Mitropolitul Banatului: „Nimeni nu a calculat valoarea exportului de intelectualitate din România...

Mitropolitul Banatului: „Nimeni nu a calculat valoarea exportului de intelectualitate din România înspre Occident”. Ce propunere inedită i-a făcut președintelui Iohannis

2
DISTRIBUIȚI
mitropolitul banatului ioan selejean (3)
Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan. Foto: Adrian Pîclișan

Propunere inedită făcută de mitropolitul Banatului, aseară, președintelui Klaus Iohannis, la Timișoara. ÎPS Ioan Selejan a atras atenția asupra faptului că „țările din estul Europei exportă cea mai importantă materie pe care o are civilizația – materia cenușie a omului”. Tocmai de aceea a propus ca țara noastră să primească o compensare în bani pentru fiecare român bine pregătit care pleacă în Occident. Cu acești bani ar urma să fie modernizate, în primul rând, școlile.

„Am vorbit cu mai mulți europarlamentari din România cărora le-am propus să discute cu europarlamentari din țările baltice, Polonia, să facem front comun pentru a cere Consiliului Europei o compensare morală, dublată de una financiară. Se pare că în 2014 – 2015, exportul României s-a ridicat la 50 miliarde de euro, însă nimeni nu a calculat până acum valoarea exportului de intelectualitate din România înspre Occident.


Nu vrem să ne aducem aminte de vremuri de odinioară, când un neamț era vândut pe câteva mii de mărci să plece, dar, totuși, cred că s-ar cuveni ca țara noastră să primească o compensare în bani pentru dotarea laboratoarelor universităților. Pentru că un student român bine pregătit care pleacă în Occident, va fi un câștig pentru Occident. Dacă rămâne în țară, va fi un câștig pentru țară”, a explicat mitropolitul Banatului.

bojin mitropolit iohannis (2) adi piclisan

Astfel, IPS Ioan Selejan a făcut un apel către președintele Iohannis „de a putea găsi o compensare a învățământului românesc. Nu e moral să pregătim atâția tineri, iar școala românească să nu fie compensată într-un fel”.

Aseară, la Opera Națională Română din Timișoara, a avut loc deschiderea oficială a conferinței „Diaspora și prietenii săi 2016”, la care a participat și președintele Klaus Iohannis. Evenimentul este organizat pentru prima oară în afara capitalei și reunește 800 de cercetători români plecați în 35 de țări de pe patru continente, care vor participa la 21 de workshop-uri.

2 COMENTARII

  1. Nu mai bine sa cresten nivelul de trai de aici sa nu mai plece ???

    Sau BOR-ul din profitul lor urias sa faca si ei ceva pt natia asta pupatoare de moaste ?

    Imi place cum se imbratiseaza cu Iohannis popa ortodox. In campanie il afisau ca pe antichrist si acuma il imbratiseaza… Lipsa de coloana vertebrala de ambele parti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.