A murit Bogdan Ulmu, unul dintre cei mai apreciați colaboratori ai Teatrului...

A murit Bogdan Ulmu, unul dintre cei mai apreciați colaboratori ai Teatrului German din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
bogdan ulmu
Bogdan Ulmu

S-a stins din viaţă regizorul, scriitorul şi scenograful Bogdan Ulmu, de numele căruia se leagă spectacole remarcabile care s-au jucat pe scena teatrului german timişorean.

Născut la 29 aprilie 1951, la Bucureşti, Bogdan Ulmu a semnat regia a peste 140 de spectacole şi peste 60 de scenografii, având, totodată, peste 40 de scenarii jucate ori difuzate. A publicat 21 de cărţi, a întreprins numeroase turnee şi a participat la prestigioase festivaluri de teatru.

În anii ’80, acesta a fost angajat al teatrului german din Timişoara, unde a montat numeroase spectacole de succes printre care „Preşul” de Ion Băieşu (1982), „Căsătoria” de Gogol (1983), „Elogiul nebuniei” de Dumitru Solomon (1983), „Chiriţa în provincie” de Vasile Alecsandri (1984), „Deşteptarea primăverii” de Frank Wedekind (1984), „Copii şi părinţi” de Ion Băieşu (1985).


După anul 2000, Bogdan Ulmu a revenit la teatrul din Timişoara în calitate de colaborator, montând piesele „Situaţia a scăpat de sub control” de Ray Cooney (2000), Leonce şi Lena de Georg Büchner (2002) sau colajul „Lumea lui Caragiale (2002).

Bogdan Ulmu a fost, de asemenea, cadru universitar, secretar ştiinţific şi conducător de doctorat, predând mai multe discipline la diverse facultăţi din ţară. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al UNITER, precum şi al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, a făcut parte din mai multe jurii naţionale şi internaţionale.

Colectivul teatrului german din Timişoara transmite familiei îndoliate întreaga sa compasiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.