Un medic timișorean ne avertizează: Putem preveni cancerul dacă renunțăm la fumat....

Un medic timișorean ne avertizează: Putem preveni cancerul dacă renunțăm la fumat. Cât de benefice sunt 30 de minute de mișcare în fiecare zi

0
DISTRIBUIȚI

fumat

Un stil de viață sănătos ne poate salva viața. Asta ne recomandă un medic timișorean, care se confruntă zilnic cu povești triste ale unor oameni diagnosticați cu o maladie cruntă care face tot mai multe victime – cancerul.

Daniela Sîrbu, medic oncolog la Spitalul OncoHelp din Timișoara, spune că sunt o serie de factori implicați în apariția cancerului, unii pe care nu-i putem controla, iar alții care depind de noi. „Vârsta, bagajul genetic cu care ne naștem sunt factori pe care nu-i putem controla. Dar putem preveni cancerul dacă adoptăm un stil de viață sănătos, care implică, în primul rând, renunțarea la fumat. Fumatul reprezintă unul dintre cele mai nocive noxe implicate în apariția cancerului, mai ales a celui bronhopulmonar. Fumatul activ, dar și pasiv este dăunător pentru sănătatea noastră”, avertizează medicul Daniela Sîrbu.

Potrivit doctorului oncolog timișorean, trebuie să avem grijă la alimentație, să alegem una sănătoasă, cât mai bogată în legume și fructe proaspete.


„Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, consumul de carne procesată crește riscul de apariție a cancerului. Este important să evităm obezitatea. De asemenea, consumul de alcool este un factor important în apariția cancerului, alcoolismul dublează riscul de cancer mamar la femei”, mai precizează Daniela Sîrbu.

Medicul timișorean vorbește și despre importanța activităților fizice, care ar putea preveni într-o anumită măsură apariția cancerului. Tocmai de aceea, Daniela Sîrbu ne recomandă să mergem pe jos în pas alert cel puțin 30 de minute în fiecare zi sau să facem 150 de minute de activități aerobice pe săptămână.

Potrivit statisticilor, doi din zece români își pierd viața din cauza tumorilor maligne. Peste 70% din cancerele pulmonare sunt diagnosticate în stadii avansate. Cancerul de sân și cancerul pulmonar sunt cele mai răspândite forme ale maladiei în populația din România. Anual, în județul Timiș sunt înregistrate între 2.600 și 2.800 de cazuri noi de cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.