timp cât dl Sabin Adrian Luca a afirmat în cadrul Comisiei că situaţia s-a rezolvat iar materialele sunt depozitate în acest moment în spaţii adecvate, fapt subliniat şi de dumneavoastră în memoriul înaintat. Cu toate acestea, dovezile aduse de dumneavoastră sunt tulburătoare, iar Muzeul Naţional Bruckenthal ar fi trebuit să găsească de la bun început soluţii adecvate de depozitare a materialului arheologic rezultat din aceste săpături”.

Ministrul a adăugat că va solicita cu celeritate un raport complet din partea lui Sabin Luca, atât in calitate de director al muzeului, care se află în subordinea directă a Ministerului Culturii, cât şi în cea de responsabil ştiinţific al şantierului arheologic şi va trimite cât de curând corpul de control al ministrului pentru a verifica atât situaţia generală a muzeului cât şi activitatea de director a lui Sabin Luca, urmând a face apoi cunoscute concluziile raportului.

1 COMENTARIU

  1. Deci Ministrul il contrazice pe conslierul saucare nu dadea doi bani pe aceasta situatie scandaloasa……
    Ministrul tehnocrat nu se intelege cu Consilierul tehnocrat care rezulta ca este incompente ca un tehnocrat! :)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.