1.000 de copii cu vârsta de 10 ani din Timișoara vor fi...

1.000 de copii cu vârsta de 10 ani din Timișoara vor fi înțepați în deget în „Săptămâna Altfel”. Ce vor medicii să afle

0
DISTRIBUIȚI

picatura_sange

O acțiune inedită va fi lansată de Alianța „Sănătate pentru Timișoara” în cadrul „Săptămânii Altfel”, derulată în perioada 17 – 21 aprilie. O mie de copii de zece ani, înscriși în clasa a IV-a în mai multe școli din capitala Banatului, vor avea surpriza de a fi înțepați în deget, în cabinetele școlare, cu acordul părinților. Totul cu scopul ca medicii să descopere dacă au colesterolul crescut în sânge. În cazul în care se constată acest lucru, doctorii vor lua legătura cu părinții micuților, pe care-i vor încuraja să-și facă și ei o astfel de analiză.

Doctorii timișoreni trag un semnal de alarmă și spun că testarea nivelului de colesterol poate salva vieți, colesterolul crescut fiind principalul factor de risc în apariția infarctului miocardic și al accidentului vascular cerebral. Acțiunea are loc în cadrul proiectului „CLIPA” pentru depistarea precoce a hipercolesterolemiei familiale la copiii din școlile timișorene.

dan gaita

„Hipercolesterolemia familială este o boală genetică ce a fost total ignorată până acum de către sistemul medical.


A venit însă CLIPA ca noi, medici și cadre didactice, susținuți de mediul privat și de reprezentanți ai comunității locale să informăm părinții și să testăm pentru început potențiala prezență a acestei anomalii la 1.000 de copii de clasa a IV-a. Pentru că o picătură de sânge poate salva o viață”, spune medicul timișorean Dan Gaiță, președintele Fundației CardioPrevent.

Potrivit doctorilor, hipercolesteromia familială poate avea implicații foarte grave prin creșterea riscului apariției premature a infarctului miocardic și al accidentului vascular cerebral, chiar de la vârsta de 30-40 de ani. Medicii timișoreni spun că dacă la un copil colesterolul în sânge este crescut, acesta este un bun indicator al riscului existenței bolii la cel puțin unul dintre părinți.

Doar anul trecut, în Timișoara, peste 10% dintre adulții ce și-au efectuat analiza valorilor LDL colesterolului la un laborator din oraș aveau un nivel extrem de crescut. „Rezultatele acestui proiect din Timișoara nu-l vom vedea acum, ci peste 20 de ani, când vom observa că sunt mai puține cazuri de infarct sau de accident vascular cerebral”, a precizat medicul Romulus Timar, șeful Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul Județean Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.