Vinerea Mare pentru creștinii ortodocși. Care este programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană

Vinerea Mare pentru creștinii ortodocși. Care este programul slujbelor la Catedrala Mitropolitană

0
DISTRIBUIȚI
inviere 2015 (7) vinerea mare
Vinerea Mare, o zi importantă pentru creștini

Creștinii ortodocși obișnuiesc să țină post negru în Sfânta și Marea Vineri, când, așa cum spune biserica, „se prăznuiesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste faţă, palmele, insul­tele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oţetul, piroanele, suliţa, şi înainte de toate, crucea şi moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi”.


Tot în Vinerea Mare se mai face pomenire la mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, ce a fost răstignit împreună cu Hristos.

rastignirea_domnului

Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui, și ultima vineri din Postul Mare. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă, pentru că amintind de chinurile prin care a trecut Hristos, creștinii țin post negru o zi întreagă. După credința creștină, în această zi a avut loc moartea lui Isus care a fost răstignit și a murit pe cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc.

În bisericile ortodoxe la ora 8.00, azi, a început serviciul religios cu Ceasurile Împărătești. Redăm în cele ce urmează programul liturgic de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara:

Vineri

ora 15:30 Punerea în Mormânt

ora 19:00 Denia Prohodului

Sâmbătă

ora 07:30  Sfânta Liturghie a Sf. Vasile cel Mare

ora 24:00 Slujba Învierii Domnului

Duminică

ora 09:30 Liturghie arhierească

ora 18:00 A Doua Înviere, urmată de concertul corului catedralei

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.