EXCLUSIV Ce acte au verificat procurorii DNA la Universitatea de Medicină din...

EXCLUSIV Ce acte au verificat procurorii DNA la Universitatea de Medicină din Timișoara, în dosarul admiterii cu scandal a studenților străini la Iași

0
DISTRIBUIȚI

umft_2006

Procurorii DNA au făcut, ieri, verificări și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, în dosarul fraudării admiterii studenților străini, în toamna anului trecut, la Universitatea de Medicină din Iași. Acest lucru este confirmat chiar și de reprezentanții instituției de învățământ superior din capitala Banatului, care spun că procurorii au solicitat o serie de documente.

Anchetatorii au solicitat chiar și Ministerului Educației să le pună la dispoziție documente referitoare la admiterea studenților străini la UMF Iași, dar și corespondența cu Universitățile de Medicină din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Vă reamintim că 94 din cei 951 de candidați străini care și-au depus dosarele de admitere la UMF Iași ar fi plătit sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro pentru a li se mări nota la concursul de admitere și, astfel, să fie declarați admiși.


Scandalul a apărut după ce numele a zeci de studenți marocani care figurau inițial ca fiind înscriși au fost pur și simplu șterse de pe listă.

Andrei Motoc, purtătorul de cuvânt al Universității de Medicină din Timișoara spune că, după acest scandal, Ministerul Educației a solicitat universităților de medicină din țară să-i primească pe studenții străini care inițial au fost declarați admiși, iar apoi au fost șterși de pe liste. Astfel, la Timișoara, pe locurile rămase libere, au ajuns șapte studenți străini: cinci la programul cu predare în limba franceză și doi la cel cu predare în limba engleză. Potrivit reprezentanților UMF Timișoara, procurorii DNA au verificat, ieri, modul în care au fost admiși acești șapte studenți străini.

„Ministerul Educației le-a spus acelor oameni care au fost șterși de pe liste că vă dăm locuri în țară, la alte universități de medicină. Și atunci ministerul a dat o dispoziție să-i primim, există o legislație care nu ne permite să luăm oricâți, oricând, chiar dacă ne spune un ministru. Noi le-am răspuns că mai avem doar cinci locuri la franceză și două la engleză. Și am primit șapte studenți, conform legii. Alți studenți străini au ajuns la universități de medicină din alte orașe din țară. Și atunci DNA-ul din Iași s-a dus pe fir, să vadă ce e cu acești studenți și dacă au procedurile în regulă, au dat admitere, dacă li s-a mai cerut ceva aiurea. La Timișoara, totul e în regulă, e doar o verificare, nu e o infracțiune la mijloc. Procurorii DNA au dorit să facă această verificare ca să poată să închidă dosarul”, ne-a declarat Andrei Motoc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.