Belgrad, capitala europeană aflată cel mai aproape de Timișoara. Ce atracții turistice...

Belgrad, capitala europeană aflată cel mai aproape de Timișoara. Ce atracții turistice puteți vizita FOTO

0
DISTRIBUIȚI

1. oferta turistica

Organizaţia de Turism din Belgrad, care doreşte să prezinte atracţiile turistice ale capitalei Serbiei în Europa de Est, şi-a început turneul de promovare a acesteia la Timişoara, în primul rând graţie vechilor legături istorice şi culturale dintre cele două oraşe dar şi pentru că, în ultima vreme, vizitele reciproce ale turiştilor din cele două ţări sunt tot mai multe iar numărul acestora a crescut considerabil.

La mare căutare este mai ales turismul practicat la sfârşit de săptămână, astfel încât s-a considerat că e binevenită o actualizare a potenţialului turistic pe care îl are Belgradul. Pe lângă oferta turistică, timişorenii au avut parte de un program artistic de dansuri tradiţionale, de un moment muzical oferit de orchestra „Balkan Ekspres Bend” şi de o expoziţie de artă populară sârbească.

Unul din cele mai vechi oraşe europene

Aşezat la confluenţa râului Sava cu Dunărea şi la hotarul dintre Câmpia Panonică şi Balcani, Belgrad este cel mai mare oraş ţării şi unul din cele mai vechi din sud-estul Europei. Urme de locuire s-au descoperit aici încă din epoca neolitică. Vechiul oraş Singidunum a ajuns colonie în timpul stăpânirii romane, cel mai înalt rang pe care îl avea un oraş în Imperiul Roman. Actualul nume, de origine slavă, e menţionat din vremea Primului Ţarat Bulgar, iar în următoarele secole oraşul a fost râvnit deopotrivă de Imperiul Bizantin şi de Regatul Ungariei. Pe aici au trecut şi armatele cruciaţilor, iar la sfârşitul secolului al XIV-lea şi începutul secolului al XV-lea s fost construit un castel şi o cetate cu turnuri, din care astăzi se mai păstrează un zid şi un turn.

belgrad (13)

În apropierea Belgradului, la Zemun (astăzi un cartier al oraşului), Ioan de Hunedoara a respins în 1456 atacul otomanilor conduşi de cuceritorul Constantinopolului, Mohamed al II-lea, şi tot acolo s-a stins din viaţă, răpus de ciumă. Cetatea, aflată într-o poziţie strategică foarte bună, care împiedica accesul turcilor spre Europa Centrală, a fost cucerită în 1521 de Soliman Magnificul iar Belgradul a devenit reşedinţă de paşalâc, tranformându-se într-un oraş dominat de o arhitectură şi atmosferă orientală. În timpul războaielor austro-turce, a fost ocupat de mai multe ori de Habsburgi şi recucerit de otomani iar în 1841, Milan Obrenovici a mutat capitala la Belgrad.

Importanţa oraşului a crescut după ce Serbia şi-a câştigat independenţa, dar în timpul primului război mondial a devenit din nou teatru de luptă şi o mare parte a oraşului a fost distrusă. În anii interbelici a fost capitala Regatului Sârbo-Croato-Sloven. Noi distrugeri au fost provocate de bombardamentele din al doilea război mondial iar apoi în 1999, în timpul războiului din Kosovo. De-a lungul secolelor, oraşul a fost locul a peste o sută de conflicte şi a fost asediat, suferind avarii, de câteva zeci de ori.

Evenimente culturale şi muzee

În fiecare an, la Belgrad au loc evenimente culturale de mare ţinută, printre care festivaluri de film şi teatru, concerte de muzică clasică sau pop, multe în aer liber, tîrguri de carte sau deja celebrul festival al berii, organizat în luna august. Muzeul Naţional din Belgrad, înfiinţat în 1844 şi cel mai cunoscut dintre toate, găzduieşte peste 400.000 de exponate, dintre care multe sunt capodopere străine.

Muzeul militar cu exponate care datează încă din perioada romană, muzeul de aviaţie, care deţine peste 200 de aeronave, muzeul etnografic înfiinţat în 1901 sau cel de artă contemporană deţin numeroase obiecte de valoare şi de interes pentru publicul larg. Nu în ultimul rând merită vizitat muzeul Nikola Tesla, care deţine obiecte personale ale cunosutului inventator, cel dedicat filologului Vuk Stefanović Karadžić şi scriitorului Dositej Obradović sau muzeul de artă africană, cu mai multe colecţii de artă din vestul continentului.

belgrad (4)

Biserica Sf. Sava, considerată a fi cea mai mare biserică ortodoxă din lume, este ridicată pe locul in care, potrivit tradiţiei, turcii au adus moaştele celui mai important sfânt al sârbilor, cel care a înfiinţat în secolul al XIII-lea biserica ortodoxă sârbă autocefală devenind primul arhiepiscop al acesteia. Acestea au fost furate de la mănăstirea Mileseva în 1595 de turcii conduşi de Sinan Paşa, care le-au adus la Belgrad şi le-au dat foc. De atunci, colina Vracear, pe care se înalţă biserica, este considerată un loc sfânt.

Centrul istoric şi promenada

Centrul istoric al oraşului, parcul Kalemegdan, se află pe malul drept al cursului de apă. Aici se pot vedea cele mai vechi clădiri, un mausoleu turcesc şi un bordei de chirpici din secolul al XVIII-lea şi mai multe clădiri din secolul al XIX-lea, când începe să se facă simţită şi influenţa occidentală fiind ridicate remarcabile clădiri publice. Cafenelele, restaurantele şi magazinele, precum şi bazarele, sunt la rândul lor foarte căutate de turişti şi, în egală măsură, dealul Avala, care permite o vedere panoramică a oraşului, sau insula Ada Ciganlija, pe râul Sava, unde se află cel mai mare complex de recreaţie şi sport din Belgrad.

Compania Air Serbia inaugurează din 23 iunie curse directe spre New-York, ţi estimează că cererea pentru această destinaţie, inclusiv a timişorenilor, va fi destul de mare.


Cele cinci zboruri pe săptămână vor fi efectuate cu avioane Airbus 330, care au business şi economic class.

În viitorul apropiat, o prezentare similară a Timişoarei şi a judeţului Timiş va avea loc la Belgrad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.