Administrația Robu vrea să SCADĂ, înainte de alegeri, prețul gigacaloriei, deși Colterm...

Administrația Robu vrea să SCADĂ, înainte de alegeri, prețul gigacaloriei, deși Colterm are datorii de 110 milioane lei

1
DISTRIBUIȚI

colterm (5)

Ultimul plen al Consiliului Local Timişoara, în actuala componenţă, ar putea aduce adoptarea unei măsuri cu puternic iz politicianist chiar în pragul campaniei electorală. Conform unui proiect postat pe site-ul Primăriei Timişoara se propune „scăderea preţului local al energiei termice livrată de SC Compania Locala de Termoficare COLTERM SA”. Trebuie spus că societatea are datorii de 110 milioane de lei şi că anul trecut timişorenii au rămas fără apă caldă, după ce E.On a sistat furnizarea de gaz către Colterm din cauza unor facturi restante. Amintim şi că în anul 2012, pe vremea când era candidat la Primăria Timişoara, Nicolae Robu a promis că va reduce cu 25% costul facturilor emise de Colterm către timişoreni. Deşi acest lucru nu a avut loc, primarul s-a scuzat mereu că preţul la componentele folosite de Colterm în producerea de agent termic a crescut, în vreme ce preţul gigacaloriei a rămas la fel.

Care va fi noul preţ al gigacaloriei

Acum, conform proiectului postat pe site-ul primărie, preţul va fi ajustat conform noului TVA de 20% intrat în vigoare însă la 1 ianuarie 2016.


Culmea este că încă de la sfârșitul lunii ianuarie 2016, consiliul de administrație al Colterm a votat documentele pentru modificarea prețului, iar documentele au ajuns la primărie în luna februarie. Astfel, prin proiectul care va fi supus la vot se va cere “1. Aprobrea preţului local de producere, transport şi distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate de către SC Compania Locală de Termoficare Colterm SA la valoarea de 365,69 lei/Gcal inclusiv TVA de 20%, conform Anexei 1 . 2. Aprobarea preţului local al energiei termice facturată populaţiei de către S.C. Compania Locală de Termoficare Colterm S.A. Timisoara la valoarea de 244,03 lei/Gcal inclusiv TVA de 20%. 3. Aprobarea asigurării din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturată populaţiei”. În mod ciudat  nu există precizată niciun fel de sumă, în mod concret, pentru acoperirea diferențelor de preț.

Ca termen de comparaţie, potrivit reprezentanţilor Colterm, preţul de producţie, transport şi distribuţie a energiei termice produsă în sistem centralizat destinată populaţiei era de 377,88 lei/Gcal, în anul 2014. Întregul proiect poate fi consultat aici. Trebuie spus că mii de timişoreni s-au debranşat de la Colterm în ultimii ani, optând pentru centralele individuale de apartament, pe gaz. Una din marile probleme acuzate de nemulţumiţi este faptul că apa caldă curge rece minute bune, fiind facturată însă integral ca apă caldă

1 COMENTARIU

  1. cineva sa ne explice cum vine asta, milioane de euro subventie, milioane de euro datorii si cu toate astea, factura celor inca bransati este mai mare decit a celor care au centrala de apartament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.