Enciclopedia Muzicii Electronice Româneşti a ajuns şi la Timişoara. Care este povestea...

Enciclopedia Muzicii Electronice Româneşti a ajuns şi la Timişoara. Care este povestea acestui volum GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-217140066">
lansarecarte (2) Enciclopedia Muzicii Electronice Româneşti
Lansarea cărții Enciclopedia Muzicii Electronice Româneşti

La Timişoara a avut loc lansarea cărţii Enciclopedia Muzicii Electronice Româneşti, în prezenţa autorului ei, Septimiu Moldovan, şi a editorului Horaţiu Dan Dumitraş, în weekend-ul recent încheiat.

După lansările care au avut loc la Sibiu şi Târgu Mureş, timişorenii au avut parte de această lansare a unei cărţi în care sunt menţionaţi foarte mulţi artişti din zona Timişoarei, care au contribuit cu evenimente sau compoziţii la dezvoltarea acestui gen muzical. Enciclopedia muzicii electronice româneşti este scrisă Septimiu Gheorghe Moldovan, medic rezident târgumureşean, un pasionat de muzică împins de curiozitatea de a afla cât mai multe despre primii români care au experimentat şi promovat muzica electronică în România. Cartea are 250 de pagini, cuprinde 160 de biografii şi acoperă o perioadă de aproximativ 50 ani. Volumul a fost scris în decurs de patru ani, timp în care majoritatea informaţiilor au fost colectate direct de la muzicieni, biografiile au fost construite de la zero, cu interviuri, povestiri şi citate la care aceştia au contribuit în mod direct.

„Lansarea de la Timişoara a fost o experienţă unică. Consideram de mult acest oraş unul cu o gândire occidentală, cu o mentalitate aparte, ceea ce s-a şi confirmat în ce priveşte chiar şi simplii oameni de pe stradă. Pe general se observă simplitatea, dragostea de viaţă, relaxarea, nonşalanţa, sau chiar nonconformismul. În ce priveşte lumea prezentă la lansare, am fost impresionat de prezenţa unora dintre cei mai importanţi artişti care i-a avut muzica electronică timişoareană, dar şi naţională. Te copleşesc emoţiile şi trăirile atunci când vezi că ai reuşit să aduni la un loc, atât la figurat într-o carte, dar şi la propriu, fizic, într-o cafenea, oameni care au meritele de a fi realizat printre primele trupe de muzică electronică din ţară, primele emisiuni underground din TM, primele concerte, primele petreceri şi festivale, şi aş putea să continui la nesfârşit cu superlativele şi premierele înfăptuite de aceste personaje de pe malul Begăi. În ce priveşte publicul, puţin dezamăgitor, era posibilă o asistenţă mai stufoasă, dar cred că Timişoara urmează si ea trendul naţional de „tech-house”-izare şi „zombizare” a ascultătorilor de muzică electronică. Una peste alta, a fost o experienţă de vis şi mă bucur că am avut ocazia să îmi ântâlnesc idolii, a fost o muncă enormă, a trebuit răbdare şi ambiţie de aur să comunic cu toţi şi să îi impac pe toţi. Aşteptările mele în ce priveşte lansarea, deşi trebuie să recunosc că erau spre o asistenţă mai numeroasă, au fost satisfăcute de faptul că la lansare au fost puţini, dar grei de tot“, ne-a declarat Septimiu Moldovan, autorul cărţii.

Invitație pentru ediția a doua

Evenimentul a avut loc la cafeneaua D’arc, şi a fost urmat de un party la care au mixat Horace Dan D, Seba 1394 şi Newgotti.„Cartea a fost primită zic eu bine. Sunt la a treia lansare oficială după Tg Mureş (hometown) şi Sibiu, au trecut doar 6 luni de la tipărirea ei şi mai sunt doar câteva bucăţi din cele 500 subvenţionate de AFCN, la preţul de doar 14,39 lei. Mai departe preţul va urca puţin, asta pentru că Editura Digital Data Cluj nu va mai avea ajutorul venit din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, de la care am câştigat printr-un proiect banii aceia. Cât despre critici, bineînţeles, există şi negativă, cartea fiind scrisă doar de mine nu avea cum să nu fie subiectivă. Bineînţeles mi-au mai scăpat pe din-afară oameni pe care i-am omis, sau despre care nu am ştiut. Dar, având în vedere că nimeni nu a avut curajul sau nu a dorit să se implice într-un proiect atât de vast cu atât  de mult de muncă, mă simt împăcat moral că am scris totuşi o carte a cărei existenţă era obligatorie, în orice formă, asta după aproimativ 50 de ani de istorie a muzicii electronice pe meleagurile noastre. Bineînţeles, oricine este nemulţumit sau are o altă viziune este aşteptat să se implice în scrierea unei ediţii 2 revizuite, mult mai amplă şi mai bine documentată. Îmi place să cred că aceasta este doar o piatră de temelie, o bază, nu mă consider nici scriitor, nici muzicolog, vreau să fie privită ca şi o carte a pasionatului, un tribut adus artiştilor care merită să fie aşezaţi spre nemurire pe o coală albă“, ne-a declarat autorul cărții Enciclopedia Muzicii Electronice Româneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.