DRAMATIC Micii artişti de la Colegiul „Ion Vidu” din Timişoara, fără niciun...

DRAMATIC Micii artişti de la Colegiul „Ion Vidu” din Timişoara, fără niciun viitor dacă provin din familii sărace: trebuie să-şi cumpere din propriul buzunar instrumentele de mii de euro pe care studiază

0
DISTRIBUIȚI

IMG_2073Situaţie dramatică la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara. Din cauza lipsei de fonduri, elevii studiază pe instrumente vechi și, mai mult, micuţii care studiază vioara sau instrumentele de suflat nu au pe ce să înveţe de la anumite vârste, dacă părinţii nu-şi permit să le cumpere.

În condiţiile în care aceste instrumente ajung să coste şi mii de euro, mai mulţi părinţi s-au reunit în cadrul unei asociaţii prin intermediul căreia încearcă să strângă fonduri pentru a cumpăra instrumentele de care elevii au nevoie şi să crească calitatea sistemului de învăţământ. „Performanţa în muzică nu depinde doar de talent şi dedicare, ci de mijloace prin care aceasta se poate realiza”, semnalează membri Asociaţiei „Pro Muzica – Pro Vidu”.

Astfel, anul trecut părinţii au cumpărat câteva instrumente extrem de utile pentru elevi, dar nu suficiente.


Aproximativ 700 de copii învaţă la Colegiul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara. „Este probabil cea mai scumpă formă de învăţământ din România. Încercăm să susţinem cât putem în calitate de părinţi tot efortul copiilor, ştim că liceul nu poate să acopere integral nevoile. Sunt catedre în care chiar nu reuşeşte să susţină de la o anumită vârstă deloc copilul, pentru că instrumentele costă mult. O vioară ar începe de la 1.000 de euro, doar corzile modeste costă 40-50 euro. Soluţia e ca părinţii să cumpere din banii lor. Dacă nu îşi permit, sunt copii talentaţi care se pierd. La suflat, situaţia e şi mai dramatică, pentru că instrumentele sunt şi mai scumpe şi cred că mulţi dintre copii se sprijină pe donaţii, nici nu ştiu cum reuşesc. Instrumentele noi costă mult, un contrafagot – 25.000 euro, un flaut între 5.000 şi 10.000 euro”, ne povesteşte Lucian Petrila, un părinte care are două fetiţe înscrise la Colegiul de Artă „Ion Vidu”.

Tatăl din Timişoara, membru al asociaţiei înfiinţate de părinţi, ne spune că, anul acesta, ONG-ul a reuşit să strângă peste 20.000 lei, bani care vor fi investiţi în cursuri masterclass. Concret, în colaborare cu instituţii de artă, aşa cum este Filarmonica Banatul din Timişoara, vor fi aduşi mari artişti pentru a le preda elevilor. În ciuda acestor neajunsuri, în anul școlar precedent, din cele 60 de diplome obținute de elevii din județul Timiș la olimpiadele naționale, o treime au fost aduse de copiii de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.