Managerul Spitalului Județean din Timișoara, la PRESSALERT LIVE, despre criza de personal...

Managerul Spitalului Județean din Timișoara, la PRESSALERT LIVE, despre criza de personal auxiliar: „Nu se prezintă nimeni la concurs”. Ce spune despre ratarea aparaturii de ultimă generație pentru Spitalul de Copii VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

marius craina pressalert live

Timișoara suferă și din punct de vedere al infrastructurii spitalicești. Invitat la PRESSALERT LIVE, Marius Craina, directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, a vorbit despre problemele locale din sănătate și a comentat pe seama ratării achiziționării unui aparat RMN în valoare de 1,5 milioane euro din cauză că noul corp al Spitalului de Copii nu este finalizat.

Marius Craina regretă că Timișoara nu a putut beneficia de toată investiția care venea printr-un grant norvegian. Totuși, există în plan achiziționarea de aparate performante pentru Spitalul Județean Timiș. „Am pierdut din păcate aparatura. Proiectul european nu a fost sub tutela noastră. Era foarte important. Procedura trebuie urmată cu strictețe, spre sfârșitul fiecărui an calendaristic se trimite către Ministerul Sănătății, în urma solicitărilor medicilor șefi de secție, o listă pe fiecare compartiment în parte. Noi am trimis această listă undeva spre sfârșitul anului 2015, sperăm ca la semnarea bugetului, cât mai rapid, să vedem ce sumă se aprobă pentru aparatură pentru Spitalul Județean… Aparatura era vitală, aparat RMN, mai multe computere tomografe, altă aparatură de ultimă generație care creștea calitatea serviciilor medicale. Pe primul loc pe lista noastră e un aparat de rezonanță magnetică nucleară, având în vedere vechimea aparatului, uzanța, am avut probleme cu unul dintre computere tomografe anul trecut și a trebuit să apelăm la firme exterioare, RMN-ul e prioritar”, a declarat Marius Craina la PRESSALERT LIVE.

Spitalul Județean Timiș a fost recent subiect de inspecție, dar nici din acest punct de vedere Marius Craina nu-și face griji, deși au existat în trecut cazuri grave.


„Noi sperăm la o acreditare cu succes pentru Spitalul Județean. În fața Comisiei de la București am avut felicitări, în proporție de 99% e luată. Depinde la ce procent, pentru că Spitalul Județean e un pilon, vrem să o luăm în termeni excelenți… Din punct de vedere al condițiilor nu putem fi 100% mulțumiți, chiar și cu acele săli din urmă cu 40 de ani se respectă toate condițiile pentru prevenirea infecțiilor… 50% din suprafața hotelieră a spitalului a fost renovată, ne dorim cât mai repede în condiții ideale, la standardele UE, dar activitatea medicală trebuie să continue”, a mai spus Marius Craina.

O problemă cu care se confruntă în continuare Spitalul Județean din Capitala Banatului e deficitul de personal la capitolul curățenie și infirimiere. „A rămas o prioritate, salarii de la 9 la 11 milioane. Nu am reușit să atragem nici prin lobby. Nu s-a prezentat nimeni la concurs… Ar trebui să discutăm de sistemul medical, de salariile medicilor… Am ajuns să rămânem din nou bătaia de joc a guvernanților… Faptul că s-a crescut cu 25% e doar un prim pas. Problema e cât se dorește și cât trebuie să fie salariul unei asistente, al unui medic, și în cât timp ajungem să onorăm aceste salarii. Nu se poate ca după 26 de ani învățământul și sănătatea să fie umilite în continuare… De a doua creștere salarială nu am mai auzit nimic”, a adăugat Craina.

Acesta consideră că ar trebui cercetată atent și problema absolvenților de medicină care părăsesc țara. Și consideră că anual cei 300 de absolvenți din Timișoara nu-și pot găsi toți un angajament în zonă: „În primul rând ar trebui să facem un sondaj, să vedem motivele pentru care pleacă din România, ce-i mână. Am discutat de lipsa de bani. Trebuie să facem un calcul să vedem câte locuri de muncă putem oferi absolvenților”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.