Sasca Montană, colțul de rai din Banat al cărui aer ne vindecă...

Sasca Montană, colțul de rai din Banat al cărui aer ne vindecă de stres și depresie. Cum încearcă un medic din Timișoara să-i convingă pe turiști să viziteze zona FOTO

1
DISTRIBUIȚI

cascada susara

Cum ar fi să dormiți în „pușcărie”, dar totuși să aveți parte de un somn odihnitor și să vă încărcați cu energie pozitivă atunci când vă întoarceți la Timișoara? Se întâmplă în Sasca Montană, o comună din județul Caraș-Severin care pare desprinsă din povești. Aici, turiștii pot petrece clipe de neuitat indiferent de anotimp, bucurându-se de natură. Mai mult, scapă de stres și de stările depresive, pentru că la Sasca Montană aerul este puternic ionizat negativ, astfel că oamenii respiră mai ușor. Totul datorită faptului că acești ioni negativi ușurează trecerea oxigenului din aer în sânge.

Din păcate, prea puțini turiști au aflat de frumusețea acestui loc și de beneficiile pe care aerul din Sasca Montană îl are pentru organism. Medicul Ioan Sporea, șeful Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul Județean Timișoara, se numără printre persoanele care s-au decis să se implice în promovarea acestui colț de rai din Banatul Montan. Bunicii doctorului timișorean au locuit aici și, fascinat fiind de frumusețea naturală a acestui loc, s-a hotărât să facă ceva pentru Sasca Montană.

valea susarei

Cu mâinile lui, medicul Ioan Sporea a realizat mai multe plăcuțe pe traseul de pe Cheile Șușarei, în capătul căreia poate fi admirată Cascada Șușara, una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din țară. Traseul este unul de vis, drumeții pot auzi doar ciripitul păsărilor și susurul râului, iar priveliștea este încântătoare. Cu ajutorul plăcuțelor realizate, drumeții știu că în drumul lor spre cascadă au trecut, de exemplu, pe lângă „Vechea mină romană” pe care o pot și vizita, dacă nu le este frică de întuneric.

De asemenea, doctorul Ioan Sporea a reușit să convingă Primăria Sasca Montană să concesioneze o clădire cu un etaj în paragină, aflată în mijlocul satului și în care, pe vremuri, a funcționat vechea Judecătorie. Aceasta a fost transformată în centru cultural, încăperile imobilului fiind renovate cu ajutorul unor oameni inimoși. Astfel, la parterul imobilului un spațiu a fost transformat în muzeu al germanității, iar un altul în muzeu al minerului. Tot la parter, în partea din spate a clădirii, a fost refăcută și vechea „pușcărie”, adică locul de detenție al Judecătoriei, în care turiștii își pot petrece o noapte ca niște deținuți.

12966694_10204252846400916_128370398_n

Iar la etajul 1 a fost amenajat un loc în care se dorește organizarea de expoziții de pictură, pe baza unor lucrări realizate în taberele de pictură din zonă. De asemenea, va fi amenajată și o încăpere pentru tinerii artiști care pot să-și petreacă în Sasca Montană câteva zile de creație. Tot în Sasca Montană, medicul Ioan Sporea a realizat și un restaurant într-o veche moară, iar o altă clădire în paragină a transformat-o în pensiune.

Comuna Sasca Montană este situată pe malurile râului Nera, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, într-o zonă în care pare că timpul s-a oprit în loc.


Cu ani în urmă era o zonă minieră prosperă, dar după anul 1990, această activitate a încetat în zonă. Marele potențial pe care-l are Sasca Montană este, însă, agroturismul. Cheile Nerei, Peștera Sasca, Valea Șușarei sau Valea Beușniței sunt doar câteva dintre atracțiile turistice ce pot fi vizitate în apropiere. Aproximativ 300 de timișoreni au case de vacanță în Sasca Montană.

1 COMENTARIU

  1. Am vizitat zona in Iulie , anul acesta. O porcarie ! Incepind de la drumul pina acolo,imposibil de ocolit „vajnicele” gauri din asfalt,…si pina la ce este efectiv acolo, adica NIMIC. M-am dus special din Nadlac sa vad marea minune turistica, si mi-a trecut. Nici sa maninc nu am gasit , desi veneam de la Venezia, si evident imi era foame. Am mincat ceva in final pe la Lugoj. In ce privesc oamenii locurilor ,…MUTI . Nu vorbesc, nu-ti spun nimic, stau si beau intr-o crisma sordida in centru o tuica puturoasa si atit.Mai vad si o masina cu numar strain, se uita la tine ca la Sfinta Precista in poarta cimitirului. Pe scurt,…evitati zona ! Mergeti mai curind la Berzasca, ca macar acolo mincati un peste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.